search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 06:37
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση κλόνισε την πίστη στο ΕΣΥ: Οι Έλληνες το βαθμολογούν κάτω από τη βάση – Ένας στους δύο θα επέλεγε ιδιώτη γιατρό

23.05.2024 08:30
nosokomeio-new

Με βαθμό κάτω από τη βάση αξιολογούν το ΕΣΥ οι φορολογούμενοι πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της διαΝέοσις, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Οι απαντήσεις που αφορούν το χώρο της υγείας, κρίνονται απογοητευτικές, καθώς στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τις περισσότερες θετικές και μάλλον θετικές γνώμες συγκεντρώνουν τα ΚΕΠ (85,2%) στη 2η θέση είναι το gov.gr (82%) ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είναι στην 7η θέση στην κατάταξη των υπηρεσιών!  

Σημειώνεται ότι θετικά και μάλλον θετικά απαντά μόνο το 32,2% των πολιτών, ενώ το 67,3% των συμμετεχόντων αξιολογούν αρνητικά το σύστημα υγείας.

Το ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό αυτό έχει χειροτερέψει για περισσότερο από 10 μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα από το 45,9% «θετικές και μάλλον θετικές γνώμες» που απάντησαν οι πολίτες το 2022 σε 32,2% σήμερα.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι οι Έλληνες ασθενείς εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ΕΣΥ παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα του, όπως καταγράφεται στο τρίτο μέρος της δημοκοπικής έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες – 2024».

Στόχος της έρευνας είναι να καταγραφούν οι απόψεις των Ελλήνων για ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, το σύστημα υγείας, τα εργασιακά και την καθημερινότητά τους.

Αναλυτικά, η έρευνα εντοπίζει τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την περίθαλψή τους. Στην ερώτηση για το τι θα προτιμούσαν σε περίπτωση ανάγκης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν τον προβληματισμένοι  με το 46,4% να δηλώνει τον ιδιωτικό τομέα και υπέρ του δημόσιου  νοσοκομείου να δηλώνει το 51,2%. Όμως το ΕΣΥ σαφώς προκρίνεται στις προτιμήσεις των πολιτών.

Η εικόνα είναι διαφορετική σε ότι αφορά στην προτίμηση για γιατρό. Η πλειονότητα, 58,7%, δηλώνει ότι θα επέλεγε να απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό παρά σε γιατρό δημόσιας δομής (38.8%).

Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρήματα σε ότι αφορά την πρόληψη:

– Το  58,1% κάνουν τσεκ από μία φορά τον χρόνο,

-το 19,4% κάνουν τσεκ απ σπανιότερα από μία φορά τον χρόνο

ο 2,3% δεν κάνουν ποτέ τσεκ απ.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 84,5% σκέφτονται συχνά ότι οι πράξεις τους σήμερα θα επηρεάσουν την υγεία τους στο μέλλον ενώ το  20,9% δεν ανησυχούν αν θα έχουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Το ΕΣΥ υπό κατάρρευση – Ράντζα, ελλείψεις προσωπικού και μισθοί πείνας

Μέτρα προσωπικής προστασίας από τα κουνούπια για τον ιό του Δυτικού Νείλου συστήνουν Ιατρικοί Σύλλογοι και ΕΟΔΥ

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν θα πληρώνουν τα χαράτσια 1 και 3 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07