search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 18:50
MENU CLOSE

Σωτήρης Τσιόδρας για ιό του Δυτικού Νείλου και Δάγκειο Πυρετό: «Δεν μπορώ να φανταστώ εικόνες Βραζιλίας στα νοσοκομεία μας»

27.05.2024 14:36
sotiris-tsiodras-new

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στο διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού».

Με αυτά τα λόγια ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εφιαλτικές προβλέψεις που υπάρχουν αναφορικά με την έξαρση επιδημιών που σχετίζονται με τα κουνούπια (διαβιβαστές), όπως είναι ο Δάγκειος πυρετός και του Ιός του Δυτικού Νείλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο καθηγητής μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 27 Μάιου, στην Ημερίδα του ΕΟΔΥ «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγείας», εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αύξηση 250% στα κρούσματα του Δάγκειου πυρετού

Αναλυτικά ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του τόνισε την αγωνία αλλά και  τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ενώση καθώς από τους πρώτους μήνες του 2014 έχει καταγραφεί  αύξηση 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότιο Αμερική.

Το κακό δεν σταματάει, όμως, μόνο εκεί. Δυστυχώς  τα τελευταία χρόνια επιδημικές εξάρσεις  έχουν καταγραφεί στη  Γαλλία, την Ιταλία,  την Ισπανία. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως, δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα ο ίδιος αναγνώρισε πως στην πρόσφατη πλημμύρα Ντάνιελ στη Θεσσαλία έγινε πολύ καλή επιτήρηση των κουνουπιών από τον ΕΟΔΥ και αποτράπηκε η έξαρση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Επίσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βραζιλίας, που καταγράφει περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του Δάγκειου πυρετού. Μάλιστα , με την έξαρση κρουσμάτων να φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν μπορώ να φανταστώ στα ελληνικά νοσοκομεία μια τέτοια εικόνα, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα από χώρα της νότιας Αμερικής. Το Πουέρτο Ρίκο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται για τα εμβόλια και οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε.

Μάλιστα η Βραζιλία αγόρασε όλες τις διαθέσιμες ποσότητες του πιο αποτελεσματικού εμβολίου, για να καλύψει τις τοπικές της ανάγκες.

Η επιδημία του Δάγκειου Πυρετού στην Ελλάδα και οι …ψευδείς ειδήσεις για τα λεμόνια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ομιλία του κ. Τσιόδρα ήταν η αναφορά του στην επιδημία του Δάγκειου πυρετού στην χώρα μας, το 1927-28, όπου οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους τον θάνατο.

«Ο Δάγκειος στην Αθήνα κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπων και η τιμή των λεμονιών εκτοξεύθηκε τότε, γιατί οι ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται έλεγαν για ειδική λεμονάδα που θα καθάριζε τον οργανισμό των ανθρώπων από τον Δάγκειο. Και το πουλούσαν πανάκριβα στην μαύρη αγορά», ανέφερε.

Ο καθηγητής τόνισε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται πειράματα με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που επιστρατεύονται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας προκειμένου να μπει «φρένο» επιδημία του Δάγκειου πυρετού.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθυσμό των κουνουπιών μέσω της έγχυσης ενός τροποποιημένου γονιδίου στα αρσενικά κουνούπια, που στοχεύει στη γονιμότητα τους.

«Δισεκατομμύρια κουνούπια στη βιομηχανία της Βραζιλίας θα παράγονται μολυσμένα με το ειδικό παράσιτο Wolbachia, το οποίο επιδρά στη μετάδοση του Δαγκείου και σε μεγάλα πειράματα που θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα έδειξαν αποτελέσματα πολύ θετικά στο Μπαγκλαντές και στην Κολομβία», σημείωσε ο Καθηγητής.

Ο ιός του Νείλου

Δεν είναι όμως μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγείας. Ένας άλλος ισχυρός πονοκέφαλος των επιστημόνων είναι ιός του Δυτικού Νείλου, που επίσης μεταφέρεται με τα κουνούπια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητά των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα ωστόσο υπάρχει ένα 1% κυρίως των χρόνιων πασχόντων και μεταμοσχευμένων που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα,  εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Σύμφωνα με μελέτες θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αλλά και αύξηση της ελονοσίας στην Ασία γι’ αυτό και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολίτων.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική κάνναβη: Τα οφέλη της στην ογκολογία

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Πού οφείλεται, τι πρέπει να κάνετε

Νεφρά: Τι να προσέξετε στη διατροφή – Τα σημάδια που «μαρτυρούν» πρόβλημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 18:50