search
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.03.2025 15:10
MENU CLOSE

Συρία: Αμηχανία στην Αθήνα και φόβοι για επανάληψη της Λιβύης μετά το ξέσπασμα της βίας

11.03.2025 04:34
ipex-new

Έντονα αμήχανη εμφανίστηκε η Αθήνα μετά το νέο ξέσπασμα της βίας στη Συρία και το αιματοκύλισμα Αλαουιτών στις περιοχές της Λαττάκειας και της Ταρτούς στα δυτικά παράλια της χώρας, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Δαμασκό και τη συνάντησή του με τον προσωρινό πρόεδρο, Αχμέντ αλ Σαράα.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε να μην περιμένει τη νέα «έκρηξη» στη χώρα, φάνηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ανέφερε ότι «είμαστε βαθιά θορυβημένοι από τις αναφορές για βίαιες συγκρούσεις με πολλές απώλειες αμάχων στη Συρία. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις, απέχοντας από ενέργειες που θα πυροδοτούσαν περαιτέρω τις εντάσεις. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πολιτικής μεταβατικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς και την εξασφάλιση της προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, στο πνεύμα της εθνικής ενότητας». Μάλιστα, στο Χ υπήρξε παρέμβαση των χρηστών του μέσου, οι οποίο επισήμαναν ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα δεν είναι «βίαιες συγκρούσεις», αλλά «θρησκευτική εθνοκάθαρση και γενοκτονία».

Και η αμηχανία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διαμοιράστηκε ανάρτηση στο Χ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έγραψε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων τζιχαντιστών, που δολοφόνησαν ανθρώπους στη δυτική Συρία τις τελευταίες ημέρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαραστέκονται στις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων των χριστιανών, των δρούζων, των αλαουιτών και των Κούρδων, και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι προσωρινές αρχές της Συρίας πρέπει να καταστήσουν υπεύθυνους τους δράστες αυτών των σφαγών κατά των μειονοτικών κοινοτήτων της Συρίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την – απερχόμενη – Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσπάθησε να «δώσει στίγμα», λέγοντας ότι οι εξελίξεις στη Συρία «μας γεννούν πολύ έντονη ανησυχία, μια ανησυχία η οποία θα εκφραστεί διά της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την επιφύλαξή της απέναντι σε αυτούς οι οποίοι έσπευσαν πολύ γρήγορα να αναγνωρίσουν το υφιστάμενο καθεστώς στη Δαμασκό ως μία δύναμη η οποία είχε αποποιηθεί το παρελθόν της. Η Ελλάδα πάντα είχε τις επιφυλάξεις της για το αν μια τέτοια μεταβολή ήταν δυνατό να είναι εφικτή».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Ελλάδα «θα εξακολουθεί να αγωνίζεται για την προστασία των μειονοτήτων, ειδικά των χριστιανικών πληθυσμών, που είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, έτσι ώστε η Συρία να μπορέσει να αφήσει οριστικά πίσω της τις πληγές του εμφυλίου και να μην φτάσουμε στο σημείο ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο θα καταπιέζει τις μειονότητες, να έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει ένα άλλο αυταρχικό καθεστώς, το οποίο ακολουθούσε την ίδια πρακτική».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Αθήνα είχε τονίσει τη σημασία της επίσκεψης Γεραπετρίτη στη Δαμασκό, ως την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου αξιωματούχου στη βασανισμένη χώρα, ενώ διπλωματικές πηγές είχαν σημειώσει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε την επιθυμία της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, τόσο διμερώς, όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ και έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και ότι είχε καλέσει τη νέα ηγεσία της Συρίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και, κάπου εδώ βρίσκεται και ο… πυρήνας της αμηχανίας της Αθήνας μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στη Συρία: μετά το «φιάσκο» της Λιβύης, όταν η Ελλάδα βρέθηκε προ τετελεσμένων με το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και στη συνέχεια με την υποστήριξη που η Αθήνα παρείχε στον Χαλίφα Χαφτάρ, ο προβληματισμός είναι ότι – δεδομένης της μεγάλης επιρροής της Τουρκίας στη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στη Συρία – μπορεί Άγκυρα και Δαμασκός, αξιοποιώντας την τρέχουσα αναταραχή, να προχωρήσουν σε αντίστοιχη συμφωνία, κάτι απολύτως απευκταίο για την Ελλάδα.

Προς το παρόν, πάντως, η Αθήνα περιορίζεται σε διαρκείς επαφές με το πατριαρχείο Αντιόχειας και παρακολουθεί τις εξελίξεις, περιμένοντας να δει τη συνέχειας της – πολύ χλιαρής – αντίδρασης της ΕΕ μπροστά στη νέα έκρηξη βίας στη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων

Νίκη για Παπαδόπουλο: Σκοταδιστική επίθεση στην έκθεση, αλλά αποστάσεις από τον βανδαλισμό

Εθνική Πινακοθήκη για τον βανδαλισμό από βουλευτή της Νίκης: Απέσπασε βίαια τους πίνακες και τους πέταξε στο πάτωμα και έσπασαν – Φωτογραφίες με τις ζημιές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.03.2025 15:07