search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:36
MENU CLOSE

Αντιμέτωπη με νέα μέτωπα η κυβέρνηση: Δικαστικός χάρτης και ενδοσχολική βία 

10.04.2024 06:30
mitsotakis thessaloniki

Από τα θέματα αγκάθια που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση, ανοίγοντας την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, μόνο που το αφήγημα αυτό δεν φαίνεται να περνάει πια στην κοινωνία. 

Μάλλον αντίθετα. Η ιστορία με τους νέους Δικαστικούς Χάρτες της χώρας καθώς και τα μέτρα για την ενδοσχολική βία έχουν ανοίξει νέα μέτωπα. 

«Γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν ότι οι ενέργειες αυτές αντί να δημιουργήσουν μια θετική ατζέντα, αντίθετα ανοίγουν νέα μεγαλύτερα μέτωπα, τα οποία μάλιστα έχουν να κάνουν με τις τοπικές κοινωνίες και με ειδικά κοινά όπως είναι οι μαθητές

Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι της ΝΔ αντιδρούν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, καθώς σε ό,τι αφορά τα Πρωτοδικεία δυσκολεύεται και η ζωή των πολιτών, ενώ παράλληλα βάλλεται και η τοπική οικονομία των πόλεων που “χάνουν τα Πρωτοδικεία”. 

Την ίδια στιγμή η αυστηροποίηση των κανόνων που ισχύουν στα σχολεία έχει βάλει απέναντι στην κυβέρνηση τους μαθητές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πιο αυστηρά πειθαρχικά μέτρα. 

Όποια κι αν ήταν η λογική που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις αποφάσεις, πολλές τοπικές κοινωνίες «βράζουν», με τα αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ να πρωτοστατούν στις τοπικές κινητοποιήσεις.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεχθεί δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας τόσο από μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και από στελέχη της ΝΔ. 

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν καταγραφεί στη Θήβα καθώς το Πρωτοδικείο συγχωνεύεται με αυτό της Λιβαδειάς, αν και τοπικοί παράγοντες επιμένουν ότι στη Θήβα υπήρχε μεγάλος όγκος υποθέσεων προς εξέταση αλλά και πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας, ο οποίος αντέδρασε έντονα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «ο Δικαστικός Χάρτης που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σχεδιάσει αναμένεται να υποβαθμίσει το Πρωτοδικείο Θήβας και, ως εκ τούτου, την πόλη της Θήβας την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας την τρίτη αρχαιότερη Πόλη της Ευρώπης – μια από τις Αρχαιότερες πόλεις όλου του κόσμου» αναφέρεται.

Όμως το ίδιο κλίμα υπάρχει και στο Μεσολόγγι για την προοπτική κατάργησης του Πρωτοδικείου της πόλης. Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και τοπικοί παράγοντες από Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Ξηρόμερο επισημαίνουν ότι «τυχόν υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους δημότες τους». Σημειώνουν, δε, ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τα αρχαιότερα στη χώρα και ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Νοεμβρίου 1834.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Αίγιο με την κατάργηση του Πρωτοδικείου της πόλης και τη συγχώνευσή του ως παράρτημα του Πρωτοδικείου Πατρών. Τοπικοί φορείς και κάτοικοι αντιδρούν έντονα για την κατάργηση της τελευταίας μεγάλης υπηρεσίας που έχει απομείνει στο Δήμο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αμείλικτα ερωτήματα από την παραδοχή Τερεζάκη για τη μονταζιέρα των Τεμπών

Νίκος Παππάς: Εγκώμια για Κασσελάκη, μπηχτές για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Μου έκαναν πόλεμο»

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις 9 Ιουνίου να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία άλλη πολιτική δύναμη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:35