search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 09:40
MENU CLOSE

Τέσσερις δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία και την δεύτερη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ 

17.05.2024 08:49
kalpi new

Τα θετικά και τα αρνητικά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο δρόμο προς την κάλπη της 9 Ιουνίου καταγράφουν τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις δύο τελευταίες μέρες.

Pulse, Marc, Alco και MRB συμφωνούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν στην πρώτη θέση, φαίνεται να έχει κλειδώσει το 30% και να δίνει τη μάχη για τον πήχη που έβαλε ο πρωθυπουργός δηλαδή το αποτέλεσμα του 2019.

Η δεύτερη θέση ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο οι δημοσκοπήσεις στο εύρος των ποσοστών των δείχνουν μέχρι και στο 18%. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παγιώνεται πια στην τρίτη θέση με το ανώτατο ποσοστό του να φτάνει το 16%.

Στην τέταρτη θέση με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις είναι το κόμμα του κ. Βελόπουλου το οποίο παρά την πτώση του προηγούμενου διαστήματος διατηρεί τις δυνάμεις του καθώς ψηφοφόροι των Σπαρτιατών στρέφονται τώρα προς τα εκεί.

Αξιόλογη εμφάνιση κάνει και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου, η Φωνή Λογικής καθώς και αυτό ενισχύεται από τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.

Στην Pulse η Νέα Δημοκρατία έχει 33% ο ΣΥΡΙΖΑ 16% και το ΠΑΣΟΚ 12,5%. Στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός στην ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%

Ως προς το θέμα της αποχής στην δημοσκόπηση της Pulse το 74% δηλώνει πως σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι.

Όταν αυτό εξειδικεύεται στα κόμματα το 80% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ δηλώνουν σίγουρα ναι, το 13% μάλλον ναι, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον όχι. Στον ΣΥΡΙΖΑ το 81% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 12% μάλλον θα πάει, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον δεν θα πάει.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 77% απαντάει σίγουρα ναι, το 16% μάλλον ναι, 4% δεν έχει αποφασίσει και το 3% μάλλον όχι.

Στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές βρίσκεται στις 16,5 μονάδες. Η ΝΔ συγκεντρώνει από 30,5 έως 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5 έως 17,5%, το ΠΑΣΟΚ από 11,5 έως 14,5%.

Στην δημοσκόπηση της Alco αν και το δίλημμα του πρωθυπουργού για την πολιτική σταθερότητα κερδίζει κάποιους πόντους ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το 65% απαντά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Το 27% απαντά ναι. Ενδιαφέρον είναι και το εύρημα για το αν οι ευρωεκλογές είναι αφορμή για ψήφο διαμαρτυρίας. Το 50% λέει ναι και το 48% όχι

Στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 η  ΝΔ είναι πρώτη με 33,8% ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,2%, και το ΠΑΣΟΚ με 12,2% τέταρτη η «Ελληνική Λύση» με 8,3%, πέμπτο το ΚΚΕ με 8% και έκτη η «Πλεύση Ελευθερίας» με 4,5%.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανεβασμένη την Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση της Marc αυτό συμβαίνει διότι ένα 23% ψηφοφόρων των Σπαρτιατών πηγαίνουν στην κ. Λατινοπούλου και αντίστοιχο ποσοστό στην Ελληνική λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος διατηρεί τις δυνάμεις τους τις περισσότερες δημοσκοπήσεις . Στην δημοσκόπηση της Marc την κυβέρνηση κρίνει αρνητικά το 58,9% και θετικά  το 40,1% .

Από την ανάλυση που κάνει η Marc για τους αναποφάσιστους προκύπτει ότι το 39% των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% του ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοσκόπησης της MRB για στο Open που παρουσιάστηκε σε δύο μέρη η ΝΔ με αναγωγή φτάνει στο 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, το ΠΑΣΟΚ στο 14%.

Η MRB όμως έδωσε χθες και ποιοτικά στοιχεία για το πως ψηφίζουν άνδρες και γυναίκες αλλά και για τα δυνατά σημεία των πολιτικών αρχηγών

H ΝΔ είναι πρώτη στους άνδρες ψηφοφόρους με 27,6% δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4%

Στις γυναίκες η ΝΔ προηγείται με 25,5% ενώ εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 14,6% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 10,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στην ηλικιακή ομάδα 17- 34 με 19,2%, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο με 14,7%, ενώ η ΝΔ είναι τρίτη με 14,5%.

Η δυνατή ηλικιακή ομάδα για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι πολίτες 35-54 ετών στους οποίους είναι μακράν πρώτη με 27,3%. Εδώ δεύτερη είναι η Ελληνική Λύση με 10,4% τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ  με 9,1% και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,4%. Η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών με 34,7% δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,8% και τρίτο ΠΑΣΟΚ με 11,2%.

Όσον αφορά τα διάφορα θέματα και ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται ικανότερος σε θέματα διαχείρισης της οικονομίας με 30,6%, ο k.Κασσελάκης με 12,8% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 8,7%.

Στην καθημερινότητα το ποσοστό του πρωθυπουργού είναι 25,5%. Καλύτερες επιδόσεις εδώ έχει ο Στέφανος Κασσελάκης με 15,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 11,6%.

Στην εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός αυξάνει την διαφορά από τους αντιπάλους του με 36,3%, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στο 13,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης στο 10,2%.

Το χαμηλότερο ποσοστό του πρωθυπουργού είναι στα θέματα δικαιοσύνης με 20,1%. Ο κ.Κασσελάκης εδώ έχει καλές επιδόσεις και συγκεντρώνει 15,2% και ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται τρίτος με 11%.

Από τις καταγραφές αυτές προκύπτει ότι τα ισχυρά σημεία του πρωθυπουργού είναι η εξωτερική πολιτική και η οικονομία και το πιο αδύναμο του τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι απαντήσεις εδώ προφανώς συνδέονται και με την απόφαση για το Μάτι και τα όσα έχουν συμβεί στα Τέμπη αλλά και την γενικότερη αίσθηση που υπάρχει για το κράτους δικαίου

Ο κ.Κασελάκης έχει τις καλύτερες επιδόσεις στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι επιδόσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλές σε όλες τις αξιολογήσεις και αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στα θέματα οικονομίας ο κ.Ανδρουλάκης συγκεντρώνει μου μόλις ένα 8,7%.

Διαβάστε επίσης

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Οι εκτιμήσεις Ανδρουλάκη, το νέο «χτύπημα» στο Κέντρο και οι κόντρες με τη Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑ: Από τη «μεγάλη ανατροπή», στα μηνύματα για «δυνατή αντιπολίτευση» περνά ο Κασσελάκης – Παγίωση στη δεύτερη θέση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 09:36