search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:05
MENU CLOSE

Εγκλήματα πολέμου με AI στη Γάζα: Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε βάση δεδομένων για βομβαρδισμούς

04.04.2024 20:23
gaza

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φέρεται να εντοπίστηκαν ως πιθανοί βομβαρδιστικοί στόχοι από τον Ισραηλινό στρατό με τη βοήθεια ενός συστήματος στόχευσης που χρησιμοποιεί τη βοήθεια του AI σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Γάζας καλούνται να ζήσουν με λιγότερες θερμίδες την μέρα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δημοσιεύτηκαν από την ισραηλινοπαλαιστινιακή έκδοση +972 Magazine και το εβραϊκό μέσο ενημέρωσης Local Call . Το σύστημα στόχευσης με τη βοήθεια AI που ονομάζεται Lavender.

Χρησιμοποιούν δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη σαν εργαλείο πολέμου γεγονός που έχει ανησυχήσει τους ειδικούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων τεχνολογίας που είπαν ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «εγκλήματα πολέμου».

«Αυτή η βάση δεδομένων είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη καταλόγων θανάτων έως και 37.000 στόχων», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρόρι Τσάλαντς του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρει από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 33.037 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.668 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

«Το ποσοστό σφάλματος είναι περίπου 10%»

Οι ανώνυμοι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης είπαν ότι η Lavender είχε ποσοστό σφάλματος περίπου 10%. «Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Ισραηλινούς να το χρησιμοποιήσουν για να επιταχύνουν τον εντοπισμό συχνά χαμηλού επιπέδου στελέχη της Χαμάς στη Γάζα και να τους βομβαρδίσουν», είπε ο Challands.

Γίνεται σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός «αναπτύσσει μη δοκιμασμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης… για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο αμάχων», είπε στο Al Jazeera ο Marc Owen Jones, επίκουρος καθηγητής Μέσης Ανατολής και ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Hamid Bin Khalifa.

Οι ισραηλινές δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι αυτή η μέθοδος οδήγησε σε πολλούς από τους χιλιάδες θανάτους αμάχων στη Γάζα.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 33.037 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.668 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Η χρήση AI «παραβιάζει» το ανθρωπιστικό δίκαιο

«Οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούσαν με τη βάση δεδομένων AI ήταν συχνά απλώς μια σφραγίδα. Θα εξέταζαν εξονυχιστικά αυτήν τη λίστα δολοφονιών για ίσως 20 δευτερόλεπτα πριν αποφασίσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως για μια αεροπορική επιδρομή ή όχι», ανέφερε ο Challands.

Σε απάντηση σε διευρυμένη κριτική, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι αναλυτές του πρέπει να πραγματοποιήσουν «ανεξάρτητες έρευνες» για να επαληθεύσουν ότι οι προσδιορισμένοι στόχοι πληρούν τους σχετικούς ορισμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους πρόσθετους περιορισμούς που ορίζονται από τις δυνάμεις του.

Διέψευσε την ιδέα ότι η τεχνολογία είναι ένα «σύστημα», αλλά αντ’ αυτού «απλώς μια βάση δεδομένων, σκοπός της οποίας είναι η διασταύρωση πηγών πληροφοριών, προκειμένου να παραχθούν ενημερωμένα στρώματα πληροφοριών για τους στρατιωτικούς πράκτορες τρομοκρατικών οργανώσεων».

Αλλά το γεγονός ότι υπήρξαν «πέντε έως 10 αποδεκτοί θάνατοι αμάχων» για κάθε Παλαιστίνιο μαχητή που ήταν επιδιωκόμενος στόχος δείχνει γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι αμάχων στη Γάζα, σύμφωνα με τον Challands.

Ο καθηγητής Τόμπι Γουόλς, ειδικός τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, είπε ότι οι νομικοί μελετητές πιθανότατα θα υποστηρίξουν ότι η χρήση στόχευσης τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

Πράγα: Αδιανόητο μπέρδεμα σε νοσοκομείο – Έκαναν άμβλωση σε έγκυο που είχε πάει για εξετάσεις

Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

«Σταμάτησέ το τώρα»: Η Τζιλ Μπάιντεν ζητά από τον πρόεδρο να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:04