search
ΚΥΡΙΑΚΗ 10.05.2026 23:21
MENU CLOSE

Πανικός στις αγορές στη σκιά της αντεπίθεσης της Κίνας στους δασμούς Τραμπ – Κατάρρευση δίχως φρένα στα χρηματιστήρια, στην αβεβαιότητα βυθίζονται οι επενδυτές

04.04.2025 15:21
chrimatistirio_trump_dasmoi_0404_1920-1080_new
credit: AP

«Αίμα χύνεται» σήμερα στις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές να καταρρέουν και τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ο πανικός εξαπλώνεται ραγδαία, καθώς η Κίνα εξαπολύει οικονομικά αντίποινα στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας ένα σκηνικό άνευ προηγουμένου στις παγκόσμιες αγορές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, με τον Γενικό Δείκτη να κατακρημνίζεται κατά 5,85%, πέφτοντας στις 1.580 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης δέχεται συντριπτικό πλήγμα, σημειώνοντας βουτιά 8,5% στις 1.440 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταρρέει κατά 6,2%, αγγίζοντας τις 3.880 μονάδες. Αντίστοιχα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM υποχωρεί στις 2.445 μονάδες με πτώση 5,8%.

Την ίδια στιγμή, η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι τιμές του Brent βυθίζονται κατά 7,7%, αγγίζοντας τα 64,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) καταγράφει απώλειες 8,2%, πέφτοντας στα 61,45 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές βλέπουν τον εφιάλτη του 2020 να επιστρέφει, με φόβους ότι η κρίση μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα της πανδημίας.

Η καταιγίδα ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών ύψους 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, σε μια κίνηση κλιμάκωσης του οικονομικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές κρίσιμων σπάνιων γαιών και χημικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων Σαμάριο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, Δυσπρόσιο, Λουτήτιο, Σκάνδιο και Ύττριο, απειλώντας νευραλγικούς τομείς της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Πεκίνο στοχοποιεί 16 αμερικανικές εταιρείες, με τις κινεζικές αρχές να τις τοποθετούν σε έναν αυστηρό κατάλογο ελέγχου εξαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, 11 από αυτές χαρακτηρίζονται ως «αναξιόπιστες», δίνοντας στην κινεζική κυβέρνηση το πράσινο φως για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων.

Η κινεζική αντεπίθεση δεν σταματά εδώ. Οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις εισαγωγές εξαρτημάτων αξονικού τομογράφου από τις ΗΠΑ και την Ινδία, ενώ προχωρούν σε πλήρη διακοπή των εισαγωγών προϊόντων πουλερικών από δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, την Mountaire Farms of Delaware και την Coastal Processing. Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές επικαλούνται λόγους δημόσιας υγείας, καθώς ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες ουσίες στα αμερικανικά προϊόντα, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη διαμάχη.

Ο οικονομικός εφιάλτης συνεχίζεται, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών της Wall Street να σκιαγραφούν ένα ζοφερό μέλλον. Οι ενδείξεις δείχνουν επερχόμενο κραχ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους φόβους για έναν ανεξέλεγκτο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να γίνονται πλέον πραγματικότητα. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση αυτής της οικονομικής σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων, με επιπτώσεις που θα πλήξουν όχι μόνο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αλλά και ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στα 10,9 δισ. οι ρυθμισμένες αρχικές οφειλές

Καταβολή αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας

Οι τιμές στα ελληνικά προϊόντα εκτοξεύονται λόγω των δασμών μειώνοντας δραματικά την ανταγωνιστικότητά τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10.05.2026 23:21