Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ελπίζει σε ένα θαύμα και να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχασε στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε σε ομιλία του ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ονειρεύεται την αποκατάσταση των συνόρων της που καθιερώθηκαν με την κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας το 1991, ούτε των συνόρων λίγο πριν από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει την αποκατάσταση των συνόρων του 1991, αλλά αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη με τη βία και ότι θα χρειαστεί διπλωματία και χρόνος.
Η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και την προσάρτησε, μια κίνηση που αναγνωρίστηκε από λίγες χώρες. Οι ένοπλες δυνάμεις της ελέγχουν πλέον περίπου το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας.
«Ελπίζω ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα που εξακολουθούν να ελπίζουν σε κάποιο είδος θαύματος ή τυχαίου γεγονότος που θα φέρει ειρήνη στην Ουκρανία, στα σύνορα του 1991 ή του 2022, και ότι θα υπάρξει μεγάλη ευτυχία μετά», δήλωσε ο Ζαλούζνι, ο οποίος ήταν δημοφιλής αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τα πρώτα δύο χρόνια του πολέμου, σε ομιλία του σε φόρουμ στο Κίεβο την Πέμπτη.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εχθρός εξακολουθεί να έχει πόρους, δυνάμεις και μέσα για να εξαπολύσει επιθέσεις στην επικράτειά μας και να διεξάγει συγκεκριμένες επιθετικές επιχειρήσεις», δήλωσε στην ομιλία του, η οποία δημοσιεύθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrainska Pravda την Παρασκευή.
Ο Ζαλούζνι, ο οποίος είναι 51 ετών, αντικαταστάθηκε από τη θέση του ανώτατου διοικητή τον Φεβρουάριο του 2024 μετά από μήνες διαφωνιών που αναφέρθηκαν μεταξύ αυτού και του Ζελένσκι.
Τώρα είναι πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το γραφείο του Ζελένσκι σχετικά με τις δηλώσεις του Ζαλούζνι. Ο Ζελένσκι και άλλα δημόσια πρόσωπα ζητούν εδώ και καιρό την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων και την επιστροφή στα σύνορα του 1991, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Ωστόσο, καθώς οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών έχουν επικεντρωθεί στην έναρξη συνομιλιών για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, οι δημόσιες δηλώσεις του Κιέβου ήταν πιο μετριοπαθείς στο ζήτημα της παραχώρησης εδαφών. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στο BBC τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει προσωρινά γη στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Είπε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχτεί μια «επώδυνη λύση» για την επίτευξη ειρήνης, αν και ο ουκρανικός λαός δεν θα δεχόταν ποτέ την κατοχή από τη Ρωσία.
Ο Ζαλούζνι δήλωσε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο φθοράς για περισσότερο από ένα χρόνο και, δεδομένων των μικρότερων δυνάμεων της Ουκρανίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η μόνη ελπίδα του Κιέβου ήταν να βασιστεί στην προηγμένη τεχνολογία.
«Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για έναν πόλεμο επιβίωσης υψηλής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας ελάχιστους ανθρώπινους πόρους, ελάχιστους οικονομικούς πόρους για την επίτευξη μέγιστου οφέλους», είπε.
«Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να καταλάβουμε ότι: Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί μας πόροι είναι περιορισμένοι· η εξάρτησή μας από τη βοήθεια των εταίρων μας είναι απολύτως προφανής και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ζαλούζνι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στους Ουκρανούς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι αυξάνεται από την αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ελλείψει ρωσικής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, επέβαλε αυτή την εβδομάδα νέες κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με ένα μνημόνιο που προτείνει να συνταχθεί με την Ουκρανία θα περιλαμβάνουν τις αρχές μιας διευθέτησης και το χρονοδιάγραμμα και τους ορισμούς μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος της.
Η ρωσική πλευρά θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην Ουκρανία ένα προσχέδιο με τους όρους της Μόσχας για μια ειρηνευτική συμφωνία μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Τόνισε ότι η Μόσχα εργάζεται επί του παρόντος ενεργά πάνω στο δεύτερο μέρος των συμφωνιών, το οποίο προβλέπει την προετοιμασία από κάθε μέρος ενός σχεδίου που περιγράφει τους όρους για την «επίτευξη μιας βιώσιμης, μακροπρόθεσμης, συνολικής συμφωνίας για μια διευθέτηση».
«Είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ολοκληρώνουμε το προπαρασκευαστικό μας έργο για την κατάρτιση καταλόγου για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου στη βάση «χίλιοι για χίλιους»», συνόψισε ο Λαβρόφ.
Στις 16 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη συνάντηση, η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους, να παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζοντάς το λεπτομερώς, και να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, βοηθός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών και η Ρωσία «έλαβε υπόψη αυτό το αίτημα».
Στις 23 Μαΐου, 270 Ρώσοι στρατιώτες και 120 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτών από την περιοχή Κουρσκ που είχαν συλληφθεί από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, επέστρεψαν από το έδαφος που ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου. Σε αντάλλαγμα, μεταφέρθηκαν επίσης 270 αιχμάλωτοι πολέμου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και 120 πολίτες. Η ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή Αριόλ – Νεκροί οι δύο πιλότοι (Video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.