Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν σήμερα “απαράδεκτη” την απόφαση του Ιράν να αναστείλει τη συνεργασία του με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) μετά τον πρόσφατο πόλεμό του με το Ισραήλ.
“Θα χρησιμοποιήσουμε τη λέξη απαράδεκτο, ότι το Ιράν επέλεξε να αναστείλει τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ σε μια στιγμή όπου έχει τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους. “Το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, διέταξε την Τετάρτη τη χώρα να διακόψει τη συνεργασία της με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μετά τις ισραηλινές και αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τις κορυφαίες πυρηνικές εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Πεζεσκιάν έδωσε τη σχετική εντολή σε συνέχεια νόμου που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Ιράν την περασμένη εβδομάδα για την αναστολή αυτής της συνεργασίας, καθώς οι πολιτικοί υποστήριξαν ομόφωνα την κίνηση κατά του ΔΟΑΕ, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά την ψήφιση του νόμου, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν ανέλαβε την επίβλεψη του νομοσχεδίου και της εφαρμογής του.
Ενώ το ίδιο το συμβούλιο δεν έχει δηλώσει τίποτα δημόσια, ο Πεζεσκιάν, ως επικεφαλής του, φέρεται να εξέδωσε εντολή, σηματοδοτώντας ότι το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς και σε ποιο βαθμό.
Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία έκλεισε υπό τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επέτρεπε στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο στο 3,67% – αρκετό για να τροφοδοτήσει έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, αλλά πολύ κάτω από το όριο του 90% που απαιτείται για ουράνιο οπλικής ποιότητας.
Μείωσε επίσης δραστικά το απόθεμα ουρανίου του Ιράν, περιόρισε τη χρήση φυγοκεντρητών και βασίστηκε στον ΔΟΑΕ για να επιβλέπει τη συμμόρφωση της Τεχεράνης μέσω πρόσθετης εποπτείας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία το 2018, απέσυρε μονομερώς την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία, επιμένοντας ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρή και δεν αντιμετώπιζε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν ή την υποστήριξή του σε ένοπλες ομάδες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αυτό πυροδότησε χρόνια εντάσεων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στη θάλασσα και στην ξηρά.
Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60%, ένα σύντομο, τεχνικό βήμα μακριά από τα επίπεδα οπλικής ποιότητας. Διαθέτει επίσης αρκετό απόθεμα για να κατασκευάσει πολλαπλές πυρηνικές βόμβες, σε περίπτωση που επιλέξει να το κάνει.
Το Ιράν επιμένει εδώ και καιρό ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά η ΙΑΕΑ, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και άλλοι λένε ότι η Τεχεράνη είχε ένα οργανωμένο πρόγραμμα όπλων μέχρι το 2003.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να είναι σε θέση να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε «λίγους μήνες».
«Οι δυνατότητες που έχουν είναι εκεί. Μπορούν να έχουν,… σε λίγους μήνες, θα έλεγα, μερικούς φυγοκεντρητές που περιστρέφονται και παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο», δήλωσε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στο CBS News το Σάββατο.
«Αλλά όπως είπα, ειλικρινά, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει τίποτα εκεί».
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα μπορούσαν να αρθούν εάν συμφωνήσουν να προχωρήσουν με ειρηνικό τρόπο.
«Έχουμε τις κυρώσεις. Αλλά αν κάνουν αυτό που πρέπει, αν μπορούν να είναι ειρηνικοί και αν μας δείξουν ότι δεν θα προκαλέσουν άλλη ζημιά, θα τις ανακαλέσω και θα κάνει μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News.
Ο Τραμπ εξήγησε ότι απέρριψε το αίτημα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας: «Δεν θα το άφηνα να συμβεί αυτό», και στη συνέχεια δικαιολόγησε τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού του Ιράν λέγοντας «το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο, και ήταν εβδομάδες μακριά από το να το αποκτήσουν».
Στις 22 Ιουνίου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πολλαπλές κοινές επιθέσεις με το Ισραήλ εναντίον τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν: του Φορντό, του Νατάνζ και του Ισφαχάν. Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις είχαν «εξαφανιστεί εντελώς» και ότι οι επιθέσεις είχαν γυρίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δεκαετίες πίσω».
Διαβάστε επίσης:
«Και κλιματιστικά θα σας βάλουμε»… – Πώς ο καύσωνας στη Γαλλία ανοίγει παράθυρο προς άγραν ψήφων
Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα συναντήσει τους διαμεσολαβητές από Αίγυπτο και Κατάρ στο Κάιρο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.