search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 02:47
MENU CLOSE

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Φόβοι για τις επιπτώσεις σε οικονομία, τιμή πετρελαίου, προσφυγικό

14.04.2024 09:08
maximou

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, υπό τον πρωθυπουργό, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «στις 18:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)».

Οι φόβοι της ελληνικής πλευράς αφορούν, πέραν όλων των άλλων, το σοβαρό ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου, καθώς το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση, με την Τεχεράνη να δηλώνει επίσης έτοιμη να κλιμακώσει τη σύρραξη εάν το Τελ Αβίβ κάνει κίνηση.

Στην Αθήνα είναι διάχυτη η ανησυχία, καθώς η εκ των πραγμάτων εμπλοκή ευρωπαϊκών χωρών φέρνει και τη χώρα μας στο επίκεντρο των διεθνών διαβουλεύσεων για την επόμενη δύσκολη ημέρα.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να συζητήσει όλα τα σενάρια και τις πολύπλευρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολεμική σύρραξη, στην οικονομία, την ενέργεια, το προσφυγικό, φυσικά και το γενικότερο γεωστρατηγικό πεδίο.
Θα αξιολογηθούν οι κίνδυνοι για την ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή, η πιθανή εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου, το ενδεχόμενο ανάφλεξης και άλλων συγκρούσεων, αλλά και οι πιθανές αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών.
Θα τεθούν επίσης στο τραπέζι και οι αμιγώς στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό την έννοια της ανάλυσης του υβριδικού πολέμου και της επιλογής του Ιράν να επιτεθεί με drones.

Λόγω των εξελίξεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει εσπευσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα. «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε από τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση του Ιράν σημειώνοντας πως «τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταδικάζουμε την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ»

ΣΥΡΙΖΑ: Στις κάλπες σήμερα μέλη και φίλοι για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών – Πώς και πού ψηφίζουν

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η διαγραφή των προστίμων ανεμβολίαστων από Covid-19

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59