search
ΣΑΒΒΑΤΟ 16.08.2025 15:44
MENU CLOSE

Εντός 24-48 ωρών η απόφαση των ΗΠΑ για συμμετοχή στις επιδρομές στο Ιράν, λέει το Ισραήλ – Δεν βιάζεται ο Τραμπ, τι απαντά

19.06.2025 19:52
trump

Το Ισραήλ εξακολουθεί να αναμένει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει στις επιθέσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

«Η προσδοκία είναι ότι θα συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν τους πιέζει», είπε ο αξιωματούχος. «Πρέπει να πάρουν τη δική τους απόφαση».

«Θα το μάθουμε τις επόμενες 24-48 ώρες», εκτίμησε ο ίδιος.

Ο Υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ είναι πλήρως συντονισμένος με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε ο αξιωματούχος σχολιάζοντας τις απειλές του προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ: «Ο Κατζ κάνει πάντα τις δηλώσεις του σύμφωνα με ό,τι του ζητάει ο Νετανιάχου. Δεν το κάνει μόνος του».

Ο Τραμπ θα λάβει απόφαση «εντός των επόμενων δύο εβδομάδων»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, η εκπρόσωπος Τύπου Καρολάιν Λέβιτ μετέφερε ένα μήνυμα απευθείας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Εν μέσω αναφορών για το εάν οι ΗΠΑ θα εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε: «Με βάση το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα διαπραγματεύσεων που μπορεί να λάβουν χώρα ή όχι με το Ιράν στο εγγύς μέλλον, θα πάρω την απόφασή μου για το αν θα πάω ή όχι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων».

«Η Τεχεράνη δεν θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις»

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, μίλησαν τηλεφωνικά αρκετές φορές από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας διπλωματικός τερματισμός της κρίσης, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες στο Reuters.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ο Αραγκτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις εκτός εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις.Unmute

Είπαν ότι οι συνομιλίες περιελάμβαναν μια σύντομη συζήτηση για μια πρόταση των ΗΠΑ που δόθηκε στο Ιράν στα τέλη Μαΐου, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας περιφερειακής κοινοπραξίας που θα εμπλουτίζει ουράνιο εκτός Ιράν, μια προσφορά που η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ήταν οι πιο ουσιαστικές άμεσες συνομιλίες από τότε που οι δύο ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο Ομάν και την Ιταλία, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν σύντομες κουβέντες όταν συναντήθηκαν μετά από έμμεσες συνομιλίες.

Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό του θέματος.

Ένας περιφερειακός διπλωμάτης κοντά στην Τεχεράνη δήλωσε ότι ο Αραγκτσί είχε πει στον Γουίτκοφ ότι η Τεχεράνη «θα μπορούσε να δείξει ευελιξία στο πυρηνικό ζήτημα» εάν η Ουάσινγκτον πίεζε το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο.

Ενώ ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε: «Ο Αραγκτσί είπε στον Γουίτκοφ ότι το Ιράν ήταν έτοιμο να επιστρέψει στις πυρηνικές συνομιλίες, αλλά δεν θα μπορούσε εάν το Ισραήλ συνέχιζε τους βομβαρδισμούς του».

Εκτός από σύντομες συναντήσεις μετά από πέντε γύρους έμμεσων συνομιλιών από τον Απρίλιο για να συζητηθεί η δεκαετιών πυρηνική διαμάχη του Ιράν, ο Αραγκτσί και ο Γουίτκοφ δεν είχαν προηγουμένως άμεσες επαφές.

Ένας δεύτερος περιφερειακός διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι «η (πρώτη) κλήση ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον, η οποία πρότεινε επίσης μια νέα προσφορά» για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο σχετικά με τις συγκρουόμενες κόκκινες γραμμές.

Ο Τραμπ έχει ενημερωθεί τόσο για τους κινδύνους όσο και για τα οφέλη του βομβαρδισμού του Φόρντο, της πιο αυστηρά φυλασσόμενης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, και το σκεπτικό είναι ότι η απενεργοποίησή της είναι απαραίτητη λόγω του κινδύνου παραγωγής όπλων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρουν πηγές.

Ο Τραμπ γνωρίζει την διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται με αξιωματούχους της ΕΕ που συναντώνται με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στην Ελβετία την Παρασκευή.

Ο Τζον Ράτκλιφ, διευθυντής της CIA, δήλωσε σε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών ότι το Ιράν θεωρείται πολύ κοντά στην κατοχή πυρηνικών όπλων, παρά την επίσημη γραμμή της κοινότητας πληροφοριών ότι η ηγεσία του Ιράν δεν έχει δώσει επίσημη εντολή για την κατασκευή βομβών, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ στην Ισπανία: Αστυνομικός στραγγάλισε φερόμενο ως κλέφτη – «Θα τον πνίξεις τον άνθρωπο»- Σκληρό βίντεο

Θεαματική έκρηξη της Αίτνας στη Σικελία – Τεράστιο νέφος στάχτης 6.000 μέτρων

Ο Τραμπ διαψεύδει την WSJ ότι έχει ήδη «εγκρίνει» σχέδια για επίθεση στο Ιράν – «Θα λάβει σκληρή απάντηση αν βοηθήσει το Ισραήλ» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16.08.2025 15:38