search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:08
MENU CLOSE

Τέχνες και Πόλη: Μια «In… Between» φωτογραφική έκθεση και το bar στην πλατεία Καρύτση

05.04.2024 17:05
texnes-poli (2)

Η φωτογραφία είναι η τέχνη του τυχαίου. Όταν ένας φωτογράφος βγαίνει με τη φωτογραφική του μηχανή δεν ξέρει τι θα συναντήσει, δεν ξέρει αν θα καταφέρει να απαθανατίσει τη σωστή στιγμή ενός γεγονότος. Αυτή η στιγμή μπορεί να κρατήσει μερικά λεπτά, αλλά μπορεί να κρατήσει και μια αναπνοή! Αυτή τη στιγμή αιχμαλωτίζει και η έκθεση του Βασίλη Μανίκα με το φωτογραφικό άλμπουμ «In…Between» στην γκαλερί iFocus Photo Gallery.

Αυτό που παρατηρεί κανείς στην οργάνωση των εκθεμάτων είναι η εναλλαγή αγάπης και μοναξιάς – τρυφερά στιγμιότυπα διαδέχονται το πέρασμα μοναχικών ανθρώπων μπροστά από τον φακό. Οι φωτογραφίες του Μανίκα έχουν σκοπό όχι απαραίτητα να «φωνάξουν» κάτι, αλλά να το υπονοήσουν. Η πραγματικότητα εναλλάσσεται με το αλλόκοτο ενώ η επιμονή του Μανίκα στην ασπρόμαυρη φωτογραφία τονίζει το μυστήριο που κρύβεται μπροστά στα μάτια μας.

Photo credit: Δήμητρα Ψυχογιού

«Διαλέγω τις στιγμές μου ενστικτωδώς», μας λέει ο Βασίλης Μανίκας. «Εμένα μου αρέσει να παίρνω τη μηχανή για να βγω στον δρόμο. Γενικά μου αρέσει να φωτογραφίζω στον δρόμο αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου street photographer. Απλώς σαν φωτογραφικό περιβάλλον, σαν κατάσταση όπου προχωράς και ψάχνεις απλές καθημερινές στιγμές που μπορείς να τις αναδείξεις, να τις μεταμορφώσεις, να τις μεταποιήσεις… για μένα είναι πολύ σημαντική η μεταμόρφωση της πραγματικότητας, δεν με ενδιαφέρει να κάνω αποτύπωση. Ουσιαστικά τραβάω ένα μέρος του εαυτού μου. Ένα από τα πράγματα που θέλω να πετύχω είναι το εσωτερικό ταξίδι. Αυτό που βλέπει ο θεατής στην έκθεση κι αυτό που προσπαθήσαμε και κάναμε με την επιμελήτρια, τη Δώρα Λαβαζού. Κι αυτό θέλω να δείξω και στο βιβλίο – το εσωτερικό μου ταξίδι».

Ο θεατής έχει την αίσθηση πως ο χρόνος χάνεται, πως παρακολουθεί σκηνές ζωής που κάτι του θυμίζουν! Οι φωτογραφίες των παιδιών ξεχωρίζουν για την αποτύπωση μιας ανάλαφρης παιδικότητας μαζί με τη σοβαρότητα και την παιδική απορία, εκφράσεις που συνθέτουν τη μαγεία του κόσμου τους. Στην έκθεση όλες οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, ενώ στο άλμπουμ οι έγχρωμες φωτογραφίες εναλλάσσονται με τις ασπρόμαυρες:

Photo credit: Δήμητρα Ψυχογιού

«Το άλμπουμ είναι διπλό, είναι η ουσία του “In…Between”. Το “In” είναι το έγχρωμο και το “Between” το ασπρόμαυρο. Εγώ δεν φωτογραφίζω με πρότζεκτ. Ένοιωσα την ανάγκη έπειτα από μια δεκαετή πορεία να βγάλω το απαύγασμα αυτής της ιστορίας. Ένιωσα ότι κλείνει ένας κύκλος φωτογραφικός και θέλησα να βγάλω αυτό το βιβλίο για εμένα πάνω από όλα και να εκτεθώ. Η πορεία σύνθεσης του βιβλίου ήταν να συνδυαστούν όλες αυτές οι φωτογραφίες που δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ, οπότε η διαδικασία αυτή ήταν αναδρομική, ανάποδη κι αυτό για μένα ήταν αποκαλυπτικό. Γι’ αυτό κάναμε και αρκετά δίπτυχα τα οποία θελήσαμε να τα συνδυάσουμε ώστε να έχουν κάποιον διάλογο. Εκεί βγήκαν μοτίβα και είδα κι εγώ πράγματα για εμένα βλέποντας στην πράξη πώς ενώνονται φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους και πώς συνδέονται. Αυτό ήταν αποκαλυπτικό».

Κατά τον καλλιτέχνη, το «In» είναι ουσιαστικά ένα παιδί το οποίο υπάρχει μέσα στον εσωτερικό του κόσμο και βγαίνει να κάνει την πορεία του στον πραγματικό κόσμο – και βρίσκεται κάπου «μέσα ανάμεσα».

Info: iFocus Fallery, Ακαδημίας 57 και Ιπποκράτους 13, εντός στοάς «Όπερα»

Διάρκεια: 30 Μαρτίου – 10 Απριλίου (5 – 7 Απριλίου η έκθεση θα βρίσκεται στο Εκθεσιακό κέντρο Παλαιού Φαλήρου Tae Kwon Do)

Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 19.00 – 21.00, Σάββατο – Κυριακή 18.00 – 20.30

Λίγο παρακάτω, δίπλα στην έκθεση, βρίσκεται η πλατεία Καρύτση, που πήρε το όνομά της από την αθηναϊκή οικογένεια Καρύκη. Σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι φυσικά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τον 11ο αιώνα, ενώ επισκευάστηκε το 1900.

Η ονομαστή αυτή εκκλησία είχε παίξει ρόλο στις διαδικασίες της δημιουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αφού στις 25 Ιανουαρίου του 1833 συγκεντρώθηκαν εκεί πεντακόσιοι Αθηναίοι και εξέλεξαν την προσωρινή δημογεροντία, αλλά και την πρεσβεία που θα χαιρετούσε τον βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο.

Αυτήν την ιστορία τιμά κι ένα bar που μετράει 21 χρόνια στην πλατεία, και δεν είναι άλλο από το Pairidaeza. Άνοιξε τις πόρτες του το 2003 και παραμένει από τα παλαιότερα στέκια της πλατείας. Μοναδικό και εμβληματικό, με υποβλητική ατμόσφαιρα και εξαιρετική λίστα ποτών. Η ξύλινη μπάρα του αφηγείται ιστορίες μιας Αθήνας που έχει πια ξεθωριάσει και της καινούργιας που αναδύεται και διαμορφώνεται.

Μία κάβα με πολλά είδη τζιν και ακόμα περισσότερες ετικέτες ρούμι σας περιμένει για να την απολαύσετε, ενώ μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και τον κατάλογο με τα κοκτέιλ!

Διαβάστε επίσης:

Τέχνες και Πόλη: Μια έκθεση όπου ο θεατής γίνεται ένα με τον πίνακα και το Café Bistrot που θυμίζει Παρίσι

Τέχνες και πόλη: Η πινακοθήκη των ονείρων και ένα μπαρ για τους «χαμένους» των Αθηνών

Τέχνες και πόλη: Μια βόλτα στην έκθεση του ΕΜΣΤ και ένα γαστρονομικό ταξίδι που δεν πρέπει να χάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58