search
ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 03:48
MENU CLOSE

Σερβία: Χιλιάδες στους δρόμους, συνεχίζονται οι καθημερινές διαμαρτυρίες – Δεύτερη τραυματίας από αυτοκίνητο

24.01.2025 21:34
serbia

Στις 11:52, όπως κάνουν κάθε μέρα εδώ και αρκετές εβδομάδες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της σερβικής κυβέρνησης στο Βελιγράδι και το κτίριο του νέου δήμου Βελιγραδίου στην άλλη πλευρά της πρωτεύουσας διαδηλώνοντας κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

Αφού τήρησαν 15λεπτη σιγή στη μνήμη των 15 θυμάτων από τη καταστροφή στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου 2024, το πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο εμπορικό κέντρο Usce στην περιοχή του Νέου Βελιγραδίου, υποστηριζόμενο από εκπαιδευτικούς και πολίτες και κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα.

Ο Matija, κρατάει ένα από τα πλακάτ με ένα ματωμένο χέρι πάνω του, ένα από τα σύμβολα των πρόσφατων διαδηλώσεων. Είπε ότι συμβολίζει «όλα τα διεφθαρμένα εγκλήματα της σημερινής κυβέρνησης και τα ψέματα που οδήγησαν στο θάνατο 15 ανθρώπων» στην καταστροφή του Νόβι Σαντ. «Το ματωμένο χέρι στο πλακάτ περιγράφει απλώς τα ματωμένα χέρια τους, με τα οποία λέρωσαν τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής μας», δήλωσε στο BIRN.

Πρόσθεσε ότι ολόκληρη η Σερβία πρέπει να απεργήσει, προκειμένου οι πολίτες να μάθουν όλα όσα θέλει να κρύψει η κυβέρνηση. «Αν όλα σταματήσουν, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τους δείξουμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι μαζί μας και ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο».

Διαδηλωτής τραυματίστηκε από οδηγό

Μια φοιτήτρια που έκανε περιφρούρηση στη διαδήλωση τραυματίστηκε, όταν ένα αυτοκίνητο την χτύπησε ενώ οδηγούσε σε δρόμο στον οποίο διαδήλωναν διαδηλωτές. Η οδηγός προσπάθησε αρχικά να περάσει μέσα από τους διαδηλωτές, αλλά οι φοιτητές την εμπόδισαν. Σταμάτησε το αυτοκίνητο, αλλά στη συνέχεια επιτάχυνε ξανά, χτύπησε τη φοιτήτρια και την έριξε στο έδαφος η οποία χτύπησε το κεφάλι της στο οδόστρωμα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Η οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι φοιτητές προχώρησαν σε αποκλεισμό οδικού κόμβου μεγάλης κυκλοφορίας. Παρόμοιο περιστατικό εμβολισμού σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αποκλεισμού την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι, όταν αυτοκίνητο εμβόλισε διαδηλωτές φοιτητές, τραυματίζοντας σοβαρά μια νεαρή γυναίκα.

Εκτός από το Βελιγράδι, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο Νόβι Σαντ, το Νις, το Ζάγεκαρ, το Βάλγεβο, το Σόμπορ, το Κράλιεβο, το Πόζεγκα και σε πολλές άλλες πόλεις και κωμοπόλεις. Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ακόμη και στην πόλη Jagodina της κεντρικής Σερβίας, όπου το κυβερνών Προοδευτικό Κόμμα σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής.

Το κάλεσμα των φοιτητών για γενική απεργία-ανυπακοή

Η κίνηση στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις ήταν αισθητά μειωμένη πολλά εμπορικά καταστήματα έμειναν κλειστά, το 80% των σχολείων δεν λειτούργησαν, τα θέατρα ανέβαλαν τις παραστάσεις, οι δικηγόροι δεν παρουσιάστηκαν στα δικαστήρια ενώ στάση εργασίας πραγματοποίησαν επίσης γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι σε πολλά κέντρα υγείας. Μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις με πιο εντυπωσιακή την πορεία των μαθητών λυκείων του Βελιγραδίου οι οποίοι ξεκίνησαν συντονισμένα από το νέο και το παλιό Βελιγράδι και συναντήθηκαν στην γέφυρα που ενώνει τα δύο τμήματα της πρωτεύουσας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις πόλεις της Σερβίας.

Οργανωμένες αντιδιαδηλώσεις

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε αντιπερισπασμό των φοιτητικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε εκστρατεία «για την προβολή της τίμιας και κανονικής Σερβίας» με την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων σε διάφορες πόλεις. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα  στην πόλη Γιαγκοντίνα στην κεντρική Σερβία. Χιλιάδες πολίτες έφτασαν οργανωμένα από ολόκληρη την Σερβία για να δηλώσουν την υποστήριξη τους στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην συγκέντρωση ο πρόεδρος της Σερβίας παρουσίασε το όραμα του για την ίδρυση ενός κινήματος που θα συσπειρώνει πατριωτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Καταργεί και την Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών ο Τραμπ – Τέλος η ασφάλεια για τον Φάουτσι

ΗΠΑ-Κίνα: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μάρκο Ρούμπιο και Ουάνγκ Γι

Τραμπ: Άρχισαν οι μαζικές απελάσεις μεταναστών – Αλυσοδεμένοι επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροσκάφος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 03:36