search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:35
MENU CLOSE

Politico: Γιατί δεν είναι καθόλου εγγυημένη η δεύτερη ενθρόνιση της φον ντερ Λάιεν

15.04.2024 15:39
oursoula komision98- new

Δυο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές και στις Βρυξέλλες προκύπτουν δεύτερες σκέψεις για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν. Το Politico γράφει πως «δεν είναι εγγυημένη η δεύτερη ενθρόνιση για την βασίλισσα Ούρσουλα». Στους διαδρόμους  συζητείται πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χάσει μια μάχη, ενώ έδειχνε να έχει στο … τσεπάκι τη νίκη.

«Έκανε το λάθος να πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα πάρει όλα. Κι έτσι κάποια μικρότερα λάθη χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον της», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δύο δυνάμεις μπορεί να τορπιλίσουν την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή στο τιμόνι της Κομισιόν:

  • Η Γαλλία, που έχει δύσκολες σχέσεις με την Γερμανία, και τηρεί διφορούμενη στάση ως προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ίσως για να ανταλλάξει το «oui» με κάποιο πολιτικό στόχο,
  • και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι εθνικιστές, λαϊκιστές και ακροδεξιοί θα είναι πιο ισχυροί παίχτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Αλλά ακόμα και η υποστήριξη από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται χλιαρή, όπως επισημαίνει το Politico.  

«Τα κατά καιρούς λάθη της φον ντερ Λάιεν – από το Pfizergate, μέχρι το ταξίδι στο Ισραήλ – αποκτούν νέο νόημα καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές. Αποκτούν ένα μοτίβο», δήλωσε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Δικαίου στο Παρίσι, επισημαίνοντας ότι όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανανέωσης της εντολής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας».

Κατά το Politico, εφόσον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει σαφέστατο προβάδισμα ενόψει των Ευρωεκλογών θεωρεί ότι εκ τούτου προκύπτει το δικαίωμα να υποστηρίξει και πάλι την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπλέον, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει αυτή τη στιγμή κάποια εναλλακτική λύση.

Τα σύννεφα πάνω από την υποψηφιότητα

Ωστόσο ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης λέει για την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν: «Δεν πρέπει να θεωρείται εγγυημένη».

Τι συνέβη λοιπόν; Ίσως η απάντηση βρίσκεται σε όσα έγιναν στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, τον Μάρτιο: Έκανε εντύπωση η άρνηση του Γάλλου συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ να δώσει την συγκατάθεσή του στην απόφαση στήριξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και λίγες μέρες μετά, με διακομματική πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (όπου συμμετείχε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) αμφισβητήθηκε η απόφαση της Κομισιόν να δώσει στην Ουγγαρία 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει την απουσία του Όρμπαν από την ψηφοφορία για την Ουκρανία. Η φον ντερ Λάιεν επίσης αντιμετώπισε μία μικρή εσωτερική ανταρσία από τέσσερις επιτρόπους (από τα στρατόπεδα των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων), για την χάρη που έκανε στον Ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ, να του εξασφαλίσει μια καλοπληρωμένη δουλειά. Ο συγκεκριμένος Ευρωβουλευτής είναι Γερμανός, όπως και η κυρία φον ντερ Λάιεν και έχει άριστες σχέσεις με την οικογένεια της προέδρου της Κομισιόν. Το λεγόμενο  «Piepergate» προέκυψε λίγες μέρες αφότου το Politico αποκάλυψε ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή άνοιξε έρευνα για τα SMS που αντάλλαξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον επικεφαλής της Pfizer για μια τεράστια αγορά εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας.

Φυσικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δύο μήνες στη διάθεσή της για να αλλάξει την εικόνα και τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας το έργο της.

Το γαλλικό κλειδί

Αλλά το κλειδί για τη νίκη βρίσκεται στο Παρίσι. Η επικεφαλής του κόμματος Renew, του Εμανουέλ Μακρόν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαλερί Χαγιέρ, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της φον ντερ Λάιεν: «Δεν θα απέκλεια να ψηφίζαμε υπέρ της και πάλι, αλλά δεν θα απέκλεια να μην την ψηφίσουμε ξανά», δήλωσε στο Politico η Βαλερί Χαγιέρ.  Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα της Κομισιόν για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το 2019.

Ίσως να πρόκειται για ένα παιχνίδι του Παρισιού για να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές υποχωρήσεις από την φον ντερ Λάιεν, κατά τη δεύτερη θητεία της. «Οι Γάλλοι δεν θέλουν να περπατήσει η Ούρσουλα σε ένα κόκκινο χαλί στρωμένο με λουλούδια, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης, εξηγώντας ότι «η ιδέα μίας Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη δεύτερη θητεία της είναι εφιάλτης γι αυτούς»

Κι όσο συντηρείται αυτή η αβεβαιότητα στους διαδρόμους και τα πηγαδάκια στις Βρυξέλλες αρχίζουν να ακούγονται κι άλλα ονόματα. Μεταξύ αυτών, της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και του Κροάτη πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς. Αλλά δεν είναι τα μόνα και μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά…

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Επιδημία» παραιτήσεων από δημάρχους – Καθημερινό φαινόμενο οι απειλές από ακροδεξιούς

Νέα επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Άνδρας επιτέθηκε σε ιερέα μέσα σε εκκλησία (video)

Μέση Ανατολή: Πώς φτάσαμε στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:35