search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:05
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ρίχνει τους τόνους η Τεχεράνη – Επιφυλακτικοί οι αναλυτές για τις εκτιμήσεις περί αποκλιμάκωσης

20.04.2024 08:34
iran nw

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε ότι «αυτό που έγινε την προηγούμενη νύχτα δεν ήταν επίθεση». Αναφερόμενος στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, είπε ότι «έμοιαζαν περισσότερο με παιχνίδια, με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας, όχι με drones».

Προειδοποιεί το Ιράν

Όπως τόνισε ο Ιρανός υπουργός, οι ιρανικές αρχές εξακολουθούν να διερευνούν το περιστατικό στην Ισφαχάν, υποστηρίζοντας ότι «οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ακριβείς».

Ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να παραστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε στο NBC ότι το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας του.

Προειδοποίησε το Ισραήλ ότι εάν επιτεθεί στο Ιράν, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι άμεση και σκληρή. «Εάν το Ισραήλ αναλάβει αποφασιστική δράση εναντίον της χώρας μου» και «εφόσον αυτό αποδειχθεί», τότε «η απάντησή μας θα είναι άμεση και στον μέγιστο βαθμό, και θα τους κάνει να το μετανιώσουν».

Η «μετρημένη» ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν και η αντίδραση της Τεχεράνης δείχνουν πως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να δεσμευθούν σε μια αποκλιμάκωση παρότι η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

Προς αποκλιμάκωση η κρίση;

Παρά τα αντικειμενικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αποκλιμάκωσης, οι ειδικοί παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τους σκοπούς του Ισραήλ.

«Για μένα, το Ισραήλ είναι σε μια λογική κλιμάκωσης και καθόλου σε μια λογική αποκλιμάκωσης», εκτιμά η Ανιές Λεβαλουά του Institut de recherche et d’études sur la Méditerranée et le Moyen-Orient.

«Η επίθεση στο Ιράν είναι ένας τρόπος να έχει πολύ περισσότερη υποστήριξη από ό,τι στην υπόθεση της Γάζας», λέει, αναφερόμενη στο ότι οι αραβικές χώρες θεωρούν πως η Τεχεράνη και το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι από μόνα τους παράγοντας περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς: Πάνω από 34.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας – Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τη γενοκτονία

Γερμανία: Οι μπίζνες του αντικαγκελαρίου στο Κίεβο – Πώς κινείται το Βερολίνο για να είναι στην pole position στη μεταπολεμική Ουκρανία

Anonymous: Υποστηρίζουν ότι έκαναν κυβερνο-επίθεση στον Ισραηλινό στρατό – Aπέσπασαν χιλιάδες έγγραφα 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:05