search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:20
MENU CLOSE

Χάρβαρντ: Εκατοντάδες φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή αποφοίτησης – Διαδήλωσαν φωνάζοντας «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» (photos/videos)

24.05.2024 13:04
harvard_2405_1920-1080_new
credit: AP

Εκατοντάδες φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή αποφοίτησης του Χάρβαρντ την Πέμπτη, φωνάζοντας «Ελευθερία στην Παλαιστίνη», μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη και μια μέρα αφότου το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι 13 φοιτητές που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης δεν θα πάρουν τα διπλώματά τους.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, κάποιοι φοιτητές φώναξαν «Αφήστε τους να περπατήσουν, αφήστε τους να περπατήσουν» κατά την τελετή, αναφερόμενοι στους 13 φοιτητές που δεν πήραν τα πτυχία τους.

Η φοιτήτρια Shruthi Kumar είπε -μέσα σε επευφημίες και χειροκροτήματα- ότι «αυτό το εξάμηνο η ελευθερία του λόγου μας και οι εκφράσεις αλληλεγγύης μας έγιναν τιμωρητικές». Συνέχισε, λέγοντας ότι έπρεπε να αναφερθεί «στους 13 προπτυχιακούς φοιτητές της τάξης του 2024 που δεν θα αποφοιτήσουν σήμερα», προκαλώντας παρατεταμένες επευφημίες και χειροκροτήματα από τους αποφοίτους. «Είμαι βαθιά απογοητευμένη από τη μισαλλοδοξία για την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στην πολιτική ανυπακοή στην πανεπιστημιούπολη. Αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και την υποστήριξη των δημοκρατικών αρχών. Οι μαθητές μίλησαν. Οι καθηγητές μίλησαν. Χάρβαρντ μας ακούς;».

Όσοι βρίσκονταν στην κατασκώνηση διαμαρτυρίας, είχαν ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποχώρηση του Χάρβαρντ από εταιρείες που υποστηρίζαν τον πόλεμο.

Η δημοσιογράφος και υπέρμαχος της ελευθερίας του Τύπου, Maria Ressa, μιλώντας στους αποφοίτους είπε ότι «δεν ξέρετε ποιοι είστε μέχρι να δοκιμαστείτε, μέχρι να παλέψετε για αυτό στο οποίο πιστεύετε. Γιατί αυτό καθορίζει το ποιοι είστε. Οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια δοκιμάζουν τους πάντες στην Αμερική. Οι διαμαρτυρίες είναι υγιείς. Δεν πρέπει να είναι βίαιες. Δεν πρέπει να φιμωθούν», είπε.

Ο Asmer Asrar Safi ήταν ένας από τους 13 μαθητές που δεν πήραν δίπλωμα την Πέμπτη. «Η ποινή δείχνει το πόσο μακριά θα φτάσει το Πανεπιστήμιο για να φιμώσει τις φωνές που αμφισβητούν τη βάση των χορηγών του», είπε. «Ενώ δεν θα επιστρέψουμε σε αυτή τη σχολή, ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας θα κρατήσουν ζωντανή την απελευθερωτική κληρονομιά της κατασκήνωσης αλληλεγγύης στη Γάζα και θα αγωνιστούν ακόμη πιο σκληρά», τόνισε σε γραπτή δήλωση.

Η απόφοιτη, Alaha Nasari, είπε ότι αυτή και άλλοι φοιτητές επέλεξαν να αποχωρήσουν από τις τελετές όταν ανέβηκε στη σκηνή ο προσωρινός πρόεδρος, Άλαν Γκάρμπερ. «Νομίζω ότι η έλλειψη υποστήριξης από τους καθηγητές ήταν μια από τις πιο αποκαρδιωτικές πτυχές του να είσαι διαμαρτυρόμενος φοιτητής», είπε.

Photos credits: AP

Διαβάστε επίσης:

Ο Μακρόν θέλει διακαώς τον Ντράγκι σε κορυφαία θέση στην ΕΕ – Η τύχη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

PLO: Ποια είναι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα συναντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Μαγιόρκα: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στα συντρίμμια του εστιατορίου – 4 νεκροί, 16 τραυματίες (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:18