Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Να υπάρξει ολοκληρωμένη Προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαβίβαση της ογκώδους δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή, που αφορά πλέον τις ευθύνες για το δυστύχημα και τη λειτουργία του σιδηρόδρομου (όχι την πυρόσφαιρα και το μπάζωμα, δηλαδή). Ο Σωκράτης Φάμελλος, διαμήνυσε χθες προς κυβέρνηση και συμπολίτευση να μην διανοηθούν παράνομες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις με φαστ τρακ διαδικασίες όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου, με στόχο νέο κουκούλωμα ευθυνών.
Απέφυγε πάντως αυτή τη στιγμή να μιλήσει για κακούργημα – αν και ανεπισήμως αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη στον ΣΥΡΙΖΑ – επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαβάσει πρώτα την ογκωδέστατη δικογραφία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά για όσα περιγράφονται σε αυτήν. Σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να έρθουν στη Βουλή όλες οι πραγματογνωμοσύνες και όλα τα στοιχεία εξέφρασε επιφύλαξη για το τι έχει έρθει με την παρούσα δικογραφία. Και σημείωσε πως «πρέπει το κατηγορητήριο να είναι συγκεκριμένο, για όλες τις χρονικές περιόδους, και όχι γενικό και αόριστο».
Ως προς το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του Προανακριτική (θεωρείται ότι μπορεί να βρει 4 βουλευτές που του λείπουν για να καταθέσει αίτημα στη Νέα Αριστερά ή ανεξάρτητους βουλευτές), στελέχη επισημαίνουν ότι προέχει η μελέτη της δικογραφίας. Ενδεχομένως κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι θα περιμένουν πρώτα το ΠΑΣΟΚ που ήδη ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση.
Με δεδομένο ότι η δικογραφία αφορά όχι μόνο τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, ο Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να επεκταθεί ο έλεγχος και στην περίοδο της διακυβέρνησής του, άρα να ελεγχθεί και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θέλει να ελεγχθεί ώστε να μην μένουν σκιές, καθώς πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων έχουν δηλώσει ότι θεωρούν τον Χρ. Σπίρτζη το ίδιο υπεύθυνο με τον Καραμανλή, κάτι που δημιουργεί πολιτική πίεση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι που αποτυπώθηκε και στην χθεσινή δήλωση του βουλευτή Λάρισας Βασίλη Κόκκαλη ο οποίος πρότεινε αναστολή της κομματικής ιδιότητας του πρώην υπουργού, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι προς τιμήν του που ζήτησε την παραπομπή του στην Προανακριτική.
Η Κουμουνδούρου πάντως παίρνει αποστάσεις από τα παραπάνω και ξεκαθαρίζει ότι αποτελούν «προσωπική άποψη» του βουλευτή.
Θεωρούν άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Σπίρτζης έχουν με το επίμονο αίτημα να ελεγχθούν, έχουν δείξει ότι δεν είναι ίδιοι με την κυβέρνηση που προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες των υπουργών της.
Ειδικά απέναντι στις απαξιωτικές αναφορές εκ μέρους της κυβέρνηση και των στελεχών της ΝΔ ότι μιλούν εκ του ασφαλούς γιατί έχει επέλθει παραγραφή για το πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπουν στο αίτημα Σπίρτζη προς τον πρόεδρο της Βουλής – το οποίο έχει καταθέσει 4 φορές- να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος, τόσο για τη σύμβαση 717 όσο και τις δικογραφίες που τον αφορούν. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη αυτή προβλέπει σύσταση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή και ανώτατων δικαστικών λειτουργών, σε περίπτωση παραγραφής. Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, είχε απορρίψει πρόσφατα το αίτημα, επικαλούμενος το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής, αλλά από την Κουμουνδούρου βλέπουν πολιτικά κίνητρα στην προσπάθεια να μην προχωρήσει το αίτημα Σπίρτζη.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν εξαιρετικά προκλητική την χθεσινή απόλυση από την Hellenic Train του Κώστα Γενιδούνια, πρώην προέδρου των μηχανοδηγών, ο οποίος είχε προειδοποιήσει με αλλεπάλληλα εξώδικα τον υπουργό Κ. Καραμανλή για τους κινδύνους σοβαρού δυστυχήματος, επί μακρό χρονικό διάστημα πριν το δυστύχημα των Τεμπών.
Η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Φάμελλος, Μεϊκόπουλος, Παππάς, Σβίγκου, Ζαχαριάδης, Πολάκης) ανέβηκαν «στα κάγκελα» με τις αντιδράσεις τους να διέπονται από δύο βασικά στοιχεία:
· Ότι η απόλυση έγινε με «κυβερνητικό δάκτυλο»
· Ότι είναι εκδικητική, για τη συνδικαλιστική του δράση που εξέθεσε με τις αποκαλύψεις του την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και επιπλέον ότι συνδέεται και με την προαναγγελία της εκ νέου υποψηφιότητάς του στο σωματείο των μηχανοδηγών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έδειξε ευθέως την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση διαφθοράς και αυταρχισμού, που επί της ουσίας τιμωρεί τον συνδικαλισμό» (και μάλιστα παραμονή Πρωτομαγιάς) και «απολύει εκείνον που τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα».
Ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταφορών, Αλ. Μεϊκόπουλος σημείωσε πως «φαίνεται ότι η Διοίκηση της Hellenic Train έχει αποφασίσει να συμπεριφέρεται ως εντολοδόχος της Κυβέρνησης». Μίλησε για «φίμωση όσων τολμούν να καταγγείλουν την εγκατάλειψη του δημόσιου σιδηροδρόμου». Και πρόσθεσε πως «αυτή η μεθόδευση δεν είναι τυχαία», αλλά «είναι απολύτως συμβατή με τη στρατηγική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετατρέψει τον σιδηρόδρομο σε χώρο χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία, χωρίς αντίλογο».
«Η νέα εποχή στα τρένα, που με στόμφο ανακοίνωσε ο κ. Κυρανάκης, φαίνεται πως εγκαινιάζεται με μια παραδειγματική απόλυση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η εντολή ήρθε απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Γενιδούνιας “δεν συνεμορφώθην προς τα υποδείξεις”», σημείωσε ο Παύλος Πολάκης.
Σφοδρές αντιδράσεις, υπήρξαν και από τη Νέα Αριστερά (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Αναγνωστοπούλου) αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΚ: Γιατί ο Μητσοτάκης «τα έδωσε όλα» για την εκλογή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου
Κουτσούμπας μπροστά στο 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ: «Ορθή η στρατηγική μας την τελευταία 15ετία»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.