search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:44
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ για ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ: «Η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών»

10.04.2024 14:31
siriza-new

Να ασχοληθεί με μία «εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» αντί να έχει «το βλέμμα στα εσωκομματικά της» κάλεσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις νησίδες στο Αιγαίου.

Η Τουρκία, ανέφερε πως η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα στο Αιγαίο» για πολιτικούς σκοπούς και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Αγκυρα «συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες» στο Αιγαίο.

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «παραβίαση της Διακήρυξης των Αθηνών» και για «απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις», την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση «ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί  των νησιών του Αιγαίου.

Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.

Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της.

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος: «Η κοινωνία δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη – Η κυβέρνηση δείχνει την αλληλεγγύη της στα πολιτικά τζάκια»

Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε; – Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τσούμας… αυτοτρολάρεται (video)

Μπαράν Μπουρχάν: Τι απαντάει ο ίδιος για την υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:41