Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Έντονες επικρίσεις συνεχίζει να δέχεται το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στη Βουλή, επί της αμφιλεγόμενης και σχεδόν πανταχόθεν βαλλόμενης τροπολογίας του Θάνου Πλεύρη για το μεταναστευτικό, η οποία έδωσε την ευκαιρία μέχρι και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «πάρει στο ψιλό» το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να κάνει το… ακατόρθωτο: Να ψηφίσει αρχικά ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική -αποδεχόμενη τη σχετική ένσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου- και στη συνέχεια, στην ψηφοφορία επί της τροπολογίας να δηλώσει… «ΠΑΡΩΝ». Επέλεξε δηλαδή να μην καταψηφίσει μία τροπολογία, αν και τη θεωρεί αντισυνταγματική και επικίνδυνη, όπως είπε κάποια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Είναι ενδεικτικό ότι στους διαδρόμους της Βουλής πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν αμέσως μετά τις δύο ψηφοφορίες την απορία «τι πρέπει να κάνει μία τροπολογία για να καταψηφιστεί, πέρα από το ότι είναι αντισυνταγματική;».
Μετά την ηχηρή παρέμβαση Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε πρώτος θέμα παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άρα και συνταγματικότητας και την διαφοροποίηση Δούκα, νέα «καρφιά» στην Χαριλάου Τρικούπη έριξε ο Χάρης Καστανίδης, καυτηριάζοντας με εύστοχο τρόπο τη στάση του κινήματος.
«Σήμερα έμαθα ότι πρώτα υποστηρίζεις την αντισυνταγματικότητα μιας τροπολογίας και μετά ψηφίζεις “παρών”. Μάθημα υψηλού κοινοβουλευτικού επιπέδου, στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης», ήταν το φαρμακερό σχόλιο του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος εδώ και καιρό έχει πάρει αποστάσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και συχνά ασκεί κριτική.
Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ανακοίνωσή του στηλιτεύει την στάση της Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζοντας «αδυναμία να ασκήσει αντιπολίτευση στις ακροδεξιές, λαϊκιστικές πολιτικές της ΝΔ».
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το «παρών» του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή αποτυπώνει την αδυναμία του να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στις «ακροδεξιές και λαϊκιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η στάση και το “παρών” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη στην τροπολογία του κ. Πλεύρη μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την κυβέρνηση, είναι ενδεικτική της αδυναμίας του να ασκήσει αντιπολίτευση στις ακροδεξιές, λαϊκιστικές πολιτικές της ΝΔ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρώην Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος και οι πρώην υπουργοί Καιρίδης, Βούλτεψη και Συρίγος διαφοροποιήθηκαν με τον δημόσιο λόγο τους από το νομοθέτημα Μητσοτάκη – Πλεύρη, το οποίο, ως επί το πλείστον, είχε επεξεργαστεί ο Μ. Βορίδης».
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η στάση καθενός απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον σεβασμό των διεθνών συμβάσεων και το αίτημα για ισότιμη ανάληψη ευθυνών για το μεταναστευτικό από τις χώρες τις Ε.Ε. δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται από λογικές δήθεν ισορροπίας. Μεταξύ Ευρωπαϊκού Δικαίου, ανθρωπιάς και ακροδεξιού λαϊκισμού δεν υπάρχει «κέντρο» αλλά κενό και αμηχανία».
«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ισορροπιστές αλλά από ένα σοβαρό, προοδευτικό, ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο στον αντίποδα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Εκεί που η κυβέρνηση του Μητσοτάκη αποτυγχάνει, ο προοδευτικός χώρος μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», καταλήγει.
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο X, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης εγκάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη για την ψήφο στην εν λόγω τροπολογία λέγοντας ουσιαστικά ότι η στάση του δεν εκφράζει το δημοκρατικό κόσμο και πως ακόμη και οι Αβραμόπουλος, Βούλτεψη, Καιρίδης και Συρίγος διαφοροποιήθηκαν έστω ρητορικά από τον «τραμπικό χυλό» των Πλεύρη και Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο στόχαστρο και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Μέχρι και ο Θάνος Πλεύρης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ επειδή τάχθηκε υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας αλλά ψήφισε «παρών» επί της τροπολογίας.
Σε ανακοίνωσή του, ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε ότι «σήμερα στη Βουλή ψηφίσθηκε μία σημαντική και απολύτως αναγκαία τροπολογία για την προσωρινή αναστολή των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν δια θαλάσσης από την Βόρεια Αφρική, με σκοπό την προστασία της χώρας μας από την αύξηση των παράτυπων αφίξεων. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε, για ακόμα μία φορά, να παραστήσει τον Πόντιο Πιλάτο, ψηφίζοντας “παρών”. Ταυτόχρονα, έδειξε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση καθώς ψήφισε και υπέρ της “αντισυνταγματικότητας” της συγκεκριμένης τροπολογίας, συμπλέοντας με την πρόταση της “Πλεύσης Ελευθερίας”».
«Εάν το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πιστεύει ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, τότε δεν μπορεί να δικαιολογήσει το “παρών” που επέλεξε για την τροπολογία. Το απόλυτο βέρτιγκo. Όπως και να έχει, η ιστορία “έγραψε” ξανά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, μπροστά σε μία ακόμα μεγάλη κρίση για τον τόπο, δεν πήρε σαφή θέση, ούτε παρουσίασε κάποια ουσιαστική αντιπρόταση. Με λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας στη Βουλή “παρών”, έδειξε ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας παραμένει μονίμως “απόν”».
Τις επικρίσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το ότι ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για τον περιορισμό του ασύλου όσων έρχονται στη χώρα από τη Λιβύη, σχολίασε το Γραφείο Τύπου του κόμματος.
«Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: χρειάζεται ενεργητική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν, που με επικοινωνιακά κίνητρα, επέλεξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει στο σχόλιο της Χ. Τρικούπη και επισημαίνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όσων φτάνουν από τη Λιβύη στην Κρήτη είναι μετανάστες -όπως η κυβέρνηση ομολογεί-, τα μέτρα της τροπολογίας Πλεύρη είναι ατελέσφορα».
Υπογραμμίζει πως «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση του ελέγχου των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών όσων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ στις χώρες προέλευσης, είναι η πλέον αποτελεσματική και συμβατή με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των διεθνών συμβάσεων».
Συμπληρώνει επιπλέον ότι «ο ΠΑΣΟΚ έχει καθαρό μέτωπο με την Ακροδεξιά και το έχει αποδείξει. Η αδράνεια απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα ενισχύει την ακροδεξιά ρητορική ειδικά όταν εκπορεύεται από πολιτικές δυνάμεις που στο παρελθόν ήταν ανακόλουθες με όσα έλεγαν και απέτυχαν παταγωδώς».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση (και ειδικά τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε επιχειρήσει να δώσει μία κάποια απάντηση) ότι «απαξιώνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όταν αντιλαμβάνεται ότι έτσι απαξιώνει και το Σύνταγμα και ότι όλο αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο να διαφύγει του δικαστικού ελέγχου, εθνικού και διεθνούς, αντιφάσκει λέγοντας ότι εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το Σύνταγμα αλλά όχι η ΕΣΔΑ».
Και ενώ τη λογική και το περιεχόμενο της ακραίας τροπολογίας Πλεύρη αμφισβητούν πέρα από κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και το ίδιο το συμβούλιο της Ευρώπης, το ΠΑΣΟΚ για κάποιο λόγο που ακόμα δεν μπορεί κανείς να περιγράψει με σαφήνεια επέλεξε να μην την καταψηφίσει.
Είναι δε απορίας άξιον γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν υιοθέτησε το σκεπτικό με το οποίο αντιμετώπισε την κυβερνητική τροπολογία ο κ. Βενιζέλος, αλλά προτίμησε να διαφοροποιηθεί τελικά, αρνούμενο να την καταψηφίσει.
Κάποιοι εκτιμούν ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να πάει στο ΠΑΡΩΝ -μαζί με τη… ΝΙΚΗ μάλιστα- οφείλεται στην προσπάθεια να μην εξοργιστούν οι Κρητικοί ψηφοφόροι, αλλά μάλλον πρόκειται για υπερβολή, καθώς ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να φτάσει σε τέτοιο σημείο ευτελισμού της πολιτικής διαδικασίας για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για τη χώρα.
Το πρόβλημα είναι ίσως βαθύτερο, λένε κάποιοι παρατηρητές, εκτιμώντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να «χαρίσει» τους λεγόμενους Ακροκεντρώους ψηφοφόρους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και φοβήθηκε ότι η μετακίνηση της ατζέντας προς συντηρητικές κατευθύνσεις, μπορεί να καταστήσει μειοψηφική μία πιο προοδευτική προσέγγιση.
Και επίσης δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ή να γίνει ευάλωτο στην κριτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ταυτίζεται με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στο μεταναστευτικό.
Εάν ισχύουν αυτά, τότε πρόκειται για μία «φοβική στάση», λένε οι ίδιοι παράγοντες, που εκπέμπει μία εικόνα αντιφάσεων για το ΠΑΣΟΚ και μία τακτική «πατάμε σε δύο βάρκες», που όμως «δεν βγάζει πουθενά».
Κάνοντας, μάλλον ακούσια, ακόμα πιο εκκωφαντική την αντίφαση του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την τροπολογία Πλεύρη «επικίνδυνη». Κι όμως αυτή την «επικίνδυνη και για επικοινωνιακό παιχνίδι τροπολογία», όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να την καταψηφίσει.
Σε συνάντηση που είχε με την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο κ. Ανδρουλάκης είπε για το θέμα:
«Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τις νέες δηλώσεις του κ. Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε ότι από τους 507 ανθρώπους που έχουν φτάσει στο Λαύριο, η συντριπτική πλειοψηφία κατάγεται από την Αίγυπτο αποδεικνύοντας ότι είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες.
Και αποδεικνύοντας ότι τελικά η τροπολογία του είναι επικίνδυνη και επικοινωνιακό παιχνίδι, διότι η αναστολή εξέτασης ασύλου είναι αποτρεπτική για τους πρόσφυγες. Εδώ μιλάμε, όμως, για μετανάστες που εν τέλει η καθυστέρηση εξέτασης του ασύλου, καθυστερεί και τον επαναπατρισμό στις χώρες τους, με τις οποίες η Ελλάδα έχει διμερείς συμφωνίες -όπως με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές-.
Γι’ αυτό, θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η άμεση αξιολόγηση της αίτησης ασύλου, η απόρριψη και ο επαναπατρισμός των μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Ας σταματήσει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία τα επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια με ένα ζήτημα που αφορά την Κρήτη και όλη την Ελλάδα», σημείωσε.
Όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη σε μία προσπάθεια να προσδώσουν μία λογική αλληλουχία τις πράξεις του Κινήματος «το παρών δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει στο Μεταναστευτικό και δε θέλει να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι ή να δεχθεί ένα νέο υβριδικό πόλεμο. Η κριτική που γίνεται είναι ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η τροπολογία είναι αναποτελεσματική. Είπαμε “Παρών” γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Προτείναμε δικά μας μέτρα για το Μεταναστευτικό».
Ως προς τις αναρτήσεις Βενιζέλου από την Χαριλάου απαντούν ότι έχει δίκιο και είναι σωστές οι επισημάνσεις. Και σημειώνουν: «Δεν καταψηφίζουμε γιατί δε θέλουμε να ταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ με τα υπόλοιπα κόμματα σ’ αυτό το ζήτημα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χαράζει τη δική του πολιτική».
Να σημειωθεί ότι καθαρή θέση κατά της τροπολογίας Πλεύρη, πήρε ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, διαχωρίζοντας τη θέση του από την τελική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, για το «ΠΑΡΩΝ» στη Βουλή. «Σωστά το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε, αλλά η τελική πρόταση θα έπρεπε να ήταν “όχι”» είπε με νόημα ο Χάρης Δούκας.
Μάλιστα αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θανάση Πλεύρη, έκανε λόγο για «ξενοφοβικό παραλήρημα».
Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, ο κ Δούκας απάντησε ότι «θα ήταν πιο καθαρό το “όχι”».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.