search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:42
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Νέο κύμα αιματηρών επιθέσεων από Ισραήλ σε Δυτική Όχθη και Γάζα – Αντίδραση Αμπάς για το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ

20.04.2024 17:56
gaza

Με τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν να οδεύει προς αποκλιμάκωση, το Τελ Αβίβ στρέφει και πάλι τα πυρά του προς την παλαιστινιακή πλευρά, δείχνοντας προφανώς τις διαθέσεις του να επιβάλλει ντε φάκτο καταστάσεις.

Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι ισραηλινές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεύτερη ημέρα μιας επιδρομής που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο πέντε ανθρώπων – ανάμεσά τους και δύο παιδιά-, σύμφωνα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, οι απώλειες των Παλαιστινίων είναι δέκα άνθρωποι.
Η επίθεση ξεκίνησε την Παρασκευή στην περιοχή Νουρ Σαμς, έναν προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τουλκάρεμ, στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Φαίνεται ότι οι ισραηλινές επιδρομές γίνονται όλο και πιο συχνές στην περιοχή αυτή, με εμπλοκή και των Εβραίων εποίκων, που παίρνουν μέρος σε επιθέσεις σε παλαιστινιακά χωριά.

Σημειωτέον ότι η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας είναι από τις περιοχές που οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να περιλάβουν σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ κατέρρευσαν πριν από δέκα χρόνια.

Στο μεταξύ και στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα συνεχών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση κοντά στη γέφυρα Ουάντι, βόρεια του καταυλισμού Νουσεϊράτ.

Αλλά πολεμικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται και σε ένα τρίτο μέτωπο. Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya μεταδίδει ότι τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο Τζέμπαν, στον νότιο Λίβανο.

Αντιδράσεις για το αμερικανικό βέτο στην ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Στο διπλωματικό πεδίο, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Πέμπτη σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την κίνηση αυτή ως επίδειξη περιφρόνησης των ΗΠΑ προς τα «δικαιώματα, την ιστορία και τη γη της Παλαιστίνης, καθώς και προς τον παλαιστινιακό λαό».

«Ενώ ο κόσμος συμφωνεί για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και συμπαρίσταται στο δικαίωμα των Παλαιστινίων, η Αμερική συνεχίζει να υποστηρίζει την κατοχή, αρνούμενη να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τον γενοκτονικό του πόλεμο», δήλωσε ο Αμπάς στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Παρέχει στο Ισραήλ όπλα και κονδύλια που σκοτώνουν τα παιδιά μας και καταστρέφουν τα σπίτια μας και στέκεται εναντίον μας σε διεθνή φόρουμ, σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε για να τονίσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραβιάσει όλους τους διεθνείς νόμους και έχουν εγκαταλείψει όλες τις υποσχέσεις σχετικά με τη λύση των δύο κρατών και την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή».

ΥΠΕΞ Κίνας: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια αδικία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα πως οι προσπάθειες να γίνει δεκτό ένα παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για να διορθωθεί μια παρατεταμένη αδικία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Μια γρήγορη εισδοχή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για να διορθωθεί μια παρατεταμένη ιστορική αδικία», δήλωσε ο Ουάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Παπούας Νέας Γουινέας στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα.

Ψυχραιμία από Ισραήλ και Ιράν

Οι ψύχραιμες αντιδράσεις Τεχεράνης και Τελ Αβίβ για τη μεταξύ τους σύγκρουση εξακολουθούν να είναι αντικείμενο διεθνών αναλυτών.

«Το Ισραήλ απάντησε ‘‘μετρημένα’’ στην επίθεση του Ιράν επειδή οι ηγέτες του γνωρίζουν ότι ο πόλεμος με την Τεχεράνη θα ήταν εκρηκτικός και επικίνδυνος», εκτιμά ο ισραηλινός αναλυτής Gideon Levy.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση κατάλαβε, ίσως την τελευταία στιγμή, ότι το να πάει τώρα σε αντιπαράθεση με το Ιράν θα ήταν όχι μόνο ανόητο, αλλά πολύ, πολύ επικίνδυνο, σχεδόν αυτοκτονικό», δήλωσε ο Levy στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «έχουμε κολλήσει στη Γάζα και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι πόλεμος με το Ιράν. Το Ιράν δεν είναι η Χαμάς. Το Ιράν δεν είναι η Χεζμπολάχ».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Φιντάν με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ – Άγνωστο αν θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο πρόεδρος αλ Σίσι

ΗΠΑ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την δίκη Τραμπ

Χαμάς: Πάνω από 34.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας – Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τη γενοκτονία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31