Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η αποδοχή δώρων ξένων κυβερνήσεων από Αμερικανούς προέδρους αποτελεί μακρά και συχνά αμφιλεγόμενη παράδοση.
Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο με τις πρόσφατες αναφορές ότι η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αποδεχτεί ένα πολυτελές αεροσκάφος από το Κατάρ — ένα δώρο που, σύμφωνα με ειδικούς, θα παραβίαζε κανόνες του Συντάγματος που αποσκοπούν στην αποτροπή της δωροδοκίας και της διαφθοράς.
Ο Τραμπ πάντως δε θα είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που δέχτηκε δώρα από ξένες δυνάμεις.
Όπως σημειώνει ο Guardian, το ίδιο το γραφείο από το οποίο ο Τραμπ υπέγραψε αριθμό ρεκόρ προεδρικών διαταγμάτων είχε δοθεί στις ΗΠΑ από τη βασίλισσα Βικτωρία το 1880. Το λεγόμενο “Resolute Desk” δωρίστηκε στον Πρόεδρο Ράδερφορντ Μπ. Χέις και είναι κατασκευασμένο από ξύλα του βρετανικού πλοίου HMS Resolute.
Ρούχα, αντίκες – ακόμη και ζώα – έχουν στο παρελθόν προσφερθεί σε Αμερικανούς προέδρους.
Συνήθως, αυτά τα δώρα διαχειρίζονται μέσω μιας περίπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας που είναι καθορισμένη από το Σύνταγμα.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζορτζ Γ. Μπους, ένα κουτάβι που δόθηκε στον πρόεδρο από τον ηγέτη της Βουλγαρίας εστάλη απευθείας στα Εθνικά Αρχεία, τα οποία διατηρούν κυβερνητικά και ιστορικά έγγραφα. Το κουτάβι δόθηκε κατόπιν σε οικογένεια.
Ο Μπους δεν μπορούσε να κρατήσει τον σκύλο διότι, βάσει της ρήτρας απολαβών του Συντάγματος, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης απαγορεύεται να αποδέχονται δώρα από οποιονδήποτε «βασιλιά, πρίγκιπα ή ξένο κράτος» χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του Τραμπ θεωρούν ότι ο πρόεδρος ίσως μπορέσει να κρατήσει το πολυτελές αεροπλάνο επειδή αυτό θα μεταβιβαστεί στη «βιβλιοθήκη» του προέδρου (Presidential Library) στο τέλος της θητείας του.
Πηγές αναφέρουν ότι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού διαπίστωσαν ότι το δώρο δεν συνοδευόταν από οποιαδήποτε απαίτηση για επίσημη ενέργεια και άρα δεν θεωρείται δωροδοκία.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ξένα δώρα αξίας μικρότερης των 480 δολαρίων μπορούν να διατηρηθούν από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.
Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το ποσό θεωρείται δώρο προς τον «λαό των Ηνωμένων Πολιτειών» και πρέπει να καταγραφεί και στη συνέχεια να διατεθεί από τη Μονάδα Δώρων του Λευκού Οίκου.
Τα περισσότερα δώρα μεταφέρονται στα εθνικά αρχεία ή στη μελλοντική προεδρική βιβλιοθήκη του προέδρου, που λειτουργεί ως αρχείο της κυβέρνησής του.
Η αντίστοιχη «προεδρική βιβλιοθήκη» του Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνει χιλιάδες δώρα που του δόθηκαν, συμπεριλαμβανομένων μανικετόκουμπων από ασήμι, χριστουγεννιάτικων στολιδιών και ξύστρας μολυβιών σε σχήμα διώροφου λεωφορείου.
Αν κάποιο δώρο αρέσει ιδιαίτερα στον πρόεδρο, μπορεί να το διατηρήσει εφόσον καταβάλει την εύλογη αγοραία αξία του.
Το 2023, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανέφερε ότι 100 αντικείμενα που είχαν δοθεί στον Τραμπ από ξένες χώρες κατά την πρώτη του θητεία ήταν αγνοούμενα, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν τα είχε καταγράψει.
Μεταξύ αυτών ήταν ένας πίνακας σε φυσικό μέγεθος του προέδρου που του δόθηκε από τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ και μπαστούνια του γκολφ από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, αξίας άνω των 250.000 δολαρίων συνολικά.
Εκπρόσωπος του Τραμπ ανέφερε ότι πολλά από τα αντικείμενα «παραλήφθηκαν είτε πριν είτε μετά την προεδρική θητεία».
Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι με εκτιμώμενη αξία 400 εκατομμυρίων δολαρίων, η προσφορά του αεροσκάφους Boeing που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, πιθανόν να αποτελεί το πιο ακριβό δώρο από ξένη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ.
Έχει αναφερθεί ότι ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο ως νέο Air Force One μέχρι λίγο πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας του, οπότε και θα μπορούσε να μεταφερθεί στο ίδρυμα της προεδρικής του βιβλιοθήκης, γεγονός που δημιουργεί το ενδεχόμενο ο Τραμπ να εξακολουθήσει να το χρησιμοποιεί ακόμη και μετά το τέλος της προεδρίας του.
Σε δήλωσή της, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ανέφερε: «Οποιοδήποτε δώρο προσφέρεται από ξένη κυβέρνηση γίνεται δεκτό πάντοτε σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους σχετικούς νόμους. Η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ δεσμεύεται στην πλήρη διαφάνεια».
Παρά τις ηθικές ανησυχίες, οι ξένοι ηγέτες χρησιμοποιούν τα δώρα ως σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση των σχέσεων και τη διπλωματική προσέγγιση.
Το 1997, ο Πρόεδρος Χεϊντάρ Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν χάρισε στον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον ένα χαλί διαστάσεων 1,80 επί 1,50 μέτρα με τα πρόσωπά τους, το οποίο υφάνθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού ο πρόεδρος αποδέχτηκε πρόσκληση στον Λευκό Οίκο. Δώδεκα γυναίκες εργάστηκαν ασταμάτητα σε βάρδιες των οκτώ ωρών για την παραγωγή του χαλιού, μια διαδικασία που κανονικά απαιτεί μήνες.
Το 2008, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ χάρισε στον Μπους ένα ποδήλατο, αφού αναφέρθηκε ότι ο τότε πρόεδρος δεν μπορούσε να τρέξει λόγω τραυματισμού στο γόνατο.
Το 2005, το μητρώο δώρων του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι ήταν διπλάσιο από εκείνο του προέδρου Τζορτζ Μπους. Εκείνη τη χρονιά, ο Τσένι, λάτρης του κυνηγιού, έλαβε τέσσερα όπλα, μεταξύ των οποίων ένα αξίας άνω των 6.000 δολαρίων.
Το πιο εντυπωσιακό δώρο του Μπους εκείνη τη χρονιά ίσως ήταν 136 κιλά ωμού αρνιού από την Αργεντινή – ένα δώρο που πιθανότατα καταστράφηκε από την υπηρεσία ασφαλείας λόγω των επίσημων κανόνων του Λευκού Οίκου για δώρα σε τρόφιμα και ποτά.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Εκτός νόμου το βασιλικό κόμμα – Συνελήφθη και ο «βασιλιάς» Πέτερ Φίτσεκ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.