search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 19:54
MENU CLOSE

Τα σενάρια για τη νέα ηγεσία του ΣτΕ, το non Σαμαρά στη Σακελλαροπούλου, ο Κασσελάκης στη Ραμάλα και οι ΠΑΣΟΚοι τρέχουν για τις 10 Ιουνίου

24.05.2024 06:25
kalxas-new

Καλημέρα σας

Από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου μπορεί να μην βγαίνει κυβέρνηση, καθότι δεν είναι βουλευτικές εκλογές, αλλά θα εξαρτηθούν πολλά άλλα πράγματα, στο πολιτικό και όχι μόνο, σκηνικό.

Για παράδειγμα μπορώ να κάνω την πρόβλεψη με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι εάν καταφέρει ο Μητσοτάκης να ξεπεράσει το 33%, τότε δεν θα κάνει ανασχηματισμό μέσα στο καλοκαίρι.

Για την ακρίβεια όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της ΝΔ, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Βέβαια, αυτό δεν θα είναι τόσο σοφό.

Διότι εδώ δεν ισχύει «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Κι αν το ερμηνεύσουν έτσι στο Μαξίμου, θα κάνουν λάθος στρατηγικό.

Αν τα καταφέρει η ΝΔ να ξεπεράσει τον πήχη που έχει βάλει γι’ αυτές τις ευρωεκλογές θα οφείλεται αποκλειστικά σε δύο λόγους: Στον ίδιο τον Μητσοτάκη και στην… αντιπολίτευση – την έλλειψη δηλαδή ανταγωνιστικής αντιπολίτευσης.

Πάντως δεν θα οφείλεται στην ομάδα. Και είτε τον Ιούνιο, είτε τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός οφείλει (ή μπορεί και να αναγκαστεί!) να κάνει μεγάλες αλλαγές και σε πρόσωπα και σε δομές, ίσως και σε κάποιες πολιτικές.

Η νέα ηγεσία του ΣτΕ

Αλλά πέρα από τον ανασχηματισμό, μετά τις ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης θα ασχοληθεί και με άλλα σημαντικά θέματα, όπως οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Για παράδειγμα, πρόκειται να αλλάξει η ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς συνταξιοδοτείται η Ευαγγελία Νίκα.

Μαθαίνω ότι για τη διαδοχή, μία περίπτωση είναι ο Μιχαήλ Πικραμμένος και μία άλλη ο Κωνσταντίνος Κουσούλης – καμία σχέση με τον Λευτέρη, τον γνωστό επικοινωνιολόγο, καίτοι έχω διαπιστώσει από τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα ότι εμφορείται από υψηλό αίσθημα περί της απονομής δικαιοσύνης στη ζωή και στην κοινωνία.

Στα δικαστικά παρασκήνια κυκλοφορεί ότι ο Κουσούλης είναι προτίμηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία προέρχεται από το ΣτΕ αν ενθυμείστε.

Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει μέχρι τώρα να μην συζητά το θέμα και να μην ανοίγει τα (όποια) χαρτιά του.

Πιθανόν η επιλογή του προέδρου για το ΣτΕ να δείξει και τις προθέσεις του για την ίδια την επανεκλογή (ή όχι) της Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο φόβος του Σαμαρά και άλλων για την προεδρική εκλογή

Αφού πιάσαμε την προεδρική εκλογή που θα γίνει με την αυγή του 2025, να σας πω ότι στο Μαξίμου αρχίζουν να… μετράνε. Όχι προβατάκια για να κοιμηθούν, ούτε ποσοστά ευρωεκλογών.

Μετράνε πιθανές διαφοροποιήσεις στην προεδρική εκλογή εάν ο Μητσοτάκης προτείνει για δεύτερη θητεία την Σακελλαροπούλου.

Βλέπετε, υπάρχει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Εάν ήταν μόνος του σε αυτό το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα υπήρχε πρόβλημα – άλλωστε και ο Μητσοτάκης το έκανε (μόνο του) το 2015, χωρίς να προκληθεί πρόβλημα τότε με την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Όμως μαζί με τον Σαμαρά μπορεί οι αρνήσεις να φτάσουν και τις δέκα. Η σκληρή δεξιά πτέρυγα, όπως και η ομάδα των δυσαρεστημένων γενικών βουλευτών μπορεί να εκφραστούν στη συγκεκριμένη διαδικασία και να ξεπεράσουν τις 10 οι διαφοροποιήσεις.

Δεν είναι εύκολη η εξίσωση. Και, εντάξει αν πάρει η ΝΔ 34% και παραπάνω στις ευρωεκλογές. Δύσκολο να υπάρξει διευρυμένο αντάρτικο στην προεδρική εκλογή, όποια κι αν είναι η επιλογή Μητσοτάκη. Αλλά εάν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου αποδειχθούν τσιγκούνικες με την κυβέρνηση, τα γάλατα θα σφίξουν και σε αυτό το θέμα…

Η ιδέα για την Ραμάλα και πώς έκανε «επιτυχία» ο Ισραηλινός πρέσβης

Εδώ και ένα μήνα, λέει, έπεσε σε ένα στενό κύκλο συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη η ιδέα να επισκεφτεί τη Ραμάλα και την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής – PLO.

Στην αρχή όμως υπήρξε έντονη επιφύλαξη και σκεπτικισμός. Και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε η ιδέα – για λίγο όπως φάνηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αιφνιδιαστικά την ανακοίνωση στους συνεργάτες του την Πέμπτη, προκαλώντας μάλλον ικανοποίηση πρέπει να σας πω.

Αυτό που οδήγησε τον Κασσελάκη να αποφασίσει το ταξίδι ήταν η επίθεση που του εξαπέλυσε ο ισραηλινός πρέσβης την Τετάρτη, μου είπαν.

Μία επίθεση, μετά video παρακαλώ, σχετικά με μία δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Χαμάς, που δεν άρεσε στον κύριο πρέσβη.

Ο οποίος πρέσβης τα «κατάφερε» έτσι ώστε ο Κασσελάκης και για τη Χαμάς να κάνει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση, αλλά και να αποφασίσει την επίσκεψη με τον υψηλό συμβολισμό και τη συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό.

Μετρούν δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ

Διαγωνισμό συγκεντρώσεων κάνουν οι κορυφαίοι -ναι, αρχίζουν να καταγράφονται κι έτσι – του ΠΑΣΟΚ.

Την αρχή έκαναν ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, την Κυριακή και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Επισήμως οι συγκεντρώσεις είναι για τον προεκλογικό αγώνα ή με διάφορες άλλες αφορμές, αλλά στην πραγματικότητα – λένε όσοι παρακολουθούν τις διεργασίες στενά – για να μετρήσουν δυνάμεις εάν την επομένη των ευρωεκλογών προκύψει κάνα περίεργο θέμα για την περαιτέρω πορεία του ΠΑΣΟΚ από τυχόν μέτριο ή κακό αποτέλεσμα στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Το πόρισμα Μενουδάκου, οι διόλου χαλαροί ψηφοφόροι του Κασσελάκη, το gap του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία και η επιμονή Ανδρουλάκη στο ντιμπέιτ

Η γαλάζια αναδίπλωση για τον Κασσελάκη, το ρεσάλτο του Στέφανου στο ΠΑΣΟΚ, η αιχμή Ανδρουλάκη κατά Παπανδρέου και η… Λατινοπούλου

Το αίνιγμα Κασσελάκη για Σακελλαροπούλου, το ανφέρ του Ανδρουλάκη στον Παπανδρέου και το ρίσκο Μητσοτάκη με το Κύπελλο στο ΟΑΚΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 19:53