search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:22
MENU CLOSE

Ρέντη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα σε βάρος των συλληφθέντων για τη δολοφονία Λυγγερίδη – Ποιους αναζητούν ακόμη οι αρχές

23.04.2024 15:42
renti sillipsis – new

Βαρύτατες κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα και πλημμελήματα αποδίδονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος όσων συμμετείχαν στη δράση εγκληματικής οργάνωσης οπαδών αθλητικής ομάδας, μέλη της οποίας φέρονται να εμπλέκονται στην δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο έξω από το κλειστό γήπεδο στου Ρέντη.

Μετά τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη που αφορά τόσο τους 67 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί στα δικαστήρια όσο και τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό και καταζητούνται για να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 160 πρόσωπα, εκ των οποίων ηγετικός ρόλο στην διεύθυνση της οργάνωσης αποδίδεται σε πέντε πρόσωπα.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες :

  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
  • Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
  • Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
  • Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
  • Εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
  • Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.
  • Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.
  • Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.
  • Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικής βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης .
  • Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
  • Κλοπή κατά συναυτουργία.
  • Παράνομη οπλοκατοχή.
  • Παράνομη οπλοφορία.
  • Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση
  • Παράνομη κατοχή κροτίδων.
  • Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 67 έχουν συλληφθεί.

Επτά άτομα από την εγκληματική οργάνωση έχουν και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, υπόθεση που θα διαχωριστεί ως προς την ποινική της εξέλιξη. 

Επίσης άλλα επτά πρόσωπα, με συλληφθέντες 3 εξ αυτών, εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση. Ένας συλληφθείς, πατέρας εμπλεκομένου, θα δικαστεί στο Αυτόφωρο.

Την υπόθεση θα χειριστεί ο 9ος ανακριτής με τέσσερις ανακρίτριες που θα βοηθήσουν στο έργο του μεταξύ των οποίων μια ανακρίτρια ανηλίκων και μία ναρκωτικών.

Επιχείρηση «Δαμόκλειος Σπάθη» – Αναζητούνται τρεις ακόμη «ηθικοί αυτουργοί» της δολοφονίας Λυγγερίδη

Σε μια τεράστια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος Σπάθη»  οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους αθλητικούς χώρους συνέλαβαν δεκάδες άτομα για με τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ,  οι αστυνομικοί αναζητούν, έναν 36χρονο με το υποκοριστικό «Ρουμάνος» ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης και φέρεται να είναι ένας από τους ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων και επιθέσεων στου Ρέντη. Επίσης, αναζητούνται 2 ακόμα άτομα που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, ένας άνδρας 31 ετών και άλλος ένας 33 ετών.

«Πουλούσαν προστασία» σε καντίνες

Από τα στοιχεία της δικογραφίας, προκύπτει πως υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα πέρα από τα οπαδικά. Όπως φαίνεται πολλοί από τους κατηγορουμένους, πουλούσαν προστασία σε καντίνες των γηπέδων και ναρκωτικά στις κερκίδες και έξω από αυτές. Μάλιστα βρέθηκαν πολλές ποσότητες χασίς και κοκαΐνης στα σπίτια των συλληφθέντων. Επιπλέον, τα εισιτήρια που λάμβαναν από τον σύλλογο τα περισσότερα τα πουλούσαν με «καπέλο» με υπερδιπλάσια τιμή. Υπάρχουν πολλοί ξυλοδαρμοί που δεν αφορούν οπαδικά κίνητρα, αλλά μεταξύ τους διαφορές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ειδικότερα, ο 36χρονος «Ρουμάνος» τον Απρίλιο του 2024 είχε επιτεθεί σε «ομοϊδεάτες», σε οπαδούς της ίδιας ομάδας πρώτα απ’ ’όλα επειδή θεωρούσε ότι είχαν ανοίξει το στόμα τους όσον αφορά της συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλες οικονομικές διαφορές.

Ένας 16χρονος στη «ομάδα κρούσης» – 25 άτομα ταυτοποιήθηκαν από τα καμένα ρούχα

Επιπροσθέτως, ο 16χρονος αδερφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, φέρεται να ήταν ανάμεσα στα 20 άτομα της ομάδας κρούσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Μάλιστα, αποτυπώματά του και DNA είχαν βρεθεί στον εκτοξευτήρα της μοιραίας ναυτικής φωτοβολίδας. 

Εικοσιπέντε ακόμα άτομα ταυτοποιήθηκαν από τα καμένα ρούχα στις τουαλέτες.

Ποιοι ήταν τα ηγετικά στελέχη

Σημειώνεται ότι ένας 40χρονος, ο Ιωσήφ ή «Κοντος», ένας 31χρονος ο οποίος διαφεύγει, αλλά και ένας 38χρονος ο επονομαζόμενος «Ράμπο» που δολοφονήθηκε στον Κορυδαλλό ήταν τα ηγετικά στελέχη των στρατολογημένων χούλιγκαν. Ήταν οι «μεγάλοι» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία, οι οποίοι έδιναν εντολές στους «μικρούς», ηλικίας 16-24 ετών, προκειμένου να συμμετέχουν σε επεισόδια και επιθέσεις. Επιπλέον, 40 άτομα ήταν οι συνεργαζόμενοι. 

Την ίδια ώρα, οι Αρχές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στους ηθικούς αυτουργούς, οι οποίοι φέρεται να είναι πέντε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα άτομα που στρατολογούσαν και έκαναν πλύση εγκεφάλου σε νεαρούς χούλιγκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, πρόκειται για τα εξής άτομα:

  • OΙ.Α, αρχηγικό μέλος της Θύρας 7. Ο συγκεκριμένος εντοπίστηκε σε καφετέρια στα Ιωάννινα μαζί με μια φίλη του. Είχε στην κατοχή του 5.000 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα και οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσπαθούσε να διαφύγει στην Αλβανία.
  • Άλλο ένα πρόσωπο που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός είναι ο γνωστός πλέον μάνατζερ του τράπερ. Όταν είχε εξεταστεί από τις Αρχές, είχε πει: «Εγώ μετέφερα ένα πανό και έφυγα». Μετά τη δολοφονία Λυγγερίδη είχε συναντηθεί με τον 18χρονο, που είναι προφυλακισμένος.
  • Πρόσωπο με το παρατσούκλι «Ρουμάνος», που είναι άλλος ένας από τους κατηγορούμενους για ηθική αυτουργία. Στις 03/04 ήταν ένα από τα άτομα, τα οποία είχαν συμμετοχή σε συμπλοκή έξω από το «Καραϊσκάκης» με άλλους οπαδούς του Ολυμπιακού.
  • «Κοκός», 31 ετών. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα από τα δύο όπλα, τα οποία έχουν εντοπιστεί στις έρευνες των Αρχών.
  • Ο «Σαρκ», 31 ετών. Πρόκειται για οργανωμένο οπαδό στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στη δυτική Αττική. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό με ρόπαλο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τη δολοφονία του αστυνομικού οι Αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα άτομα και μάλιστα τους βιντεοσκόπησαν να συναντιούνται και να συνομιλούν. Ο Alpha μάλιστα μετέδωσε την πληροφορία πως ακούγονταν ακόμα και να καυχιούνται για τη δολοφονία, ενώ φέρεται να παραδέχτηκαν το έγκλημα λέγοντας ότι «εμείς καταφέραμε και σκοτώσαμε έναν αστυνομικό».

Οι κόντρες των «ομάδων» για την ηγεσία

Και ενώ η έρευνα για τον θάνατο του αστυνομικού ήταν σε εξέλιξη, όλο το προηγούμενο διάστημα πολλοί από τους συλληφθέντες τσακώνονταν μεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ιεραρχία τους. Καταγράφονται μάλιστα συνομιλίες από άτομα που είναι στους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού από τα δυτικά προάστια να τσακώνονταν γιατί αντίστοιχη ομάδα από το Παγκράτι ήθελε να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είναι σεσημασμένοι για κλοπές και ναρκωτικά  κι αυτό είναι το δεύτερο μέρος της έρευνας που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη για τον θάνατο του αστυνομικού.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές σε ρεπορτάζ ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονατι ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με την επίσημη εκπροσώπηση της ομάδας του Ολυμπιακού, με την δικογραφία μάλιστα να οδηηγείται στο συμπέρασμα ότι χωρίς την υψηλή προστασία «αξιωματούχων» του Ολυμπιακού, δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί η εγκληματική οργάνωση.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στα Χανιά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός καταδικασμένος για παράνομη διακίνηση μεταναστών αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους

Συνάντηση Πιερρακάκη-Ιερώνυμου στο υπουργείο Παιδείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:07