Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τη χαμαιλεοντική της δεξιότητα να προσαρμόζεται τέλεια σε κάθε εναλλακτικό περιβάλλον απέδειξε η αναμενόμενη στη χώρα νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοιλ, που κατά την ακρόασή της στη Γερουσία που ενέκρινε τον διορισμό της ανέτρεψε την «ανάλαφρη», λάιφ στάιλ εικόνα που επί μήνες προτιμούν να προβάλλουν τα εγχώρια ΜΜΕ.
Ναι, η πληθωρική κ. Γκίλφοιλ, αν και αφοσιωμένη στο Τραμπ, δεν προανήγγειλε κάποια εισαγωγή «τραμπισμού» στην Ελλάδα, αλλά προσεκτικά ιεράρχησε τις στρατηγικές προτεραιότητες της υπερδύναμης στη χώρα μας, όπως διαμορφώθηκαν κατά την πρώτη θητεία Τραμπ και επί κυβέρνησης Τσίπρα, υπηρετήθηκαν πιστά επί θητείας Μπάιντεν και πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, και θα προχωρήσουν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, γεωπολιτικό και οικονομικό, επί δεύτερης θητείας Τραμπ και δεύτερης κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ποιες είναι αυτές οι στρατηγικές προτεραιότητες;
1) Ενέργεια, με ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή σε έργα, διασυνδέσεις, εξορύξεις.
2) Αμυνα, με περισσότερες αγορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων. 3) Ακόμη πιο σταθερή πρόσδεση της Αθήνας στο τρίγωνο με Λευκωσία και Τελ Αβίβ, που με την προσθήκη της Αιγύπτου και, φυσικά, των ίδιων των ΗΠΑ, εγγυώνται έναν ισραηλινοκεντρικό έλεγχο στη Μέση Ανατολή.
Πρακτικά, η κ. Γκίλφοιλ θα φέρει στην Αθήνα την «πραμάτεια» που θα έφερνε και ο Τζέφρι Πάιατ, αν η θητεία του είχε παραταθεί πέρα από το 2022 και δεν είχε διακοπεί από τη μάλλον γραφική παρένθεση του Τζορτζ Τσούνη. Δηλαδή, θα χτίσει πάνω σε όσα έχει θεμελιώσει ο Πάιατ με τις ιδιαίτερες ενεργειακές ευαισθησίες για την Ελλάδα και τους δεσμούς με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους που υπηρετούν τις ευαισθησίες αυτές.
Οι ενεργειακές αναφορές που έκανε η Γκίλφοιλ ήταν συγκεκριμένες:
-Οι πλωτοί σταθμοί επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Όχι μόνο γιατί θα γεμίζουν με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG), αλλά και γιατί θα προσφέρει ασφάλεια προμηθειών σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία και να τις αποκόψει από κάθε ρωσική ενεργειακή επιρροή.
– Η Ρεβυθούσα, που είναι επίσης ένας ζωτικός σταθμός επαναεριοποίησης αμερικανικού LNG, χάρη κυρίως στον οποίο οι αμερικανικές εισαγωγές δεκαπλασιάστηκαν σε μια πενταετία, φυσικά με τη βοήθεια και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
– Ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία) που θα διευκολύνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών της Ελλάδας προς βορειοανατολική και κεντρική Ευρώπη.
– Η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδας (GREGY) που προβλέπει απευθείας μεταφορά πράσινης ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.
– Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ -Κυπρου –Ελλάδας, που καρκινοβατεί ως προς το ελληνοκυπριακό σκέλος της, άλλα έχει θερμή αμερικανική στήριξη ως προς το υπόλοιπο.
Από τα τέσσερα ενεργειακά έργα στα οποία αναφέρθηκε ρητά η Γκίλφοιλ, τα τρία πρώτα έχουν ένα σαφέστατο κοινό χαρακτηριστικό: την άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Ομίλου Κοπελούζου όχι απλώς στην υλοποίηση, αλλά στη σύλληψή τους και στην επιβολή τους ως στρατηγικά έργα.
Η αναφορά μάλιστα της νέας αμερικανίδας πρέσβειρας στην προοπτική και χρηματοδοτικής στήριξης των ΗΠΑ στα ενεργειακά έργα αυτά, που συνδέονται άμεσα και με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει τη συμβολή και του κ. Κοπελούζου.
Ο Ομιλος βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε επαφή με αμερικανούς επενδυτές, ιδιώτες ή εντεταλμένους του αμερικανικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι στη ματαιωθείσα τελικά ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, στον διαγωνισμό είχαν εμφανιστεί απέναντι στον Ιβαν Σαββίδη δυο αμερικανικά επενδυτικά σχήματα. Και τα δυο είχαν την ευλογία του Λευκού Οίκου, επί Μπάιντεν, και τα δυο είχαν καλές «συστάσεις» από τον Ομιλο Κοπελούζου.
Κατά τα λοιπά, οι αποσκευές της Κίμπερλι Γκίλφοιλ έχουν όπλα, πολλά όπλα, που καλύπτουν μεγάλο μέρος από το 7ετές εξοπλιστικό των 25 δισ. που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης. F-35, Black Hawk, Apache, φρεγάτες Constellation.
Πρακτικά, με βάση το κόστος αυτών των οπλικών συστημάτων, στα οποία πρέπει να προσθέσει κανείς και τον σιδερένιο θόλο (συστήματα αεράμυνας) που θα ανατεθεί σε ισραηλινή εταιρεία, πάνω από το 50% του προγράμματος θα καλυφθεί από αμερικανο-ισραηλινές παραγγελίες.
Στο ελληνικό πρόγραμμα ενίσχυσης της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας υπάρχει ελάχιστη Ευρώπη κι είναι ένα ερώτημα αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο των 150 δισ. ευρώ (SAFE) για να αγοράσει αμερικανικά όπλα. Δύσκολο έως αδύνατο να το επιτρέψει αυτό η ηγεσία της ΕΕ. Θα καλύψει, λοιπόν, η Κίμπερλι Γκίλφοιλ το χρηματοδοτικό κενό της Αθήνας;
Διαβάστε επίσης:
Μεταναστευτικό: Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών το ΠΑΣΟΚ για το «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη
Κόντρα με Τσακαλώτο και στόχο τον Τσίπρα ξεκίνησε ο Μαρινάκης μετά το αφιέρωμα των FT στο 2015
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.