search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:40
MENU CLOSE

Οι παράδοξες εκτιμήσεις των γκάλοπ, το διπλό κάζο Σταμενίτη, τα πρακτικά και ο Τσίπρας, ο Καλπάκης από τη σχολή της ΔΗΜΑΡ, και το κατς Άδωνι με ΠΑΣΟΚ   

08.07.2025 06:05
stamenitis – samaras- kalpakis- adonis- new

Καλημέρα σας

Με το ζόρι κρατιέται η ΝΔ κοντά στη ζώνη του 30%, εν μέσω σκανδάλων όπως αυτό με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Φαίνεται – ή τη δείχνουν – να κρατιέται.

Λέω «τη δείχνουν» διότι οι εταιρείες ερευνών επιστρατεύουν αυτήν την περίφημη «εκτίμηση ψήφου».

Μπορεί δηλαδή να βρίσκουν ένα κόμμα να έχει ένα άλφα ποσοστό (πρόθεση ψήφου), αλλά μετά αυτές να κάνουν «αναλύσεις» και «εκτιμήσεις» κατανομής ψήφου – τι μπορεί να επιλέξουν όσοι σήμερα είναι αναποφάσιστοι δηλαδή – και έτσι να δίνουν στο κόμμα αυτό ένα βήτα ποσοστό.

Έτσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι.

Το επισημαίνω διότι θα περίμενε κανείς να έχει μία κάποια αξιοσημείωτη πτώση η κυβέρνηση.

Όταν τουλάχιστον 3 στους 4 ή ακόμα και 4 στους 5 πολίτες αξιολογούν το θέμα ως σοβαρό και σε υψηλά ποσοστά επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση – ένα σημαντικό ποσοστό και σε άλλα κόμματα που κυβέρνησαν – είναι μάλλον λογικό να υπάρχει και μία κάποια φθορά. Αλλά όχι, η κυβέρνηση στέκεται, λένε κάποιοι δημοσκόποι, σαν τον… Ψηλορείτη, αγέρωχη.

Να καταλάβω ότι δεν κερδίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν το καταλάβω.

Αλλά το να μην χάνει η ΝΔ, σε μία περίοδο χωρίς σκληρά εκλογικά διλήμματα και πίεση στον ψηφοφόρο, δεν το καταλαβαίνω.

Για την ιστορία, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ κινείται σταθερά κάτω από το 25%. Απλά το σημειώνω.

Το διπλό κάζο για Σταμενίτη

Ακούγοντας από μία πηγή μου στα έγκατα της ΝΔ, την ιστορία του Διονύση του Σταμενίτη, δεν τα κατάφερα να παραμείνω πάγος. Λύγισα, το ομολογώ.

Ο άνθρωπος μέσα σε λίγους μήνες έπαθε διπλό κάζο.  

Μόλις πρόσφατα, όπως θα γνωρίζετε εξαναγκάστηκε σε παραίτηση – άδικη τη θωρεί ο ίδιος – από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι περιλαμβάνεται το όνομά του στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έκανε κάτι τηλεφωνήματα στη διοίκηση του Οργανισμού και… καταλαβαίνετε.

Πριν λίγο καιρό όμως βίωσε και την απομάκρυνση της συζύγου του, από το πολιτικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά μετά από δεκαετίες συνεργασίας.

Βλέπετε ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούσε φίλο του τον Σταμενίτη – τον είχε αναδείξει επί ημερών Πολιτικής Άνοιξης, αλλά και επί προεδρίας του  στη ΝΔ – και θεώρησε ότι δεν στάθηκε δίπλα του όπως θα έπρεπε όταν ο Μητσοτάκης τον διέγραψε από τη ΝΔ. Κάπως το πήρε… στραβά ο πρόεδρος Αντώνης όλο αυτό και είχαμε πικρές διαδικασίες…

Είναι σκληρή και απρόβλεπτη η πολιτική. Για το εάν είναι δίκαιη ή άδικη δεν μπορώ να το πω με σιγουριά…

Τα πρακτικά του 15 και τα συμπεράσματα του 25

Μυστήριο παραμένει, 24ωρα μετά τη διαρροή των πρακτικών από τη σύσκεψη των αρχηγών το 2015, ποια είναι η πηγή αυτής της πληροφορίας.

Υποψίες και εκτιμήσεις διατυπώνονται πολλές και από πολλές πλευρές.

Αυτό είναι το ένα ενδιαφέρον στοιχείο.

Το άλλο είναι ότι διέρρευσε το αρχειακό υλικό σε ένα μέσο που ασκεί κριτική σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη, ενώ φαίνεται να έχει θετική στάση στο ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα.

Όλα τα δεδομένα εκτιμώνται σε αυτή την υπόθεση. Και βγαίνουν μηνύματα ή συμπεράσματα που μπορεί να έχουν σημασία για τις επικείμενες εξελίξεις.

Πάντως εκείνο το σκληρό «αντισύριζα» μέτωπο που είχε επιμείνει στην ιστορία της… προδοσίας και ότι ο Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ – λες και αυτοί ήθελαν το ΟΧΙ – σαν να ράγισε είδα κάπως με μία πιο ψύχραιμη αναδίφηση στα γεγονότα της περιόδου.

Ο Καλπάκης, ο Θεοχαρόπουλος και το… μηχανογραφικό  

Οι γνωρίζοντες το συριζαϊκό παρασκήνιο εκτιμούν ότι με την εκλογή του Στέργιου Καλπάκη στη θέση του γραμματέα, δικαιώνονται (ή ενισχύονται) δύο στελέχη:

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, του οποίου ο Καλπάκης θεωρείται «πολιτικό παιδί», με δεδομένο ότι προέρχονται και οι δύο από τη ΔΗΜΑΡ.     

Και ο Μιχάλης Καλογήρου ο οποίος είχε εντοπίσει τον Καλπάκη από νωρίς και είχε πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να τον κάνει αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου.

Πάντως αυτή η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι… ιδέα. Μία ιδέα με καλές επαγγελματικές προοπτικές. Τι μηχανογραφικό και τέτοια μου λέτε; Καλύτερες προοπτικές έχεις – με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας σήμερα για τα παιδιά των πανελλαδικών εξετάσεων – να συμπληρώσεις μία αίτηση εγγραφής στη ΔΗΜΑΡ…

Κόντρα με Άδωνι χωρίς… γάντια πλέον  

Στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτίθεται με τόσο μένος στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σαν να έχει πάθει αμόκ είναι, λένε στη Χαριλάου για τον υπουργό Υγείας.

Κάποιοι λάτρεις της στατιστικής επισημαίνουν ότι ο Άδωνις στήνει βεντέτες με… Κρητικούς, καθότι πριν τον Ανδρουλάκη, ο μόνιμος καβγάς του αντιπροέδρου της ΝΔ ήταν με τον Πολάκη.

Είτε ο Γεωργιάδης θέλει να ανεβάσει τις μετοχές του σηκώνοντας το βάρος της κόντρας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε θέλει να κερδίσει τους… άστεγους σκληρούς δεξιούς του Μάκη Βορίδη, η Χαριλάου έχει αποφασίσει να κάνει ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των επιθέσεων.

Και μάλλον αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει γλώσσα ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιεί και ο ίδιος – δίχως εξευγενισμένους όρους δηλαδή.

Τουρίστες πολλοί, ευρώ λίγα – και οι Έλληνες στον καναπέ

Στην Ελλάδα του 2025, τα τουριστικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο. Αεροδρόμια, λιμάνια και σοκάκια βουλιάζουν από κόσμο. Η «βαριά βιομηχανία» της χώρας δείχνει –στα χαρτιά τουλάχιστον– να ευημερεί. Όμως όσο αυξάνονται οι αφίξεις, τόσο μειώνονται τα έσοδα ανά επισκέπτη. Ή αλλιώς: έρχονται περισσότεροι, αλλά ξοδεύουν λιγότερα. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η πολυκοσμία να φέρνει χρήμα, τελικά φέρνει μόνο… φασαρία και φωτογραφίες στο Instagram.

Την ίδια ώρα, ο μέσος Έλληνας βλέπει τα νησιά και τους δημοφιλείς προορισμούς μόνο από drone βίντεο στο YouTube. Οι τιμές έχουν ξεφύγει τόσο πολύ, που ακόμα και μια βδομάδα διακοπών μοιάζει πιο δύσκολη από τη φορολογική δήλωση. Από την παραλία των Παξών μέχρι το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο καφές πληρώνεται σε δόσεις και το σουβλάκι κοντεύει να μπει στο μενού των πολυτελών εστιατορίων.

Και το πιο ειρωνικό; Παρά το ακραίο κόστος, ούτε και οι τουρίστες είναι ευχαριστημένοι. Η σχέση τιμής-ποιότητας πάει περίπατο, οι υποδομές ασφυκτιούν και η φιλοξενία μοιάζει πια με διεκπεραίωση.

Κάπως έτσι, η Ελλάδα καταφέρνει το εξής παράδοξο: να θεωρείται τουριστικό «success story» χωρίς να είναι ούτε βιώσιμο, ούτε δίκαιο, ούτε προσοδοφόρο. Μια χώρα που υποδέχεται τους πάντες, αλλά δεν χωράει τους ίδιους της τους πολίτες.

Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μετράμε μόνο κεφάλια – και να δούμε τι πραγματικά αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες. Γιατί τα likes δεν πληρώνουν νοίκι, ούτε γεμίζουν ψυγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης «προσπέρασε» Δένδια, Γεραπετρίτη, το τρικ για τα πρόστιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το καμπανάκι Νικήτα για τις διακοπές και ο «φιλικός» στον Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ  

O ανύπαρκτος Βεσυρόπουλος και ο Τσε Γκε-Βάρρας, η Μέρκελ διχάζει ακόμα, εφιαλτικές οι κυλιόμενες για ΝΔ, η δυσκολία Χατζηδάκη με ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ

Η… live εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ, η ιδέα Γεραπετρίτη για Πόπη Παπανδρέου, η κίνηση Χρυσοχοΐδη λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και η μη αναγνώριση της Ράνιας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 01:12