Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ένας άνδρας με ακροδεξιές πεποιθήσεις θεωρείται ότι είναι αυτός που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε σοβαρά ένα 12χρονο παιδί σε εμπορικό κέντρο στη βόρεια φινλανδική πόλη Όουλου, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Ο ύποπτος στόχευσε επίσης ένα δεύτερο παιδί κατά την επίθεση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, και θα αντιμετωπίσει προκαταρκτικές κατηγορίες για δύο απόπειρες δολοφονίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NBI).
«Η ποινική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η αστυνομία δεν γνωρίζει ακριβώς τα κίνητρα της πράξης. Ωστόσο, γνωρίζει ότι ο ύποπτος έχει ιστορικό σε ακροδεξιές δράσεις», αναφέρει το Εθνικό Γραφείο Ερευνών.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Yle έδειξε εικόνες από μια λίμνη αίματος στο δάπεδο του εμπορικού κέντρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Yle, ο ύποπτος είναι ο 33χρονος Sebastian Lämsä, πρώην βασικό μέλος μιας απαγορευμένης νεοναζιστικής ομάδας, του Nordic Resistance Movement (PVL).
Το 12χρονο θύμα είναι Φινλανδός αλλά έχει ξένο υπόβαθρο.
Την Πέμπτη η αστυνομία είπε ότι τα τραύματα του θύματος ήταν σοβαρά, αλλά όχι απειλητικά για τη ζωή του.
Ο ύποπτος συνελήφθη από την αστυνομία έξω από το εμπορικό κέντρο μετά το περιστατικό. Σύμφωνα με τις αρχές, είναι ύποπτος για δύο απόπειρες δολοφονίας.
Ο ύποπτος, Sebastian Lämsä, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για βίαια εγκλήματα και έχει υπόβαθρο στον δεξιό εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στη νεοναζιστική ομάδα PVL, η οποία έκτοτε έχει απαγορευτεί στη Φινλανδία.
Το 2012, ο Lämsä ψέκασε με σπρέι πιπεριού τον πολιτικό της Αριστερής Συμμαχίας Dan Koivulaakso στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης Pride.
Στη συνέχεια, το 2013, ο Lämsä κρίθηκε ένοχος για επίθεση με μαχαίρι σε μια βιβλιοθήκη στο Jyväskylä, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής εκδήλωσης.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο καταδίκασε την επίθεση.
«Η ακροδεξιά βία αποτελεί πραγματική απειλή στη Φινλανδία», δήλωσε ο Όρπο σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Δεν υπάρχει χώρος για εξτρεμισμό οποιουδήποτε είδους σε αυτή τη χώρα».
Ο ύποπτος, ο οποίος γεννήθηκε το 1990, πιστεύεται ότι μαχαίρωσε το παιδί αρκετές φορές από πίσω πριν τον σταματήσει ένας φρουρός ασφαλείας, αναφέρει το Εθνικό Γραφείο Ερευνών.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.