search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:47
MENU CLOSE

Η… καταστροφή (και) της Πάρου: SOS για το νησί με τις περισσότερες οικοδομικές άδειες την τελευταία 5ετία

07.04.2024 13:07
paros_new

Πρώτη σε οικοδομικές άδειες για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά είναι η Πάρος και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού εκπέμπουν ένα απελπισμένο SOS, ενώ πολλοί φεύγουν ή σκέφτονται να το εγκαταλείψουν, βλέποντας την τεράστια υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής.

Παρότι η Μύκονος και η Σαντορίνη συγκεντρώνουν συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας για την υπερ-τουριστικοποίηση, η Πάρος έχει αυτή την πενταετία το ρεκόρ των οικοδομικών αδειών και τα παρελκόμενα αστικά προβλήματα: κυκλοφοριακό, σκουπίδια, υποδομές, νερό κ.α.

Οδοιπορικό που έκανε στο νησί η «Καθημερινή της Κυριακής» αναδεικνύει όλη την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι με το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που κινείται η Πάρος, «δεν πάει άλλο – έχουμε γίνει προάστιο της Αττικής». Σημειώνουν επίσης ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος, η ζωή έγινε πανάκριβη, το χρήμα έχει τον πρώτο λόγο».

Στα …βήματα Μυκόνου και Σαντορίνης

Το παράδειγμα τη Πάρου φέρνει στην επιφάνεια βέβαια και ανάλογα προβλήματα που έχουν άλλα νησιά. Είτε νωρίτερα, όπως η Μύκονος κι η Σαντορίνη, είτε αυτή την περίοδο των τελευταίων ετών με την υπέρμετρη τουριστική κίνηση για την οποία τα περισσότερα νησιά δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές ή και να τις είχαν, οι αλλαγές που συντελούνται είναι ισοπεδωτικές.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι και η κατασκευή υπόσκαφων κατοικιών. «σκάβουν σε βάθος 15 μέτρων, κόβουν τις πλαγιές. Περιοχές που ήταν κάποτε παρθένες έχουν πλέον φοβερή αλλοίωση, δεν υπάρχει φυσικό ανάγλυφο» επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Ευριπιώτης.

Το μεγάλο άλμα, όπως σημειώνουν οι περισσότεροι παράγοντες του νησιού, έγινε ότι το αεροδρόμιο της Πάρου μετατράπηκε σε διεθνές. Κόσμος από παντού αγοράζει οτιδήποτε, χωρίς καν να ξέρει καλά καλά πού βρίσκεται η Πάρος!

Τα στοιχεία:

2018-2022: 1101 άδειες για 281.094 τ.μ

2023: 242 άδειες για 66.603 τμ

2024: Αναμένεται να εκδοθούν περισσότερες από 1000 άδειες!

*Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη 350-400 οικοδομές σε Πάρο και Αντίπαρο.

**Πρόκειται για πρωτιά της Πάρου στις Κυκλάδες και σε αριθμό αδειών και σε τετραγωνικά μέτρα

Ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών

2019: 137 μονάδες με 7.029 κλίνες

2023: 141 μονάδες με 7.251 κλίνες

Καταχωρήσεις κτιρίων στο Airbnb: 3.468

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Περίπου 40 χρονών ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός σε θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους – Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Γλυφάδα: Ελεύθεροι οι 25 ανήλικοι προσαχθέντες – Φέρονται να είχαν κλείσει «ραντεβού» για συμπλοκές

Λάρισα: Γυναίκα γέννησε μέσα στο αυτοκίνητο λίγο πριν φτάσει στην κλινική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31