search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02.01.2026 11:58
MENU CLOSE

Τέμπη: Στη σκιά της τραγωδίας μέχρι τις εκλογές ο φόβος της κυβέρνησης 

31.01.2025 06:15
treno_tempi33

Την μεγαλύτερη κρίση από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας  από την ΝΔ περνάει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς η κοινωνική πίεση για απόδοση δικαιοσύνης στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών φαίνεται ότι πιέζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Το χειρότερο γι αυτήν είναι ότι η τραγωδία αυτή μπορεί να ακολουθήσει την κυβέρνηση – μέσα από τις αποκαλύψεις που θα υπάρχουν – μέχρι τις εκλογές  ασχέτως αν συσταθεί ή όχι Προανακριτική Επιτροπή και οδηγήσει ή όχι, σε Ειδικό Δικαστήριο, για ένα ή περισσότερα πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα οι πληροφορίες  λένε ότι στις κυλιόμενες μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου η εικόνα για την κυβέρνηση είναι πολύ κακή  με πολλούς να μιλάνε για μία πτώση από 1,5% έως  3%.  

Η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει εξηγήσεις  για τους κακούς χειρισμούς του θέματος δεν διαβάστηκε με τον ίδιο τρόπο απ όλους τους πολίτες. 

Άλλοι θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει αντιλαμβανόμενος την κοινωνική πίεση, άλλοι  λένε ότι το έκανε γιατί κλονίζεται δημοσκοπικά η ΝΔ και άλλοι για να προλάβει το πόρισμα του ΕΜΠ και τις εντυπώσεις που θα δημιουργούσε αυτό από την στιγμή που οι πληροφορίες λένε ότι  η φωτιά δεν ξέσπασε εξαιτίας των λαδιών του τρένου. 

Όπως και να έχει το θέμα η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε  πιεσμένος από τα γεγονότα. Οι απαντήσεις του ενώ είχαν το ανθρώπινο στοιχείο δεν κατάφεραν να πείσουν καθώς δεν αποκάλυψε κάποιο στοιχείο που θα έδειχνε ότι τη κυβέρνηση του  έκανε  πράγματα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Οι διαρκείς αναφορές στην δικαιοσύνη τον εμφάνιζαν σαν να θέλει να αποφύγει να μπει στην ουσία της συζήτησης  που δεν είναι άλλο από το θέμα της συγκάλυψης

Την ίδια  στιγμή  φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου τράβηξε το αυτί υπουργών και βουλευτών της ΝΔ προκειμένου καθώς ήταν απόντες από όλη την ιστορία ενώ μία λίγα στελέχη έδιναν την μάχη στα τηλεοπτικά παράθυρα. 

Χθες πάντως  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Παύλος Μαρινάκη αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες που μπορεί να έχουν στελέχη της κυβέρνησης  είπε :”Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι αν η Δικαιοσύνη στείλει στην Βουλή κάποιο όνομα, εμείς θα διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη. Το λέω ξανά, το είπαμε και χτες, το είπε ο Πρωθυπουργός και το υπογραμμίζουμε. Προσέξτε: Υπάρχουν δύο τρόποι;

-Ο ένας τρόπος είναι η Δικαιοσύνη. Να πέσει πάνω σε κάποιο όνομα. Εκεί στέλνεται αμελλητί στη Βουλή και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Ήμασταν ξεκάθαροι για αυτή την περίπτωση. Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση.

-Η άλλη περίπτωση είναι οι περιβόητες μηνύσεις. Αυτό δεν είναι πόρισμα της Δικαιοσύνης. Δεν είναι, δηλαδή, ότι έκρινε η Δικαιοσύνη ότι ο Α ή ο Β πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Το έκρινε ένας δικηγόρος, ο μηνυτής, κάποιος ο οποίος, τέλος πάντων, καταθέτει μια μήνυση όπως έχει δικαίωμα.

 Εκεί πρέπει να έρθουν τα κόμματα να καταθέσουν σχετικό αίτημα με κατηγορητήριο, με τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που προβλέπεται.”

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται  να δείχνει  την Hellenic Train ως υπεύθυνη  μίας σειράς κινήσεων που οδήγησαν την κυβέρνηση σήμερα να είναι απολογούμενη. 

Αν τελικά επιβεβαιωθεί  το σενάριο αυτό -ότι  δηλαδή η Hellenic Train δεν είπε αλήθεια ηθελημένα ή αθέλητα  τότε, σύμφωνα οσα είπε ο πρωθυπουργός η εταιρεία θα λογοδοτήσει.

«Η Hellenic Train έχει τη διαχείριση ενός νευραλγικού σκέλους του τομέα των μεταφορών της χώρας. Άρα, έχει μια σχέση με το ελληνικό δημόσιο και μια υποχρέωση να είναι εντάξει σε κάποιες υποχρεώσεις» εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επανεξεταστούν όροι λειτουργίας της στην Ελλάδα, με απαίτηση ακόμη και για την προμήθεια πιο σύγχρονων βαγονιών.  

Το θέμα της Hellenic Train αναμένεται να συζητήσει ο Πρωθυπουργός και με την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι, δεδομένου ότι το ιταλικό δημόσιο είναι βασικός μέτοχος στην εταιρεία, στη συνάντηση που θα έχουν στην Ιταλία στις 19 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ χθες, η Δικαιοσύνη κάλεσε τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης για την υπόθεση των Τεμπών.

Η κλήση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών γίνεται στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά τη διαβίβαση στις δικαστικές αρχές της κατάθεσης που έδωσε πριν από ένα χρόνο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη για να επισπευσθεί το «μπάζωμα» καταγγέλλουν οι αστυνομικοί – Ποιους «δίνουν»

Συναντήσεις Φάμελλου με τον υπουργό Επικρατείας και την υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας

MRB: Δυσπιστία στην κοινωνία για τους χειρισμούς στα Τέμπη – Μόλις το 14,5% λέει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02.01.2026 11:58