search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:47
MENU CLOSE

Ο Μητσοτάκης επιστρατεύει τους υπουργούς, ακούει τα παράπονα των βουλευτων και κλείνει το μέτωπο με την εκκλησία

23.04.2024 09:30
mitsotakis_nd_new

Μπορεί η υποψηφιότητα Μπελέρη αλλά και η μερική συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας λόγω της προεκλογικής περιόδου να γύρισε τις δημοσκοπήσεις σταματώντας την συνεχή φθορά του κυβερνώντος κόμματος και δίνοντάς του δύο μονάδες μέσα σε ένα μήνα, όμως ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να κλειδώσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό που θα βγει από την κάλπη της 9 Ιουνίου.

Γι’ αυτό και τη Δευτέρα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε ολική πανστρατιά κινητοποιώντας κορυφαίους υπουργούς προκειμένου ο καθένας να χρεωθεί από μια περιφέρεια της χώρας για την οποία θα πρέπει να δώσει απτά αποτελέσματα.

Χωρίς αμφιβολία η Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο δύσκολη εκλογικά περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία λόγω των υψηλών ποσοστών του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και της στάσης που κρατούν εκκλησιαστικοί παράγοντες με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο.

Γι’ αυτό και εκεί ο πρωθυπουργός στέλνει το «βαρύ πυροβολικό» της Νέας Δημοκρατίας, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος μπορεί να μιλήσει στην ψυχή του Νεοδημοκράτη και τον επίσης κορυφαίο υπουργό και αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη ο οποίος έχει το δικό του στυλ προσέγγισης στους δεξιούς ψηφοφόρους στη Δυτική Μακεδονία.

Την Θεσσαλία που είναι μια ειδική περιφέρεια με πολλά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας Daniel αλλά και των αγροτικών κινητοποιήσεων την χρεώνεται ο ήπιος Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος κράτα και τα κλειδιά του χρηματοκιβώτιο του κράτους προκειμένου να εξηγήσει τι δόθηκε μέχρι τώρα και τι μπορεί ακόμη οικονομικά να δοθεί στους πληγέντες κατοίκους της με δεδομένο και το πλεόνασμα μαμούθ που προέκυψε επισήμως πια από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ακόμα δύο δύσκολες περιοχές χρεώνονται δύο κορυφαίοι υπουργοί ο Μάκης Βορίδης την Πελοπόννησο και ο Κυριάκος Πιερρακάκης την Κρήτη από όπου και κατάγεται. Στην Ηπειρο θα βρεθεί ο Θεσσαλός υπουργός ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όλοι οι υπουργοί έχουν πάρει σαφείς οδηγίες κατά την σύσκεψη στην Πειραιώς για την δράση που πρέπει να έχουν, ενώ το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν και υφυπουργοί όπου χρειαστεί. Γίνεται κατανοητό ότι ο πρωθυπουργός το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα έχει μπροστά του χωρισμένες τις Περιφέρειες της χώρας και το αποτέλεσμα που πήρε η Νέα Δημοκρατία σε κάθε μία από αυτές και έτσι θα αξιολογήσει και το κατά πόσο απέδωσε η κινητοποίηση και η δουλειά που έκανε στην αντίστοιχη περιφέρεια ο κάθε υπουργός.

Είναι κοινό μυστικό ότι μετά τις ευρωεκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ένα γενναίο ανασχηματισμό για να αναδιατάξει τις δύναμης της κυβέρνησης, να δώσει την αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος αλλά και όπου χρειαστεί να δηλώσει με αυτό τον τρόπο ότι έλαβε το μήνυμα από τους πολίτες.

Κατ’ αυτή την έννοια η δουλειά που θα γίνει από την πλευρά των υπουργών στις περιφέρειες που έχουν χρεωθεί θα παίξει κι αυτή το δικό της ρόλο στην τελική αξιολόγηση του πρωθυπουργού μια και η Νέα Δημοκρατία θεωρεί τις εκλογές κομβικές για να επιβεβαιωθεί η πολιτική σταθερότητα και η απρόσκοπτη εφαρμογή του κυβερνητικού έργου το επόμενο διάστημα.

Όμως ο πρωθυπουργός δεν μένει μόνο στους υπουργούς αλλά βάζει στο παιχνίδι και όλους τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας, πολλοί από τους οποίους γνωρίζει ότι δεν θα ιδρώσουν την φανέλα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας λόγω της δυσαρέσκειάς τους από κυβερνητικές πολιτικές ή λόγω μη αξιοποίησης τους στο υπουργικό σχήμα.

Γι’ αυτό και ξεκινάει κατ’ ιδίαν επαφές με όλους τους βουλευτές που κι αυτή θα χωριστούν σε εικοσάδες ανάλογα με την περιφέρεια προέλευσης τους. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται τα απογεύματα και χθες έγινε η πρώτη συνάντηση με τους βουλευτές της Κρήτης και των νησιών.

Ο Κ. Μητσοτάκης δε μεταφέρει στους βουλευτές μόνο το διακύβευμα των εκλογών και την κρισιμότητα της κάλπης της 9ης Ιουνίου αλλά κυρίως ακούει τα προβλήματα τους, τα παράπονα τους και θα επιχειρήσει να διαχειριστεί όσους αισθάνονται παραμελημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου. Και στους βουλευτές το μήνυμα είναι όλοι κρίνονται και αξιολογούνται με βάση το αποτέλεσμα της 9 Ιουνίου και η θετική συμβολή του καθενός θα ληφθεί υπόψιν.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους βουλευτές που προέρχονται από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, την Πέμπτη από την Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία, την Παρασκευή από την Μακεδονία και τη Θράκη και το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί την Μ. Τρίτη με τους βουλευτές από την Αττική.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει κυρίως με τους βουλευτές της Βορείου Ελλάδος και το θέμα των αντιδράσεων που εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αντιδράσεις που υποθάλπτουν και διατηρούν ενέργες σε πολλές περιπτώσεις τοπικοί ιερείς. Και εκεί ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει και στις ενστάσεις αρκετών βουλευτών οι οποίοι ζητούσαν το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μετά τις ευρωεκλογές γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία κατάσταση σαν αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα το κυβερνών κόμμα.

Πάντως και στο κομμάτι της εκκλησίας ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς την Παρασκευή θα υπάρξει κοινή επίσκεψη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Δήλεσι Βοιωτίας σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και εκεί αναμένεται να υπάρξει και τετ-α-τετ των δύο αντρών.

Οι γέφυρες που επιχειρήθηκε να χτιστούν και από τις δύο πλευρές μετά την ένταση που επικράτησε λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση και από την χθεσινή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος αποδοκίμασε τη βιαιοπραγία εις βάρος της βουλευτού της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη σε εκκλησία στην Καβάλα από πολιτικό στέλεχος της Νίκης.

Αντίστοιχη παρέμβαση που θα καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών και θα υπενθυμίζει ότι η εκκλησία είναι εκκλησία της αγάπης για όλους είναι πιθανό να κάνει ο κ. Ιερώνυμος και την Παρασκευή κατά τη κοινή συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό στο Δήλεσι.

Διαβάστε επίσης

«Καταιγίδα Ζελένσκι» πλήττει την κυβέρνηση: Οι πιέσεις για βοήθεια στην Ουκρανία, οι S-300 και τα περί «μυστικής συμφωνίας»

Ολοκληρώθηκε ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ – Eπόμενο ραντεβού στην Άγκυρα

ΣΥΡΙΖΑ για πληθωρισμό τροφίμων: «Στη 2η θέση στην ΕΕ η Ελλάδα – Το 68% των Ελλήνων τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05