search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 08:23
MENU CLOSE

Εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης: Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα μας επηρεάσει από την Πέμπτη – Η προειδοποίηση Κολυδά

15.05.2024 15:50
skoni kairos 65- new

Αφρικανική σκόνη θα «σκεπάσει» και πάλι τη χώρα μας από την Πέμπτη, κάνοντας… πορτοκαλί τον ουρανό, αν και όχι σε τέτοια έκταση όπως τον Απρίλιο.

Σε βίντεο που ανάρτησε στα social media ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, αποτυπώνεται καρέ καρέ η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης πάνω από τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, εξηγεί τι είναι ακριβώς ο υποτροπικός αεροχείμαρρος για να μην «τρομάξουμε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς στην ανάρτησή του στο X, «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς τη χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής, με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη). To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Επειδή κάποιοι πολίτες “τρομάζουν” με την εξειδικευμένη μετεωρολογική ορολογία -όπως η λέξη #αεροχείμαρρος-σας ενημερώνουμε ότι αυτός είναι ένα ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ανέκαθεν μετέφερε τις θερμές μάζες και την σκόνη»

Αεροχείμαρρος και σκόνη σε συνδυασμό με… 35άρια

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που πλησιάζει τη χώρα θα «ντύσει» πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα στα… πορτοκαλί λόγω του κύματος σκόνης, ενώ η ατμόσφαιρα θα είναι ακόμα πιο αποπνικτική εξαιτίας και των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα, το προσεχές Παρασκευο – σαββατοκύριακο αναμένονται θερμοκρασίες κοντά στους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: H πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά και νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 29 με 31 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο

Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά και νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση και τοπικά στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Διαβάστε επίσης:

Ποδηλασία: Πανελλήνιο πρωτάθλημα Marathon 2004 στον Αράκυνθο

Κηφισιά: «Κινδύνευσε η σωματική και ψυχική ακεραιότητα του παιδιού» – Η δήλωση του πατέρα του 5χρονου που τον ξέχασαν σε σχολικό

Με εγκεφαλικό στο Τζάνειο ο Δημήτρης Σταρόβας – Πρόκειται για ελαφρύ επεισόδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 08:15