search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:22
MENU CLOSE

Κραυγή αγωνίας από τους γονείς Ισραηλινών στρατιωτών προς τον Νετανιάχου: «Η Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου – Σταματήστε την απερισκεψία»

13.05.2024 20:24
ISRAEL_ARMY
AP

Οι γονείς των Ισραηλινών στρατιωτών ζητούν από την ηγεσία του Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα κάνοντας λόγο για «απερισκεψία». Οι γονείς των 900 στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή γνωστοποίησαν το αίτημά τους αυτό με επιστολή με την οποία μεταξύ άλλων τονίζουν ότι η συνέχιση της επίθεσης πρόκειται για «παγίδα θανάτου».

«Είναι προφανές σε οποιονδήποτε διαθέτει κοινή λογική ότι μετά από μήνες προειδοποιήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με μια εισβολή στη Ράφα, υπάρχουν δυνάμεις στην άλλη πλευρά που προετοιμάζονται ενεργά να χτυπήσουν τα στρατεύματά μας», αναφέρει η επιστολή, που εστάλη στις 2 Μαΐου.

«Οι γιοι μας είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι», προσθέτει η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγο Χέρζι Χαλέβι. «Και τώρα, σκοπεύετε να τους στείλετε σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση; Αυτό δεν φαίνεται να είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία».

Η επιστολή υπογράφηκε αρχικά από τους γονείς περίπου 600 στρατιωτών, αλλά τις τελευταίες ημέρες την υπέγραψαν οι γονείς άλλων 300 στρατιωτών.

Την ίδια ώρα, μεταξύ 360.000 και 500.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα την περασμένη εβδομάδα μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν τις ανατολικές και κεντρικές γειτονιές πριν από νέες επιθέσεις που φαίνεται ότι θα ανοίξουν μια νέα αιματηρή φάση στην οκτάμηνη σύγκρουση, αναφέρει ο Guardian.

Δεν ιδρώνει το αυτί του Νετανιάχου – Συνεχίζει την επίθεση παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει δείξει ότι απορρίπτει τις πιέσεις των ΗΠΑ να αναστείλει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην πόλη, όπου περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο αφού διέφυγαν από τις μάχες νωρίτερα στη σύγκρουση, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Οι όποιες μάχες στη Ράφα είναι πιθανό να είναι πολύπλοκες και δύσκολες. Η Χαμάς είχε μήνες στη διάθεσή της για να ενισχύσει τις άμυνες εκεί και τα συγκροτήματα υπόγειων τούνελ κάτω από την πόλη πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα.

Η έκκλησης της μάνας

«Η Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου», δήλωσε η Anat, η μητέρα ενός Ισραηλινού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στη Γάζα. «Η Χαμάς είχε πολύ χρόνο για να προετοιμάσει το μέρος για τη δολοφονία των στρατιωτών μας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι».

Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει την πόλη ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, λέγοντας ότι πρέπει να εισβάλει για να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή να διαλύσει την οργάνωση, να εξουδετερώσει την ηγεσία της και να απελευθερώσει τους 132 ομήρους που παραμένουν αγνοούμενοι.

Δεσμεύτηκε να απαντήσει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν απαντήσει στην επιστολή των γονέων των στρατιωτών. Ωστόσο, μιλώντας σε τελετή για την Ημέρα Μνήμης στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, ο Χαλέβι δήλωσε ότι είναι υπεύθυνος για την παροχή απαντήσεων στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

«Είμαι ο διοικητής που έστειλε τους γιους και τις κόρες σας στη μάχη από την οποία δεν επέστρεψαν, και στις θέσεις από τις οποίες απήχθησαν», είπε ο Χαλέβι. «Κουβαλάω καθημερινά μαζί μου τη μνήμη των πεσόντων και είμαι υπεύθυνος να απαντήσω στα αιχμηρά ερωτήματα που σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα».

Διαβάστε επίσης:

Αποσύρεται από το Ιδρυμα Gates η Μελίντα Γκέιτς

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Βόρεια Μακεδονία: Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δίκη Τραμπ: Καταθέτει ο άλλοτε έμπιστος του πρώην προέδρου, Μάικλ Κοέν – Γιατί τον αποκαλούσαν το «πίτμπουλ του Τραμπ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 00:59