search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:04
MENU CLOSE

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε έρευνα για τον Ελον Μασκ για fake news και παρεμπόδιση δικαιοσύνης

08.04.2024 10:56
musk_1402_new

Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας συμπεριέλαβε τον Έλον Μασκ στη λίστα αυτών που βρίσκονται υπό έρευνα για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, καθώς και για κωλυσιεργία και παρεμπόδιση, σύμφωνα με ανακοινωθέν που βγήκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Αλεξάντερ ντε Μοράες, θεωρεί πως ο Μασκ ξεκίνησε το Σάββατο μια δημόσια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» σχετικά με τις ενέργειες του ανώτατου δικαστηρίου της Βραζιλίας, αποφασίζοντας να μην συμμορφωθεί στις εντολές του δικαστηρίου για τον αποκλεισμό ορισμένων λογαριασμών.

«Η συμπεριφορά παρεμπόδισης της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης, η υποκίνηση εγκλήματος, η δημόσια απειλή για ανυπακοή των δικαστικών εντολών και η μελλοντική έλλειψη συνεργασίας από την πλατφόρμα. είναι γεγονότα που αμφισβητούν την κυριαρχία της Βραζιλίας», έγραψε ο ντε Μοράες.

Ο Μασκ θα ερευνηθεί «για φερόμενη εσκεμμένη εγκληματική εργαλειοποίηση του Twitter, στο πλαίσιο έρευνας σε ένα δίκτυο ανθρώπων γνωστών ως ψηφιακές πολιτοφυλακές που φέρεται να διέδωσαν δυσφημιστικές ψευδείς ειδήσεις και απειλές κατά των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης. 

Ο επιχειρηματίας δεν έχει κάνει σχόλιο επί της υπόθεσης.

Νόμιμες οι ενέργειες του δικαστή, λένε στην Βραζιλία

Η πολιτική δεξιά της Βραζιλίας έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Ντε Μοράες καταλογώντας τον ότι υπερβαίνει τα όριά για να καταστείλει την ελευθερία του λόγου και να ασκήσει πολιτική δίωξη. Οι υπερασπιστές του Ντε Μοράες είπαν ότι οι αποφάσεις του, αν και ασυνήθιστες, είναι νομικά έγκυρες και απαραίτητες για τον καθαρισμό των ψεύτικων ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και για την εξάλειψη των απειλών για τη βραζιλιάνικη δημοκρατία. 

Το Σάββατο, ο Μασκ έγραψε στο X ότι η πλατφόρμα θα άρει όλους τους περιορισμούς στους αποκλεισμένους λογαριασμούς και προέβλεψε ότι η κίνηση ήταν πιθανό να εξαντλήσει τα έσοδα στη Βραζιλία και να αναγκάσει την εταιρεία να κλείσει το τοπικό της γραφείο.

«Αλλά οι αρχές έχουν μεγαλύτερη σημασία από το κέρδος», έγραψε.

Αργότερα έδωσε οδηγίες στους χρήστες στη Βραζιλία να κατεβάσουν ένα VPN για να διατηρήσουν την πρόσβαση σε περίπτωση που το X έκλεινε και έγραψε ότι ο Χ θα δημοσίευε όλα τα αιτήματα του εισαγγελέα, ισχυριζόμενος ότι παραβιάζουν τη βραζιλιάνικη νομοθεσία.

«Αυτές είναι οι πιο δρακόντειες απαιτήσεις από οποιαδήποτε χώρα στη Γη!» έγραψε αργότερα.

Ο Μασκ δεν είχε δημοσιεύσει τα αιτήματα του Ντε Μοράες μέχρι αργά την Κυριακή και οι εξέχοντες αποκλεισμένοι λογαριασμοί παρέμειναν έτσι, υποδεικνύοντας ότι ο Χ δεν είχε ακόμη ενεργήσει με βάση τις προηγούμενες δεσμεύσεις του Μασκ.

Η απόφαση του Μοραες προειδοποιεί ότι κάθε αποκλεισμένος λογαριασμός που ο X τελικά ενεργοποιεί εκ νέου, θα συνεπάγεται πρόστιμο 100.000 ρεάλ (20.000 δολάρια) την ημέρα και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν νομικά για παράβαση δικαστικής εντολής.

«Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία δισεκατομμυριούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό να έχουν τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων και να τίθενται σε θέση να παραβιάζουν το κράτος δικαίου, να μην συμμορφώνονται με δικαστικές εντολές και να απειλούν τις αρχές μας. Η κοινωνική ειρήνη είναι αδιαπραγμάτευτη», έγραψε ο Χόρχε Μεσσίας στο X.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Ταϊβάν: «Ζήσαμε σκηνές πολέμου» – Η μαρτυρία Έλληνα που βοήθησε στη διάσωση εγκλωβισμένων (photos/videos)

Βρετανία: Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του – Είναι 112 ετών (Video)

Η Γερμανία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για διευκόλυνση «γενοκτονίας» στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:55