search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:43
MENU CLOSE

Γερμανία: Οι μπίζνες του αντικαγκελαρίου στο Κίεβο – Πώς κινείται το Βερολίνο για να είναι στην pole position στη μεταπολεμική Ουκρανία

20.04.2024 06:03
solts habek 098- new

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής στελεχών εταιριών της αμυντικής και ενεργειακής βιομηχανίας έφτασε στο Κίεβο ξημερώματα Πέμπτης.

Ο κύριος Χάμπεκ δεν πήγε στο Κίεβο για να υποσχεθεί πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη– αυτή είναι δεδομένη. Αλλά η επίσκεψη αυτή έγινε με το βλέμμα στη μεταπολεμική Ουκρανία, που θα δώσει ευκαιρίες κερδών μέσα από τα ερείπια.

Στόχος της γερμανικής αντιπροσωπείας είναι να εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την γερμανική βιομηχανία, μετά τον πόλεμο. Με άλλα λόγια ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει η Γερμανία να αναλάβει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Εξάλλου οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά πόσα οφέλη αποφέρουν τα χαλάσματα που αφήνει πίσω του ο πόλεμος.  

Στη γερμανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν τα αφεντικά της αμυντικής βιομηχανίας, των εταιριών ενέργειας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων από πολλούς κλάδους.

Οι γερμανικές εταιρίες όπλων και πυρομαχικών δουλεύουν ήδη νυχθημερόν για να καλύψουν τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας και είναι από τους κύριους προμηθευτές της, αλλά στόχος του Βερολίνου είναι να εκμεταλλευτεί και την παραμικρή ευκαιρία που θα ανοίξει στο μέλλον. Χρήματα θα υπάρχουν και θα είναι πολλά, γιατί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση.

Πεδίο δοκιμών των νέων όπλων η Ουκρανία

Προσώρας η γερμανική αμυντική βιομηχανία δοκιμάζει στο πεδίο των μαχών, δηλαδή σε πραγματικό περιβάλλον, τα όπλα και τα πυρομαχικά που παράγει και δοκιμάζει την εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία της.

«Η γερμανική αμυντική βιομηχανία υποστηρίζει τον αγώνα για την ελευθερία και την δημοκρατία στην Ουκρανία», δήλωσε ο κύριος Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι «με τις ιδιωτικές επενδύσεις τους (αυτές οι βιομηχανίες) συμβάλλουν στην ασφάλεια και την αντοχή της χώρας». Δήλωση που μπορεί να μεταφραστεί και ως εξής: εμείς είμαστε εδώ με ιδιωτικές επενδύσεις και σας στηρίζουμε στον πόλεμο- πρέπει να είμαστε παρόντες και στον καιρό της ειρήνης. 

Το ταξίδι του Γερμανού αντικαγκελάριου γίνεται στον απόηχο των κριτικών που ασκήθηκαν εσχάτως για την άρνηση του Βερολίνου να στείλει πυραύλους κρουζ Taurus στην Ουκρανία. Κριτικές που έπιασαν τόπο, αφού σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση του Βερολίνου ανέλαβε πρωτοβουλία για τον σχηματισμό μίας συμμαχίας που θα υποστηρίξει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, καλώντας τους συμμάχους να βρουν και να χρηματοδοτήσουν νέα συστήματα για να αποκρουστούν οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ήδη η εταιρία Rheinmetall ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής πυρομαχικών για το πυροβολικό και για την συντήρηση οχημάτων στην ουκρανική επικράτεια. Ο ιδιωτικός τομέας επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις ανάγκες της Ουκρανίας.  Δεν χάνει την ευκαιρία η γερμανική αμυντική βιομηχανία να στήσει γραμμές παραγωγής στην Ουκρανία, όπου τα κόστη παραγωγής είναι χαμηλότερα και εξασφαλισμένη η ζήτηση, όπως σχολίασε ο Γκούντραμ Βολφ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Οτιδήποτε παράγεις, εκεί μπορείς να το δοκιμάσεις και να καινοτομήσεις με τους ντόπιους στρατιωτικούς ειδικούς για την ανάπτυξη νέων συστημάτων. Αυτό είναι το επιχειρηματικό πλάνο. Είναι σαν εργαστήριο», είπε ο Γκούντραμ Βολφ. 

Με διαβατήριο την πολιτική βούληση

Και αφού οι ιδιώτες δείχνουν το δρόμο, ακολουθεί η κυβέρνηση που επιδεικνύει πολιτική βούληση, ανοίγοντας τον δρόμο για το αναγνωριστικό ταξίδι του κυρίου Χάμπεκ. Η Ουκρανία είναι ούτως ή άλλως ένα «εργαστήριο»- κατά την άποψη του κυρίου Βολφ – και το ταξίδι του κυρίου Χάμπεκ είναι πολύ καλά προετοιμασμένο. Πριν αναχωρήσει η γερμανική αντιπροσωπεία, έγιναν πολλές και ενδελεχείς συζητήσεις για το πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή των αμυντικών βιομηχανιών ώστε να υποστηριχτεί η Ουκρανία.

Στην γερμανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκπρόσωποι των πολεμικών βιομηχανιών  Rheinmetall και Diehl, που πρόκειται να παραδώσουν στην Ουκρανία κρίσιμης σημασίας υλικό, όπως το αντιαεροπορικό σύστημα  IRIS-T, όπως δήλωσε στο Politico αξιωματούχος που γνωρίζει πολύ καλά τα παρασκήνια του ταξιδιού του κυρίου Χάμπεκ. Συμμετέχουν επίσης αντιπρόσωποι των εταιριών  FAE-Group και Quantum Systems, που παράγουν οχήματα αποναρκοθέτησης και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην αντιπροσωπεία στο Κίεβο βρίσκονται στελέχη δύο ενεργειακών εταιριών, που προωθούν συστήματα αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών.

Προφανώς οι επαφές της γερμανικής αντιπροσωπείας στο Κίεβο γίνονται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πολλές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όσους ήταν μαζί με τον αντικαγκελάριο στο νυχτερινό τραίνο από την Πολωνία στο Κίεβο, ζητήθηκε να αφήσουν πίσω τα κινητά τους και  να μην  επιβεβαιώνουν τα σχέδια για το ταξίδι. Το ταξίδι της αναχώρησης ήταν βγαλμένο από ταινία: άρχισε αμέσως μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας, με τον Χάμπεκ να ταξιδεύει στην ανατολική Πολωνία. Εκεί συνάντησε την αντιπροσωπεία που θα τον ακολουθούσε στο Κίεβο. Κι από εκεί όλοι μαζί συνέχισαν με νυχτερινό τραίνο προς το Κίεβο, όπου έφτασαν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από κει και μετά επικρατεί ακόμα περισσότερη μυστικοπάθεια.

Πάντως μία πηγή από το περιβάλλον του αντικαγκελάριου φρόντισε να βγει στον Τύπο η αγανάκτηση του κυρίου Χάμπεκ για τον αργό ρυθμό παροχής βοήθειας προς το Κίεβο από τις συμμαχικές χώρες και γι αυτό – λέει η ίδια πηγή – αποφάσισε να πάρει το θέμα στα χέρια του.  

Διαβάστε επίσης:

Anonymous: Υποστηρίζουν ότι έκαναν κυβερνο-επίθεση στον Ισραηλινό στρατό – Aπέσπασαν χιλιάδες έγγραφα

Η επίθεση στο Ιράν δίπλα σε πυρηνική εγκατάσταση στέλνει μήνυμα: Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα

Ιστορίες για… αγρίους: Ο Τζο Μπάιντεν λέει ότι ο θείος του φαγώθηκε από κανίβαλους στην Παπούα Νέα Γουινέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:42