search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:20
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ για σάλο στη λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Ολυμπισμού

23.04.2024 13:23
olympics_new

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σάλος με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων – παρά τη σχετική απαγόρευση – στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός αθλητικού γεγονότος για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το think tank Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σημειώνουν ότι «η επιλογή εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριλάβει στη λαμπαδηδρομία μια εν ενεργεία υπουργό της Κυβέρνησης παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «η πρόσφατη εκδήλωση στην Ολυμπία όπου αστυνομικές δυνάμεις απείλησαν έναν διαπιστευμένο αρχαιολόγο, δείχνει μια σοβαρή απόκλιση από αυτές τις αρχές (σ.σ. του ολυμπιακού ιδεώδους). Το περιστατικό αυτό αντανακλά την απουσία εντιμότητας και σεβασμού, απειλώντας την ισοτιμία και τη δικαιοσύνη».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής:

Η Λαμπαδηδρομία θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές ολυμπιακές τελετουργίες, που θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει τις αξίες του Ολυμπισμού: την εντιμότητα, τον σεβασμό, τη δικαιοσύνη, και την ευγενή άμιλλα. Οι αρχές αυτές καλούνται να υποστηριχθούν μέσα από το “Ευ Αγωνίζεσθαι” και την προαγωγή της ισότητας και της ισοτιμίας ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους.

Δυστυχώς, η πρόσφατη εκδήλωση στην Ολυμπία, όπου αστυνομικές δυνάμεις απείλησαν έναν διαπιστευμένο αρχαιολόγο, δείχνει μια σοβαρή απόκλιση από αυτές τις αρχές. Το περιστατικό αυτό αντανακλά την απουσία εντιμότητας και σεβασμού, απειλώντας την ισοτιμία και τη δικαιοσύνη.

Η συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην λαμπαδηδρομία, παρά τις συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι ακόμα ένα παράδειγμα που αντιβαίνει στον αγωνιστικό κώδικα του Ολυμπισμού, εκμεταλλευόμενη την εκδήλωση για πολιτικούς σκοπούς αντί για την προώθηση της αριστείας και του ευγενικού συναγωνισμού. Η επιλογή εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριλάβει στη λαμπαδηδρομία μια εν ενεργεία Υπουργό της Κυβέρνησης παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Παράλληλα με τα παραπάνω στις 16 Απριλίου κατά την επίσημη είσοδο του αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στο Ναό της Ήρας για το τελετουργικό αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση στον χώρο, παρά το γεγονός ότι είχε την κατάλληλη διαπίστευση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Για το περιστατικό αυτό της απαγόρευσης εισόδου, έχει ήδη σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Thomas Bach με κοινοποίηση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στο Υπουργείο Αθλητισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει αυστηρά αυτές τις πρακτικές και επιδιώκει τη διαφύλαξη των ολυμπιακών αξιών. Καλούμε την Ελληνική Κοινότητα και τους Ολυμπιακούς Φορείς να επαναφέρουν την αληθινή ουσία της Λαμπαδηδρομίας, μακριά από κάθε μορφή πολιτικής εκμετάλλευσης και καταστολής.

Διαβάστε επίσης

Ακρίβεια: Αίτημα για προ ημερησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Ο Μητσοτάκης περιορίζεται σε στημένες περιοδείες, όμως τα νούμερα τον διαψεύδουν»

«Νίκη»: Τετ α τετ Νατσιού – Παπαδόπουλου μετά το νέο «μαργαριτάρι» για το χαστούκι στη Δελακάρη

Μητσοτάκης για Ε65: Έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31