search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:05
MENU CLOSE

Τράπεζα της Ελλάδας: «Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό

22.05.2024 06:50
SUPER-MARKET-NEW

Σε υψηλά επίπεδα θα τρέχει ο πληθωρισμός τροφίμων και το επόμενο διάστημα ενώ οι ανατιμήσεις στα συγκεκριμένα είδη δεν έχουν τέλος επισημαίνει στο Παρατηρητήριο του Πληθωρισμού η Τράπεζα της Ελλάδας!

Ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδας ξεκαθαρίζει ότι «όλες οι συνιστώσες εκτός από τον πληθωρισμό των επεξεργασμένων τροφίμων μειώθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από εκείνον της Ζώνης του Ευρώ», αναδεικνύοντας εκ νέου το βασικό στοίχημα των επόμενων μηνών: την τιθάσευση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και το σπάσιμο του φαύλου κύκλου των ανατιμήσεων με άλλοθι- εντός ή εκτός εισαγωγικών – τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών.

Θυμίζουμε δε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, ενώ τον Απρίλιο ξεπέρασε και την Μάλτα «κατακτώντας» την αρνητική πρωτιά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με οριστικά στοιχεία της Eurostat για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Απριλίου η Ελλάδα είχε στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» άνοδο των τιμών κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Και αυτό όταν ο μέσος όρος τόσο της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ ήταν 1,9%.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ προειδοποιεί φρενάροντας τις προσδοκίες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για «σοβαρη» αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Τα επιτόκια του ευρώ, αναμενεται να μειωθούν έως και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο στηρίζεται και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αναφέρουν πως είναι πιθανό να υποχωρήσει ως το 2,2% ως το τέλος του χρόνου από το 2,4% που ήταν τον Απρίλιο, ενώ στα μέσα του επόμενου έτους ο πληθωρισμός θα ξανά στο όριο του 2% και θα βρεθεί λίγο κάτω από το όριο της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο τζίρος στις επιχειρήσεις καταλυμάτων το α’ τρίμηνο του 2024 – Υποτονικά κινούνται τα ξενοδοχεία

Επικρίσεις BBC για το ναυάγιο στην Πύλο: Στο στόχαστρο τα «κενά» των ελληνικών αρχών 

Λευκός Οίκος για παρέμβαση του Ισραήλ στο Associated Press: «Ανησυχητικό περιστατικό»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:02