search
ΠΕΜΠΤΗ 10.07.2025 08:24
MENU CLOSE

Κυβέρνηση σε ναρκοπέδιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2394
10/07/2025
10.07.2025 06:06
ypourgiko symvoylio 887- new

Και να θέλει να… αγιάσει η κυβέρνηση, δεν την αφήνουν. Μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες, Μαξίμου και Πειραιώς έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να βγουν από τη… στενωπό της τραγωδίας των Τεμπών, να αλλάξουν την ατζέντα και να προχωρήσουν στον δρόμο της ανάκαμψης.

Όλη αυτή η προσπάθεια, όλο το αφήγημα μιας κυβέρνησης που στηρίχθηκε πάνω στον διπλό άξονα της αναξιόπιστης και «ψεκασμένης» αντιπολίτευσης, από τη μία πλευρά, και, από την άλλη, του αξιόπιστου και αποτελεσματικού κυβερνητικού σχήματος, έφθασε μια δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να το στραπατσάρει και να φέρει και πάλι Μαξίμου και Πειραιώς σε θέση άμυνας. Και, μάλιστα, «άμυνας λεωφορείου», όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική διάλεκτο όταν μια ομάδα αμύνεται με 11 παίκτες πίσω από την μπάλα.

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, πέρα από τις εμφανείς παρενέργειες που έχει για την κυβέρνηση – παραιτήσεις ενός υπουργού και τριών υφυπουργών, αναμονή για νέες Προανακριτικές, σοβαρή αναταραχή στην Κ.Ο. και στο κόμμα, πάσες «πάρε-βάλε» για την αντιπολίτευση –, προκαλεί μείζονα ζημιά και στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ν.Δ. και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι:

● το κυβερνών κόμμα καταφέρνει κουτσά-στραβά να πιάσει το πολυπόθητο 30% στις μετρήσεις και

● η αντιπολίτευση συνέχιζε να αδυνατεί να παρουσιάσει ένα έστω στοιχειωδώς απειλητικό για την απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό πρόσωπο.

«Γαλάζιο» σκάνδαλο

Κι ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν βάσει σχεδίου, ήρθε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, και ο «χασάπης» κι ο «φραπές» και το «ξεκώλωμα» της Ευρωπαίας Εισαγγελέα και οι διάλογοι που έμοιαζαν βγαλμένοι από γκανγκστερική ταινία του Σκορσέζε, και οι παραιτήσεις των υπουργών, και όλα πήγαν πολλά βήματα πίσω. «Μην κοιτάς τις πρώτες δημοσκοπήσεις», είπε στο «Ποντίκι» έμπειρος κοινοβουλευτικός του κυβερνώντος κόμματος. «Περίμενε να αρχίσει ο κόσμος να “χωνεύει” τι έχει γίνει, και μετά θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς».

Μπορεί να έχει δίκιο, μπορεί και άδικο. Το σίγουρο είναι ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αποκλειστικά «γαλάζιο» και οι κινήσεις της κυβέρνησης, τόσο στην κατεύθυνση της αποκάλυψης όλων των πτυχών του σκανδάλου όσο και για την προσπάθειά της να μιλήσει για διαχρονικές ευθύνες, κυριολεκτικά «πέφτουν σε τοίχο». Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα… χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα στη Βουλή θα σταλούν κι άλλοι διάλογοι από τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι οποίοι θα «βάζουν στο παιχνίδι» κι άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενδεχομένως, δε, και βουλευτές από άλλα κόμματα.

Ο γρίφος της Προανακριτικής

Και, φυσικά, ουδείς είναι ακόμα σίγουρος για την πραγματική έκταση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, έβαλε στο πλάνο και τη βιολογική μελισσοκομία και κτηνοτροφία, ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αλλά και ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος, άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρξαν λαθροχειρίες και στις αποζημιώσεις που έλαβαν οι αγρότες για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και η καταγγελία για την κυρία που έπαιρνε επιδότηση πολλών χιλιάδων ευρώ τον χρόνο για ελαιόδεντρα που βρίσκονταν μέσα στην… 112 Πτέρυγα Μάχης.

«Κερασάκι» σε όλα αυτά, η αδυναμία της κυβέρνησης να καταλήξει στο τι θα κάνει αν – και όταν – το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν εμπλέκονται στη σκανδαλώδη υπόθεση. Ειδικά ο Μ. Βορίδης έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητά καν την παραπομπή του σε Προανακριτική – ούτε καν για πλημμέλημα – και ότι αν παραπεμφθεί τελικά, δεν θα δεχθεί διαδικασία α λα Τριαντόπουλο, αλλά θα ζητήσει να υπάρξει κανονική διαδικασία Προανακριτικής, με καταθέσεις, μάρτυρες και πάει λέγοντας και… κλαίγοντας.

Εσωτερικές έριδες

Στην όλη αναταραχή έρχονται να «κουμπώσουν» και διάφορες εσωτερικές έριδες εντός του κόμματος: οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που αισθάνονται… ριγμένοι, καθώς δεν είχαν πρόσβαση στο «κύκλωμα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να… βοηθήσουν κι αυτοί τους αγρότες των εκλογικών περιφερειών τους και οι οποίοι είναι «στα κάγκελα» με τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο. Πηγές από την Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν κρύβουν ότι η περίφημη φράση του Ντίνου Ηλιόπουλου «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε» περιγράφει επακριβώς την κατάσταση.

Αν κανείς προσθέσει σε όλα τα παραπάνω το χθεσινό «ντου» της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να στείλει κι άλλες δικογραφίες στη Βουλή, καθώς φέρεται να ερευνά υπόθεση που σχετίζεται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μέσα σε πραγματικό ναρκοπέδιο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, λένε κομματικές πηγές, η Ν.Δ. δεν θα μπορεί καν να επικαλεστεί ζήτημα διαχρονικών ευθυνών, καθώς το RRF δημιουργήθηκε μετά την εκδήλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 – αποκλειστικά εντός της θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τέμπη και ακρίβεια

Την ίδια στιγμή, πρέπει να θυμίσουμε ότι η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών παραμένει… ορθάνοιχτη, καθώς μπορεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος να παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο και ώς το τέλος του μήνα να αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ωστόσο, η έρευνα του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει η πολύκροτη δίκη για το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και το οποίο – κακά τα ψέματα – παραμένει χαίνουσα πληγή τόσο για τον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και για την κοινωνία.

Παράλληλα, στο μέτωπο της ακρίβειας, η άρση των περιορισμών στο περιθώριο κέρδους από 1ης Ιουλίου ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έχει κάνει παραινέσεις στην αγορά να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, ιδίως σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (τρόφιμα, είδη για το σπίτι κ.λπ.). Μάλιστα, η κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με την Ουάσιγκτον, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι δασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα ενεργοποιηθούν – κατά πάσα πιθανότητα από 1ης Αυγούστου, αν και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος με τον ένοικο του Λευκού Οίκου – φέρνοντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Και στο βάθος… Τσίπρας

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο της πολιτικής (ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος). Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το «Ποντίκι» επισήμαναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί «δώρο» για τη Ν.Δ., καθώς, σε μια φάση κατά την οποία το κόμμα προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό που της έδωσε το 41% , εκτιμάται ότι μια επιστροφή Τσίπρα θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να επιχειρήσει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα λεγόμενα «αντιΣΥΡΙΖΑ» αντανακλαστικά πολλών κεντρώων ψηφοφόρων και ειδικά όσων δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις από το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η επίθεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Α. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα τα όσα άκουσα από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ζητά απεγνωσμένα να “ξεπλυθεί” από τον ολέθριο ρόλο του επί μία τετραετία. Και βέβαια, από κάποια γνωστά κέντρα που σπεύδουν να γίνουν πρόθυμα “πλυντήρια” μίας από τις πιο μαύρες εποχές της πρόσφατης ιστορίας μας», προσθέτοντας ότι ο προκάτοχός του στο Μέγαρο Μαξίμου «στην αντιπολίτευση ξεστόμισε τα πιο προκλητικά ψέματα, ως πρωθυπουργός πήγε την πατρίδα του πίσω και ως αρχηγός καταδικάστηκε πέντε φορές σε εθνικές εκλογές. Και βέβαια ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα».

Ωστόσο, στα παραπάνω υπάρχει εσωτερικός αντίλογος στη Ν.Δ., με ορισμένα στελέχη να σημειώνουν ότι, μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, πλέον οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα συγκρίσεων και πως τα διάφορα σκάνδαλα που «σκάνε» κάθε τόσο φθείρουν και την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι ο Α. Τσίπρας ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι ο «καταλύτης» για να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος για τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και ότι, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε πέντε φορές από τον Κ. Μητσοτάκη, διατηρεί μια προσωπική αίγλη και αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ο αντίπαλος πόλος, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δείχνει να δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά της.

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης σε Χαρίτση: Η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου ήρθε στην αίθουσα της Βουλής

Παύλος Μαρινάκης για Τσίπρα: Όσο και να προσπαθεί, δεν πρόκειται να κάνουμε συνομιλητή του σήμερα τον πρεσβευτή του χθες

Μαρκόπουλος για την αγωγή Κασσελάκη: Μέσα από τη θεσμική οδό η απάντηση, η αλήθεια θα αναδειχθεί στο δικαστήριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 10.07.2025 08:23