search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 10:44
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ και ΕΕ πιέζουν για αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία

18.04.2024 13:26
stoltenberg

Πιέσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν με διαφορά λίγων ωρών ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, για την αποστολή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία.

Το περασμένο 24ωρο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ κάλεσε τους συμμάχους να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, ενώ σήμερα από την σύνοδο του  G7, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν το Κίεβο».

Το επιχείρημα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι ότι αν δεν ενισχυθεί η ουκρανική άμυνα θα καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας. «Και μια χώρα δεν μπορεί να πολεμά χωρίς ηλεκτροδότηση στα σπίτια, στα εργοστάσια, παντού», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, για να στείλει το μήνυμα: «Έχουμε συστήματα Patriots, αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τα στρατόπεδα όπου τα έχουμε για την περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη και να τα στείλουμε στην Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος».

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ από την πλευρά του, «πάτησε» πάνω στην ανακοίνωση της Γερμανίας, ότι θα στείλει άλλη μία συστοιχία Patriot στην Ουκρανία. «Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλο ένα σύστημα patriot στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της σημαντικής προσπάθειας που κάνουμε σε όλη το ΝΑΤΟ για να επιταχύνουμε την παράδοση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ενθαρρύνοντας και τα άλλα κράτη-μέλη της συμμαχίας να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες. 

«Αν οι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν την επιλογή ανάμεσα στην κάλυψη των επιχειρησιακών στόχων του ΝΑΤΟ και στην παροχή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία, το μήνυμά μου είναι σαφές: στείλτε περισσότερα στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτεμπεργκ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που αναμένεται να διαδεχτεί τον Στόλτεμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Ολλανδία, η Δανία και η Τσεχική Δημοκρατία «εξετάζουν τρόπους για να υποστηρίξουν την γερμανική πρωτοβουλία».

Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G7, που γίνεται στην Ιταλία, σήμερα, όπου κεντρικά θέματα συζήτησης είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε επίσης:

Πότε είναι πιθανό να χτυπήσει το Ισραήλ- Η ημερομηνία που δίνει το ABC

Σίδνεϊ: Το εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction άνοιξε πάλι, πέντε ημέρες μετά την επίθεση

Ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης κατακλύζει το Facebook, με στόχο τις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12