search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 06:18
MENU CLOSE

Κολομβία: Υποβρύχια έρευνα στο «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων», το πλοίο Σαν Χοσέ

23.05.2024 14:58
navagio-san-jose

Άρχισε η πρώτη φάση της υποβρύχιας έρευνας σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ναυάγια, στην Καραϊβική, όπου έχει εντοπιστεί το ισπανικό πολεμικό πλοίου που βυθίστηκε πριν από 300 χρόνια και πιστεύεται ότι μπορεί να παρέσυρε στον βυθό έναν αμύθητο θησαυρό που μετέφερε. 

Το ναυάγιο του πλοίου «Σαν Χοσέ» εντοπίστηκε το 2015, στα νερά ανοιχτά του λιμανιού της Καρταχένα, από δύτες που εργάζονταν για την κολομβιανή κυβέρνηση. 

Το «Σαν Χοσέ» χαρακτηρίζεται «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων». Είχε τρία καταστρώματα, με 62 κανόνια και ήταν η μεγαλύτερη γαλέρα και η ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου. 

Όταν βυθίστηκε πιστεύεται ότι ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους και άλλα μεγάλης αξίας αντικείμενα από το Περού. Η γαλέρα έπλεε από τον Παναμά προς την Κολομβία όταν βυθίστηκε με 600 μέλη πληρώματος, στις 8 Ιουνίου του 1708, στη διάρκεια ναυμαχίας με βρετανικά πλοία, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής (1701-1714).

Κατά την πρώτη φάση της εξερεύνησης του ναυαγίου θα γίνει η φωτογράφηση με «μη παρεμβατικούς» αισθητήρες από απόσταση, όπως ανακοίνωσε το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ICANH). Τα αποτελέσματα αυτής της εξερεύνησης θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για πιο ενδελεχή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει προσπάθεια να ανελκυσθούν αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το ναυάγιο.

Το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας έχει χαρακτηρίσει το μέρος όπου εντοπίστηκε το ναυάγιο «προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή» με σκοπό «να προστατεύσει την επιστημονική και αρχαιολογική αξία».

Οι ερευνητές λένε ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα υποβρύχιο σκάφος με εξελιγμένο εξοπλισμό και ένα μη επανδρωμένο όχημα με διάφορους αισθητήρες και εργαλεία που μπορεί να φτάσει στο βάθος όπου εντοπίστηκε το ναυάγιο.

«Αυτή η κυβέρνηση κάνει κάτι που δεν έχει προηγούμενο … την εξερεύνηση μιας βυθισμένης γαλέρας, για να κατανοήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, Χουάν Δαβίδ Κορέα.  

Η ανακάλυψη του ναυαγίου του «Σαν Χοσέ» θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την Κολομβία λόγω των πολύτιμων αντικειμένων που μετέφερε και από τα αποτελέσματα της εξερεύνησης θα εξαχθούν συμπεράσματα για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη στις αρχές του 18ου αιώνα. 

Ωστόσο ο εντοπισμός του ναυαγίου αποτέλεσε το έναυσμα και για μία δικαστική μάχη. Η κολομβιανή κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτή πρώτη ανακάλυψε το ναυάγιο, το 2015, με την βοήθεια επιστημονικής ομάδας. 

Αλλά μία αμερικανική εταιρία που ειδικεύεται στον εντοπισμό ναυαγίων, η Sea Search-Armada (SSA), ισχυρίζεται ότι εκείνη πρώτη εντόπισε το ναυάγιο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η εταιρία έχει αρχίσει νομική μάχη εναντίον της κολομβιανής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι έχει τα δικαιώματα του θησαυρού που μετέφερε το «Σαν Χοσέ». 

Διαβάστε επίσης:

Ο βρεγμένος Σούνακ στην… Drowning street και οι αντιδράσεις εντός των Τόρις – Βουλευτές του θέλουν να τον «τελειώσουν»

Ο Φάρατζ παρατάει τις βουλευτικές εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ στην δική του εκστρατεία

Μεσανατολικό: Νέα πολιτικά «χαστούκια» στον Νετανιάχου από Γερμανία και Κολομβία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07