search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:28
MENU CLOSE

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επίτροποι ζητούν εξηγήσεις για τον διορισμό ευρωβουλευτή κατηγορώντας την για… ρουσφέτι

05.04.2024 21:49
OURSOULA_FON_NTER_LAIEN
AP

Εξηγήσεις ζητούν από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 4 κορυφαίοι επίτροποι μετά τον διορισμό του Γερμανού ερωβουλευτή, Μάρκους Πίπερ ως «απεσταλμένου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Όπως τονίζουν εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη «διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι ο Μάρκους Πίπερ, ο οποίος είναι στο ίδιο κόμμα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διορίστηκε πρόσφατα ειδικός απεσταλμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως, ευρωβουλευτές έχουν ήδη αμφισβητήσει εάν ήταν ο υποψήφιος με τις υψηλότερες επιδόσεις στη διαδικασία επιλογής. Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται αναφορές, η συγκεκριμένη θέση έχει μια κατάταξη στην επιτροπή, με μισθό 17.000 ευρώ το μήνα.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, ο επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έστειλαν επιστολή στη φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον διορισμό, σύμφωνα με έγγραφο που έλαβε το Politico και με ημερομηνία 27 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η επιλογή του Πίπερ «προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας». Η επιστολή ζητά το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Οι τέσσερις επίτροποι είναι αντίπαλοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν και οι πολιτικές αναταραχές εντείνονται ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, σημειώνει το Politico στο σχετικό δημοσίευμα.

Η επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή

Όπως αναφέρθηκε αρχικά από τη La Matinale Européenne , οι άλλοι δύο υποψήφιοι που επιλέχθηκαν για τη θέση του απεσταλμένου των ΜΜΕ -και οι δύο γυναίκες- σημείωσαν καλύτερες βαθμολογίες από τον Πίπερ κατά τη διαδικασία επιλογής. Μία από αυτές, η Τσέχα βουλευτής του Renew, Martina Dlabajová, επιβεβαίωσε στο Politico ότι είχε υποβάλει επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα ομάδα ευρωβουλευτών από τους Πράσινους, το Renew, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και την Αριστερά, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας να διευκρινιστεί πώς βαθμολογήθηκε ο Πίπερ, ποια «επιπλέον προσόντα» του έδωσαν προβάδισμα από τους άλλους υποψηφίους και αν η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έπαιξε ρόλο στην τελική επιλογή. Δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση, είπε ο πρώτος που υπέγραψε, ο βουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund από τη Γερμανία.

Οι Μπορέλ, Μπρετόν, Σμιτ και Τζεντιλόνι ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι το να απαντηθούν αυτές τις ερωτήσεις είναι θέμα της Επιτροπής στο σύνολό της και ότι «θεωρούν σκόπιμο για το Σώμα να συζητήσει συλλογικά τις απαντήσεις σε αυτούς τους ισχυρισμούς».

Καμία απάντηση από την Ούρσουλα

Οι εκπρόσωποι των Σμιτ, Μπροέλ Τζεντιλόνι και δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το υπουργικό συμβούλιο του Μπρετόν αρνήθηκε να σχολιάσει. Η φον ντερ Λάιεν δεν έχει απαντήσει ακόμη στην επιστολή, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Κομισιόν, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Το Ισραήλ κάνει αυτά που ζητήσαμε σε σχέση με τη βοήθεια στη Γάζα

Έσπασε φράγμα εν μέσω πλημμύρων στο Ορσκ της Ρωσίας, εκκενώνεται η περιοχή (Video)

Στο Κάιρο μεταβαίνει ο διευθυντής της CIA για νέα προσπάθεια για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50