search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:53
MENU CLOSE

Υποκλοπές: Σεισμός από την απόφαση του ΣτΕ – Το κυβερνητικό βέρτιγκο, οι νομικές κινήσεις Ανδρουλάκη και ο καβγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ

05.04.2024 20:01
ANDROULAKIS-ADAE-1

Ράπισμα στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του 2021 για το καθεστώς των υποκλοπώνκαλώντας την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την απόφαση «ήττα για την κυβέρνηση και νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών» και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τη Δευτέρα την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο.

Αλλά η κυβέρνηση, με μία εξαιρετικά αμήχανη και σχεδόν απολογητική διαρροή «πηγών» της, εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη για ενημέρωση πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και εκείνη να αποφασίσει αν και τι στοιχεία θα δώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει αυτή την ώρα διχογνωμία. Σε αντίθεση δηλαδή με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη και δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, το «ενδιαφέρον» στο σημείο αυτό είναι ότι η κυβέρνηση είχε σπεύσει πριν λίγο καιρό να αλλάξει τη σύνθεση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, έχοντας μάλιστα τη συναίνεση του Κυριάκου Βελόπουλου σε αυτή την κίνηση.

Και αποκαλύπτεται έτσι ότι η κυβέρνηση με εκείνη την πετυχημένη, χάρις στον κ. Βελόπουλο, προσπάθεια να… ανασυνθέσει την Ολομέλεια (ελέγχοντάς την?), προνόησε ώστε να διαμορφώσει ακόμα μία γραμμή άμυνας απέναντι στην επιμονή του κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί επιτέλους για το λόγο που τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ!

Το εάν θα πάει τελικά το θέμα στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ ή θα αναλάβει την ευθύνη ο κ. Ράμμος να ενημερώσει πλήρως τον κ. Ανδρουλάκη είναι το πρώτο κρίσιμο θέμα. Και το δεύτερο τι θα πράξει η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ εάν τελικά κληθεί εκείνη να λάβει την απόφαση.

Οι νομικές κινήσεις Ανδρουλάκη και η κυβερνητική ερμηνεία

Εντωμεταξύ, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε στη Βουλή η απόφαση του ΣτΕ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει δικαιωμένος κάνοντας λόγο για “ημέρα νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών” και να αφήνει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες εντός και εκτός Ελλάδας.

«Είναι και η μέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι μια ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του πρωθυπουργού που έφτιαξε έναν αντισυνταγματικό νόμο το οποίο είχε, όπως είπε, μόνο στόχο είχε να καλύψει το παρακράτος των υποκλοπών.

«Σήμερα είναι μία νίκη των θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών, του κράτους δικαίου που υπονομεύσατε για να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας. Σήμερα αποδείχθηκε ότι όποιος κινείται θεσμικά και σέβεται τους θεσμούς δεν είναι ευάλωτος», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στράφηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ που είχε, όπως είπε, το θράσος να τον διαβάλλει, υποστηρίζοντας ότι είναι εκβιαζόμενος. «Πήρατε και εσείς την απάντησή σας για τα ψέματά σας. Εκκωφαντικά και θεσμικά», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους σχολίασε ότι “το ΣτΕ είπε μπάστα στον κ. Μητσοτάκη” . Πρόσθεσε δε, με νόημα πως “θα μάθουμε τα νόμισμα και μετά τα κάνουμε νόμιμα τα επόμενα βήματα”, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως μετά την ενημέρωση κι αναλόγως των στοιχείων που θα προκύψουν θα κινηθεί νομικά. “Εξευτελίσαμε το παρακράτος των υποκλοπών και της συγκάλυψης”, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα, αντέτεινε: “Ως εδώ”!

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με διαρροή πηγών της έδειξε ότι αρμόδια είναι η Ολομέλεια. Υποστήριξε πως η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη η οποία ήρθε προς ψήφιση το 2022 με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποκαλεί τη ΝΔ “κόμμα ντροπή για τη διάκριση των εξουσιών”.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1» περιέγραψε ως «βιαστική» την αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη. «Θεωρώ και λίγο βιαστική την ανακοίνωση-αντίδραση, εντός πολύ λίγων λεπτών, από τον κ. Ανδρουλάκη», είπε αρχικά ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, για να συμπληρώσει: «Ο πρώτος είναι ότι η ακύρωση αφορά, η απόφαση δηλαδή ακύρωσης, αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο δηλαδή τον νόμο που ίσχυε πριν τις αλλαγές που κάναμε μετά από όσα συνέβησαν, τις παραδοχές που κάναμε, τα γεγονότα δηλαδή του 2022». «Ο πρώτος είναι ότι η ακύρωση αφορά, η απόφαση δηλαδή ακύρωσης, αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο δηλαδή τον νόμο που ίσχυε πριν τις αλλαγές που κάναμε μετά από όσα συνέβησαν, τις παραδοχές που κάναμε, τα γεγονότα δηλαδή του 2022».

“Επιχειρείτε να υποτιμήσετε την απόφαση του ΣτΕ, ως εδώ κ. Μητσοτάκη”, είπε σε υψηλούς τόνους σε νέα του παρέμβαση ο Νίκος Ανδρουλάκης για να προσθέσει ότι τη Δευτέρα στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο θα πληροφορηθεί για ποιο λόγο το παρακράτος του Μαξίμου την ώρα που ετοιμαζόταν να ηγηθεί της προσπάθειας που κάνει το ΠΑΣΟΚ τον αποκαλούσε “πράκτορα”.

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα θέματα ασφαλείας δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται.

“Πάλι ξαναέγιναν εθνικός λόγος; Είστε σε βέρτιγκο μετά την απόφαση του ΣτΕ”, σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να υπογραμμίσει ότι η ιστορία αυτή επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζονται μόνον νόμοι αλλά και πολιτικά πρόσωπα που σέβονται τους νόμους. “Στις 9 Ιουλίου ο ελληνικός λαός να καταδικάσει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που οδήγησε με τις πρακτικές του τη χώρα χρόνια πίσω… Χρησιμοποίησε την ΕΥΠ που φώλιασε στο Μαξίμου εις βάρος της δημοκρατίας και εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων”.

“Εσείς δεν είστε κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση γιατί καμία κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα έστηνε τέτοιο παρακράτος και το ΣτΕ με την απόφαση του έστειλε το μήνυμα “ως εδώ”, είναι μια θεσμική νίκη της δημοκρατικής παράταξης”, είπε.

Για απόφαση “κόλαφο” έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια, χαρακτηρίζοντας “μονομέτωπο” τον αγώνα απέναντι στη ΝΔ και τις πρακτικές της.

Καβγάς Πασοκ με ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια, δεν άφησε εκτός κάδρου και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, τους οποίους αποκάλεσε συκοφάντες. «Μια απάντηση προς τους συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρό του, τον κ. Κασσελάκη, που είχε το θράσος να πει ότι δεν έκανα όσα θα έπρεπε νομικά  και γι’αυτό είμαι “εκβιαζόμενος”. Έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω ως ένας πολίτης που σέβεται το κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών και δεν θέλει καμία ειδική μεταχείριση όπως έχουν μάθει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της πατρίδας μας. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή και αξιοπρέπεια. Σήμερα οι συκοφάντες γελοιοποιήθηκαν. Σήμερα είναι η πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και μια πρώτη μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου».

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν μέσω γραπτής ανακοίνωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον για μικροπολιτική. «Την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης, αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία…».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε αναπάντητη από το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την κόντρα. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται. Αλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη», λέει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.  «Άραγε, σε ποιους αγώνες του Προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ»; Αναρωτιέται στην ίδια ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη.

«Την ίδια ημέρα που ο Προοδευτικός κόσμος ζει μια μικρή «νίκη» απέναντι στο παρακράτος της Δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να στρέφει τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη ταυτιζόμενο με τις συκοφαντίες και τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας» ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.

«Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως ο κύριος Ανδρουλάκης και το κομματικό επιτελείο του έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η «ουρά» της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν».

Αντιδράσεις από ΚΚΕ – Νέα Αριστερά

«Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με το αίτημα ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη, έκρινε ως αντισυνταγματική την ακραία ρύθμιση του νόμου της ΝΔ του 2021, με την οποία ο παρακολουθούμενος για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν θα λάμβανε ποτέ οποιαδήποτε ενημέρωση για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, γιατί πρόκειται για δικό της νόμο, με την “τραγική” ειρωνεία που γνωρίζουν πλέον οι πάντες, πως τον είχε ψηφίσει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Το κρίσιμο είναι πως και με αυτή την απόφαση παραμένει στο απυρόβλητο το συνολικό αντιδραστικό πλαίσιο των μαζικών παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας, με επιστέγασμα τον εξίσου απαράδεκτο, νεότερο νόμο της ΝΔ του 2022» επισημαίνει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Αποδεικνύεται ότι το κρατικό δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων” έχει τη βούλα του Συντάγματος, αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου που το ΣτΕ επικαλείται. Στην πραγματικότητα το “κράτος δικαίου” της ΕΕ είναι αληθινός “βάλτος” για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, γι’ αυτό και πρέπει να καταδικαστεί μαζί με όλα τα κόμματα που νυχθημερόν το επικαλούνται και το υπερασπίζονται».

«Η ΑΔΑΕ πρέπει να πράξει τα δέοντα» επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες» και ότι Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης στο Euractiv, «το ΣτΕ επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε το 2021 στη Βουλή, παραβίασε το σύνταγμα και το έκανε εν γνώσει της».

Διαβάστε επίσης:

Υποκλοπές: Οι νομικές κινήσεις Ανδρουλάκη μετά την απόφαση του ΣτΕ και η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Το παρασκήνιο γύρω από την υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη και ποια ήταν τα καθοριστικά τηλεφωνήματα για να πει το «ναι»

Υποκλοπές: Θύελλα από την απόφαση του ΣτΕ και νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να μπλοκάρει την ενημέρωση Ανδρουλάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06