search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:31
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ο …«διάλογος» Τσίπρα- Κασσελάκη για το Tiktok, την Κεντροαριστερά και τον Μητσοτάκη που έχει αντίπαλο τον «Κανένα»

12.04.2024 06:04
tsipras kasselakis

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτυλίχθηκε ένας ιδιότυπος διάλογος μεταξύ του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα που μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών και του νυν προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη λίγο μετά στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ουσιαστικά εξ ονόματος συνολικά της Αριστεράς – ή αλλιώς της «πληθυντικής αριστεράς» κατά την διατύπωσή του – εμφανιζόμενος σχετικά αποστασιοποιημένος πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τον οποίο βέβαια έστειλε μηνύματα μετ΄αιχμών και πρώτα πρώτα στον διάδοχό του Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς σε Ευρώπη και Ελλάδα, αποδίδοντας την τάση αυτή στις αλλεπάλληλες κρίσεις την τελευταία 15ετία, αλλά και στην υποχώρηση της πολιτικής.

Είπε λοιπόν, πως απέναντι στην απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες που θεωρούν πλέον ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ αριστεράς – δεξιάς,  η Αριστερά/Κεντροαριστερά πρέπει να δώσει νόημα στην πολιτική ξανά, «και όχι μόνο στην επικοινωνία».

Τα «καρφιά» του πρώην πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα, είπε πως  είναι το να ισορροπήσει ξανά το εγχώριο πολιτικό σύστημα, δηλαδή «να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση στον επόμενο γύρο των εθνικών εκλογών», και «να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δικές της επιλογές». Προσθέτοντας με νόημα, ότι «η εικόνα όμως αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος. Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό θα είναι προς όφελος του πολιτικού συστήματος, διότι θα επανισορροπίσει». Κοινώς, είπε, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, με τον Μητσοτάκη να έχει αντίπαλο ουσιαστικά τον «Κανένα» έναντι του οποίου έρχεται δεύτερος.

Αν αυτά ήταν τα πρώτα «καμπανάκια» για τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε προς το κλείσιμο της συνέντευξής του, μέσα από την αναφορά στα δικά του σχέδια που όπως είπε είναι να εστιάσει στην παραγωγή της πολιτικής, μέσα από το Ινστιτούτο που ετοιμάζει, έχοντας πλέον αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή, αλλά όχι και από την πολιτική. Εκεί έκανε πιο σαφή την αιχμή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι κρίσιμο ζήτημα «η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής» διότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο «κρίσης εκπροσώπησης αλλά και απαξίωσης της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το Tik-Tok πολιτική. Πρέπει να μιλήσουμε ξανά και να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους, τον κόσμο, με οράματα, με ιδέες, με αξίες». Με άλλα λόγια παρέπεμψε στην προσέλκυση του κοινού με το περιεχόμενο και την ουσία της πολιτικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι κάτι που παραγνωρίζει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ επενδύοντας αλλού.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, τόνισε ότι σε αυτό το ζήτημα δίνει έμφαση πλέον ο ίδιος, κάνοντας σαφές πως «είμαι ενεργός πολιτικά», ενώ διεμήνυσε ότι «με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μια παρακαταθήκη πίσω μας, σημαντική», η οποία, υπονόησε, είναι προς αξιοποίηση στο μέλλον, συλλογικά ή προσωπικά.

Κασσελάκης: Απολύτως εφικτό να έρθουμε πρώτοι στις ευρωεκλογές

Λίγο αργότερα, από την εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε με αρκετή επικοινωνία εφόσον ένα μέρος της εκπομπής αφορούσε το νεοαποκτηθέν σπίτι του προέδρου στο Κολωνάκι ύψους 1,8 εκ. ευρώ όπως ο ίδιος είπε – το λάιφ στάιλ τμήμα της συνέντευξης γυρίστηκε στο εσωτερικό της υπό ανακαίνιση κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος, με τον Νίκο Ευαγγελάτο να του επισημαίνει μια – δυο φορές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε να συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε να σηκώνει το γάντι, επέμεινε στην δική του επιχειρηματολογία, και απέφυγε -αυτή τη φορά – τις αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ ικανοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πιο συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως αισθάνεται ότι υπάρχει ένα ρεύμα στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο είπε πως δεν γνωρίζει ακριβώς που οφείλεται εκτίμησε ωστόσο ότι μπορεί να είναι το ότι δεν αποδίδει πια η προπαγάνδα της κυβέρνησης για το πρόσωπό του, ή το θέμα των Τεμπών και της συγκάλυψης, ή οι προτάσεις για την ακρίβεια και το φορολογικό ή τέλος η απήχηση της διαδικασίας των προκριματικών.

Με βάση αυτή την αίσθηση ή διαπίστωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέσα σε δυο μήνες μπορούν όλα να ανατραπούν». «Με τα δεδομένα τα οποία παρατηρώ σήμερα, πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να είμαστε πρώτοι» είπε.

Μάλιστα, προκειμένου να αποκρούσει τα περί της μεγάλης ψαλίδας που παραμένει αυτή τη στιγμή, παρέπεμψε στο μέλλον, έχοντας ούτως ή άλλως μιλήσει για δυναμική και εκθετική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας στον συνομιλητή του: «Αν δείτε μια δημοσκόπηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία είναι 29 και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, τι θα λέγατε τότε;». Σε άλλο σημείο είπε πως «χτίζουμε κίνημα» αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό μπορεί να χτιστεί μέσα σε δύο μήνες ή ένα χρόνο.

Η απάντηση για το TikTok

Κληθείς να σχολιάσει τις παρατηρήσεις Τσίπρα (για τον Μητσοτάκη που τρέχει μόνος, κλπ, αλλά και για το τικ τοκ και την ανάγκη η αριστερά να εμπνεύσει τον κόσμο) απάντησε, ότι ο Μητσοτάκης όταν βγαίνει στην κοινωνία συναντά «παγωμάρα», ενώ ο ίδιος συναντά «κύμα ανθρώπων», κάτι που όμως αντανακλάται με καθυστέρηση στις δημοσκοπήσεις.

Σε σχέση με το τικ τοκ παρέπεμψε στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την χρήση της εν λόγω πλατφόρμας κατά την περσινή προεκλογική περίοδο, εκτιμώντας ότι κατάφερε μέσω αυτής να αντιστρέψει το κακό κλίμα για τα Τέμπη και ειδικά στους νέους. Με παράδειγμα αυτό, διεμήνυσε «έχω υποχρέωση να επικοινωνώ με όλα τα κοινά, ειδικά όταν έχω απέναντί μου μια λίστα Πέτσα, η οποία ελέγχει πάρα πολλά συστήματα».

Στην εκτίμηση του δημοσιογράφου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως θέλει να πάρει αποστάσεις από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του ο Στέφανος Κασσελάκης πρόβαλε την διαφωνία του λέγοντας πως «δεν θέλει καθόλου να πάρει αποστάσεις από εμάς» και πως «πιστεύω ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία την οποία ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στις προτάσεις τις οποίες βγάζει, την απήχησή του».

Διαβάστε επίσης:

Πηγές Νέας Αριστεράς για Κασσελάκη: Ανταγωνίζεται την δεξιά στη διεκδίκηση συντηρητικών ψήφων – Να ενημερώσει για το πόθεν έσχες του

Νίκος Παπανδρέου: Είμαι αυτονοήτως υπέρ της επείγουσας διαδικασίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Βρυξέλλες: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Π.Κόκκαλη και του Ξ. Κοντιάδη «Ο κόσμος καίγεται. Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:31