search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:44
MENU CLOSE

Άγιοι Ανάργυροι: Πολλοί αστυνομικοί δίπλα στη νεκροφόρα, εκείνο το βράδυ κανένας – Τα πρωτόκολλα που δεν τηρήθηκαν

04.04.2024 19:23
astynomia agioi anargyroi – new

Τη σπαρακτική αλήθεια γύρω από την φρικτή γυναικοκτονία που διαπράχθηκε μπροστά στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων εξέφρασε με πικρία ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα, που την αποχαιρέτησε συντετριμμένος.

«Έχουμε πολλούς αστυνομικούς δίπλα στη νεκροφόρα αλλά αν ήταν ένας δίπλα της τη Δευτέρα το βράδυ, σήμερα δεν θα πήγαινα για να της ρίξω χώμα» είπε ο πατέρας της Κυριακής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Ευαγγελάτο και μετέδωσε το Mega, την ώρα που ο τραγικός πατέρας βρισκόταν στο αυτοκίνητο, συνοδεύοντας την κόρη του στην τελευταία της κατοικία.

Και πρόσθεσε ξεσπώντας ότι «τίποτα δεν θα είχε γίνει από όλα αυτάαν μπορούσαν να τη συνοδεύσουν στο σπίτι εκείνο το βράδυ. Να την πάνε στο σπίτι της όπως τώρα την συνοδεύουν στο τελευταίο της όμως, σπίτι… Η κόρη μου τελικά υπάρχει για την αστυνομία; Δεν έχω καταλάβει…». 

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός, ότι όπως λέει ο ίδιος δεν τον πήραν καν τηλέφωνο από την αστυνομία για να τον ενημερώσουν για την δολοφονία της. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει ο πατέρας της 28χρονης το έμαθε από τους δημοσιογράφους… «Με κάλεσε μόνο ένας αστυνομικόςγια να μου πει ότι όλα έγιναν γρήγορα και η αστυνομία δεν πρόλαβε να κάνει κάτι».

Το τηλεφώνημα του πατέρα της Κυριακής

«Πήρα να σας πω πού είμαι τώρα. Είμαι πίσω από τη νεκροφόρα και συνοδεύω την κορούλα μου. Είναι πανέμορφη. Την έντυσα νυφούλα σήμερα. Είναι τόσο μα τόσο όμορφη, δεν καταλαβαίνετε. Κουκλάρα. Το κορίτσι μου ντυμένο στα λευκά. Ξέρετε σήμερα συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν τελικά πάρα πολλοί αστυνομικοί.

Έχουμε πολλούς αστυνομικούς δίπλα στη νεκροφόρα αλλά αν ήταν ένας δίπλα της τη Δευτέρα το βράδυ, σήμερα δεν θα πήγαινα για να της ρίξω χώμα. Σήμερα μπόρεσαν να συνοδεύσουν την Κούλα μου… Αλήθεια λέω! Είναι πάρα πολλοί οι αστυνομικοί εδώ. Αλήθεια τίποτα δεν θα είχε γίνει από όλα αυτά αν μπορούσαν να τη συνοδεύσουν στο σπίτι εκείνο το βράδυ. Να την πάνε στο σπίτι της όπως τώρα την συνοδεύουν στο τελευταίο της όμως, σπίτι… Η κόρη μου τελικά υπάρχει για την αστυνομία; Δεν έχω καταλάβει…

Τρεις ημέρες μετά, κανείς δεν με έχει πάρει τηλέφωνο από την αστυνομία για να μου πει ότι το παιδί μου δολοφονήθηκε. Με κάλεσε μόνο ένας αστυνομικός για να μου πει ότι όλα έγιναν γρήγορα και η αστυνομία δεν πρόλαβε να κάνει κάτι».

Τα πρωτόκολλα της αστυνομίας που δεν τηρήθηκαν

Την ίδια ώρα, προβληματισμό και οργή προκαλούν οι κινήσεις ή μάλλον η αδιαφορία των αστυνομικών να προσφέρουν βοήθεια στην κοπέλα που ζήτησε βοήθεια για να γλιτώσει από τον πρώην σύντροφό της.

Η 28χρονη μέσα στο ΑΤ  αναφέρει όλο το παρελθόν του δράστη και ζητάει βοήθεια αλλά οι αστυνομικοί της απαντούν πως η ίδια θα πρέπει να ειδοποιήσει την Άμεση Δράση προκειμένου να την συνοδεύσουν στο σπίτι της. Την ώρα, που η Κυριακή, μιλούσε με την Άμεση Δράση από την οποία άκουσε την αδιανόητη απάντηση πως «τα περιπολικά δεν είναι ταξί», ο 39χρονος ορμά πάνω της και την μαχαιρώνει μέχρι θανάτου μπροστά στο αστυνομικό τμήμα. 

Οδηγός για την ενδοοικογενειακή βία – Αυτεπάγγελτη δίωξη χωρίς μήνυση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σκάι, τον Αύγουστο του 2021 είχε σταλεί ενδοϋπηρεσιακά ένα έγγραφο με οδηγίες αστυνομικής ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Με βάση όσα είχαν αναφερθεί σε αυτό, ένα από τα βασικά σημεία είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Δηλαδή, ναι μεn απαιτείται η υποβολή μιας μηνυτήριας αναφοράς αλλά δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου. Αρκεί μια καταγγελία και μία αναφορά.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση με την 28χρονη παρατηρείται πως οι αστυνομικοί τόσο στο αστυνομικό τμήμα, όσο και στο τηλεφωνικό κέντρο στην Άμεση Δράση επιμένουν να την ρωτούν αν έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά ενώ δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Αρκούσε μία καταγγελία ή μία αναφορά όπως αυτή που έκανε η Κυριακή η οποία πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ενημέρωσε τους αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία εκείνη την ώρα.

Επίσης, σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο τα αστυνομικά τμήματα και η Άμεση Δράση έχουν υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα σε περίπτωση που πληροφορηθούν ένα περιστατικό παρακολούθησης σαν αυτό της Κυριακής. Ωστόσο, από τις καταθέσεις και όσα έχουν γίνει γνωστά είναι φανερό πως στην περίπτωση της Κυριακής, υπήρξε μια κωλυσιεργία και τυπική διαχείριση του περιστατικού.

Επιπλέον, στον ίδιο οδηγό αναφέρεται πως η ποιότητα της επικοινωνίας με το άτομο που βιώνει το συμβάν της βίας είναι πολύ κρίσιμη για την εξέλιξη του περιστατικού και πρέπει οι αστυνομικοί που υποδέχονται αυτές τις καταγγελίες να υποδεικνύουν προσήκουσα ευγένεια και σεβασμό που δεν φάνηκε από την απάντηση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης «το περιπολικό δεν είναι ταξί». 

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Σκάι, υπάρχουν κάποια κενά στον οδηγό που αριθμεί 21 σελίδες. Όπως αναφέρει, οι συνηθέστεροι τρόποι για την υποβολή της καταγγελίας είναι μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Άμεσης Δράσης, αλλά και στα αστυνομικά τμήματα, χωρίς να προσδιορίζεται με λεπτομέρειες τι θα πρέπει να κάνει κάθε αστυνομικός, ενώ για το κρίσιμο θέμα του περιπολικού, η μοναδική αναφορά που γίνεται, είναι απλά να μπαίνει το ζευγάρι που είναι σε ρήξη σε ξεχωριστά περιπολικά. Καμία αναφορά για τη χρήση του περιπολικού. 

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Oι επιστολές του 39χρονου προς την Κυριακή πριν την δολοφονία της – Επιχείρησε να εμφανιστεί ως θύμα

Μενεγάκη για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Φτάνω έξω από την αστυνομία και με στέλνεις σπίτι μου;

Coco-Μat: Το υπουργείο Τουρισμού σφράγισε τους αυθαίρετους ορόφους του ξενοδοχείου που εμποδίζει τη θέα στην Ακρόπολη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:39