search
ΠΕΜΠΤΗ 04.09.2025 09:28
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Το ΚΙΣΕ αποδοκίμασε τη «δια της βίας» ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία – «Δεν διαφέρουν από τους ναζί»

12.05.2025 16:15
kise_devth_1205_1460-820_new
credit: Facebook

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) αποδοκίμασε σήμερα τη «δια της βίας» ματαίωση της εκδήλωσης της πρεσβείας του Ισραήλ με θέμα «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας» στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν διαφέρουν από τους ναζί που θριαμβολογούσαν για το κάψιμο των βιβλίων!!!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι διαδηλώσεις μίσους κατά των Ισραηλινών και των Εβραίων, και μάλιστα στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου πριν από 80 χρόνια, 50000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, απειλούν την ουσία της δημοκρατίας και μας υπενθυμίζουν ότι πριν το Ολοκαύτωμα είχε προηγηθεί η Νύχτα των Κρυστάλλων με τους ναζί να καίνε βιβλία».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα Cosmos της ΔΕΘ, όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με τίτλο «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας», υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, προκάλεσαν ένταση με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκδήλωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αποδοκιμάζει τη δια της βίας ματαίωση της εκδήλωσης της Πρεσβείας του Ισραήλ με θέμα “Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας” στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Οι εκθέσεις βιβλίων, είναι χώροι, διαλόγου και ελεύθερης διακίνησης ιδεών που στόχο έχουν την πνευματική κατανόηση διαφορετικών πολιτισμικών και λογοτεχνικών καταβολών.

Οι διαδηλώσεις μίσους κατά των Ισραηλινών και των Εβραίων, και μάλιστα στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου πριν από 80 χρόνια, 50000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, απειλούν την ουσία της δημοκρατίας και μας υπενθυμίζουν ότι πριν το Ολοκαύτωμα είχε προηγηθεί η Νύχτα των Κρυστάλλων με τους ναζί να καίνε βιβλία.

Ανησυχούμε ακόμη περισσότερο διότι οι ενορχηστρωτές και οι υποστηριχτές αυτών των διαδηλώσεων θριαμβολογούσαν για την επίτευξη του στόχου τους να ματαιωθεί η εκδήλωση με θέμα “Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας”! Δεν διαφέρουν από τους ναζί που θριαμβολογούσαν για το κάψιμο των βιβλίων!!!

Είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκονται στο περιθώριο, και η άμεση παρέμβαση ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών απέδειξε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψει στον αντισημιτισμό να απλώσει τα πλοκάμια του στη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Ποινική δίωξη στον 71χρονο που σκότωσε τον γιο του

Πάτρα: Γυναίκα κατήγγειλε τον σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση

Πανελλήνιες 2025: Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.09.2025 09:28