search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 05:10
MENU CLOSE

Σίδνεϊ: Το εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction άνοιξε πάλι, πέντε ημέρες μετά την επίθεση 

18.04.2024 12:41
louloudia-emporiko-sydney

Το εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ στο οποίο 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση 40χρονου άνδρα με μαχαίρι το Σάββατο ξανάνοιξε σήμερα τις πόρτες του και πολλοί συγκλονισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Αυστραλίας επισκέπτονται το δαιδαλώδες συγκρότημα με τα κλειστά ακόμη καταστήματα για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Αυτά θα ανοίξουν ξανά αύριο, Παρασκευή, επανερχόμενα στο κανονικό ωράριο λειτουργίας τους, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη φονική επίθεση του Τζόελ Κάουτσι στο εμπορικό συγκρότημα Westfield Bondi Junction.

Το σημερινό εν μέρει άνοιγμα του κέντρου παρουσιάστηκε ως μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν εκεί κάτοικοι του Σίδνεϊ και να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Αυτό μας επιτρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, τα συλλυπητήριά μας και να “γυρίσουμε σελίδα σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο” για την πόλη, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για “ένα πρώτο βήμα προς την επούλωση” των τραυμάτων.

Όλη την εβδομάδα, πολύς κόσμος κατέθετε λουλούδια μπροστά στο εμπορικό κέντρο, που συνήθως κατακλύζεται από οικογένειες που συρρέουν εκεί για να κάνουν τα ψώνια τους.

Μαύρες κορδέλες στις ψηφιακές οθόνες

Οι ψηφιακές οθόνες, στις οποίες πριν προβάλλονταν διαφημίσεις και σχεδιαγράμματα για να βοηθούν τους πελάτες να προσανατολιστούν στο δαιδαλώδες εμπορικό κέντρο, δείχνουν τώρα μαύρες κορδέλλες από πίξελ σε απλό λευκό φόντο.

Σε μια αίθουσα του, στεφάνια από λευκά λουλούδια πλαισιώνουν ένα μήνυμα μνήμης για τα θύματα και σε ένα απλό λευκό τραπέζι έχει τοποθετηθεί ένα βιβλίο συλλυπητηρίων για να μπορέσει ο κόσμος να εκφράσει τη λύπη του στους συγγενείς.

Δίνει υπηκοότητα σε Πακιστανό φρουρό ο Αλμπανέζι

Σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να χορηγήσει την αυστραλιανή υπηκοότητα σε Πακιστανό φρουρό ασφαλείας του εμπορικού κέντρου που τραυματίστηκε στην επίθεση.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό δίκτυο για το ενδεχόμενο η αυστραλιανή κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα χορήγησης της αυστραλιανής υπηκοότητας στον Μουχάμαντ Τάχα, ο Αλμπανέζι απάντησε: «Ναι, θα το κάνουμε σίγουρα».

Ο Τάχα δήλωνε προηγουμένως σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Australian ότι πιστεύει πως «αξίζει να αναγνωριστεί και να εξεταστεί (να του δοθεί) η υπηκοότητα» μετά τον τραυματισμό του.

Επίσης διηγήθηκε ότι ο δράστης του επιτέθηκε ακριβώς μετά την επίθεσή του στον Πακιστανό συνάδελφό του Φάραζ Ταχίρ, ο οποίος ήταν ένας από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση.

Ο φρουρός ασφαλείας πρόσθεσε ότι στον Γάλλο Νταμιάν Γκερό, «τον άνθρωπο με το κολονάκι», όπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης καθώς σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα κολονάκι για να απωθήσει τον δράστη, προτάθηκε άδεια μόνιμης παραμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ισχύς της άδειας παραμονής για πτυχιούχους που έχει ο Τάχα εκπνέει σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ο Αλμπανέζι χαρακτήρισε τον φόνο του Φάραζ Ταχίρ «τραγωδία» και χαιρέτισε το θάρρος του Τάχα που αντιμετώπισε αυτόν τον τύπο, τον δράστη της επίθεσης Τζόελ Κάουτσι, το Σάββατο.

Οι δύο άνδρες αψήφησαν τον κίνδυνο για να προστατεύσουν Αυστραλούς που δεν γνώριζαν, υπογράμμισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. «Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ, ειλικρινά, γι’αυτό το θάρρος», συνέχισε.

Ο Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι σήμερα θα δοθεί στον Γκερό το καθεστώς μονίμου κατοίκου που αιτήθηκε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξήρε την Τρίτη τον Γκερό και τον συμπατριώτη του Σιλάς Ντεσπρό για την προσπάθειά τους να σταματήσουν τον δράστη της φονικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης κατακλύζει το Facebook, με στόχο τις ευρωεκλογές

Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Γιατί η Ουκρανία προειδοποιεί για τον κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36