search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 10:49
MENU CLOSE

Βρετανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας στα 18 προαναγγέλλει ο Σουνάκ

26.05.2024 13:05
uk_armed_forces

Σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε πιο ηλικιωμένους και συντηρητικούς ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι αν οι Τόρις κερδίσουν τις εθνικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, η κυβέρνησή του θα επαναφέρει την υποχρεώτική θητεία για τους 18χρονους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, οι νέοι 18 ετών θα μπορούν να επιλέξουν είτε να υπηρετήσουν πλήρη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για 12 μήνες είτε να περνούν ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα παρέχοντας εθελοντική εργασία στην κοινότητά τους για ένα χρόνο. Ο Σουνάκ δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα δημιουργήσει «μια κοινή αίσθηση σκοπού μεταξύ των νέων μας και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας για τη χώρα μας».

«Αυτή η νέα, υποχρεωτική εθνική υπηρεσία θα προσφέρει ευκαιρίες που θα αλλάξουν τη ζωή των νέων μας, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να μάθουν πραγματικές δεξιότητες, να κάνουν νέα πράγματα και να συνεισφέρουν στην κοινότητά τους και στη χώρα μας», προσέθεσε ο Σουνάκ, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «κλείσιμο του ματιού» σε μερίδα των συντηρητικών ψηφοφόρών που δίνουν μεγάλη σημασία σε ζητήματα όπως η άμυνα.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο Σουνάκ είπε ότι η θητεία θα είναι υποχρεωτική, ο υπουργός Εσωτερικών του, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε στο Sky News την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις για οποιονδήποτε νέο αρνηθεί να συμμετάσχει. Οι Συντηρητικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα κοστίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Οι νέοι που θα επιλέξουν να πραγματοποιήσουν θητεία στις ένοπλες δυνάμεις θα «μαθαίνουν και θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εφοδιαστικής, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, προμηθειών ή πολιτικής αντίδρασης», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο εθελοντισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βοήθεια στις τοπικές υπηρεσίες της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΣΥ, καθώς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που καταπολεμούν τη μοναξιά και υποστηρίζουν ηλικιωμένους, απομονωμένους ανθρώπους.

Οι Εργατικοί, με επικεφαλής τον Κίρ Στάρμερ, χαρακτήρισαν την ανακοίνωση του Σουνάκ ως μια ανιστόρητη, «απελπισμένη» και επί της ουσίας ακοστολόγηση πρόταση από ένα κόμμα «χρεοκοπημένο από ιδέες». Η Βρετανία είχε υποχρεωτική θητεία μεταξύ του 1947 και του 1960, με τους άνδρες ηλικίας 17 έως 21 ετών να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις για 18 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Ινδία: Τραγωδία με νεκρά νεογέννητα σε πυρκαγιά νοσοκομείου

Σύνοδος κορυφής Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας

Η Χαμάς ισχυρίζεται πως μαχητές της αιχμαλώτισαν ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα – Διαψεύδει ο ισραηλινός στρατός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 10:46