search
ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 23:46
MENU CLOSE

Τέμπη: «Fast track» αυλαία στην προανακριτική για Καραμανλή – Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας συγκάλυψη

17.07.2025 10:56
proanakritiki_1707_1920-1080_new

Αυλαία έριξε η προανακριτική επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για καταστρατήγηση του Συντάγματος και μεθοδεύσεις που θα ρίξουν στα μαλακά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. 

Εντός της αίθουσας παρέμειναν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι σε καθεστώς πολιτικής απομόνωσης ενέκριναν μόνοι τους το πόρισμα που παραπέμπει τον κ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος

Από τη διαδικασία αποχώρησε και η Νίκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν προσήλθαν καν στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής –παρωδία, όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ δεν αποχώρησε η Πλεύση Ελευθερίας.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν μάλιστα, να καταθέσουν κείμενο πορισματικών θέσεων. Επόμενο στάδιο είναι η έγκριση του «γαλάζιου» πορίσματος σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη.

Η Χαριλάου Τρικούπη με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα υπογράμμισε ότι δεν νομιμοποιεί την οργανωμένη απόπειρα αμνήστευσης του κ. Καραμανλή

Οι βουλευτές της που μετείχαν στην επιτροπή εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν συνέταξαν κείμενο πορισματικών θέσεων, τονίζουν ότι «δεν συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις προκειμένου να συνταχθεί αιτιολογημένο πόρισμα επί της εν λόγω κατηγορίας, το οποίο θα ετίθετο προς συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής»

Στο κείμενο της επιστολής επισημαίνονται οι αντισυνταγματικές και αντιδικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής κατά παράβαση των προβλέψεων του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των προβλέψεων του Ν. 3126/2003 περί ευθύνης Υπουργών και συγκεκριμένα:

1. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα της μειοψηφίας να χορηγηθούν αντίγραφα της δικογραφίας, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή.

2. Δεν εκλήθη ουδείς από τους μάρτυρες που προτάθηκαν ώστε να εξεταστούν επί της συγκεκριμένης πρότασης κατηγορίας καθώς, μέχρι και την διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στην Βουλή των Ελλήνων, δεν έχει διενεργηθεί οποιαδήποτε εξέταση επί των θεμάτων της πρότασης της αυτής.

3. Η πλειοψηφία της Επιτροπής αποδέχθηκε το από 3-7-2025 ολίγων λέξεων «σημείωμα», (όπως χαρακτηρίζεται από τον Κ.Καραμανλή) που επιδόθηκε δια πληρεξούσιου στον Προέδρο της Επιτροπής και με το οποίο ο πρώην Υπουργός αρνήθηκε να προσέλθει ώστε να εξετασθεί αυτοπροσώπως.

4. Αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία της  Επιτροπής κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής η ολοκλήρωση των εργασιών της και η σύνταξη πορίσματος σύμφωνα με την γραπτώς εκπεφρασμένη επιθυμία του Κ. Καραμανλή να μη διενεργηθεί η προβλεπόμενη κατά το νόμο προκαταρκτική εξέταση, επαναλαμβάνοντας την αντισυνταγματική καινοφανή διαδικασία, γνωστή  ως «μοντέλο Τριαντόπουλου».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη και Γιώργος Μουλκιώτης καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, την εξωθεσμική άρνηση να κληθούν προς εξέταση μάρτυρες για την έρευνα της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος, παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη στον ελεγχόμενο πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, επικρίνοντας τους βουλευτές της ΝΔ για την εκ μέρους τους «ανεπιφύλακτη» αποδοχή της «αντισυνταγματικής και παράνομης» πρότασης του Κώστα Καραμανλή για την επιλογή του να παρακαμφθεί η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς την διενέργεια της επιβαλλόμενης έρευνας.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στους «γαλάζιους» έλλειψη σεβασμού προς τις θεσμικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 86 του Συντάγματος, με αυθαίρετη «χρήση» των ψήφων της πλειοψηφίας. «Το Σύνταγμα καταστρατηγείται, προκειμένου να παρασχεθεί το τελευταίο στάδιο προστασίας στον κ. Καραμανλή και η συγκάλυψη να ολοκληρωθεί», αναφέρουν και υπογραμμίζουν οτι η πρόταση της πλειοψηφίας «συνιστά την τελευταία πράξη της συγκάλυψης των ευθυνών και της παροχής προστασίας στον πρώην Υπουργό». Συγκεκριμένα, καταλογίζουν απουσία νομικής τεκμηρίωσης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (259ΠΚ) το οποίο επικαλείται η πρόταση, υιοθετώντας το δόγμα των «ανεύθυνων» Υπουργών και απαλλάσσοντας τον Κώστα Καραμανλή από την μείζονα ευθύνη του για την διασφάλιση της ασφάλειας στις μεταφορές.

Στο δρόμο της αποχώρησης που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ βάδισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με απόφαση και ευθύνη της πλειοψηφίας. Εξ αυτού του λόγου δεν θα υποβάλουν αιτιολογημένη πορισματική έκθεση για την ουσία της ελεγχόμενης πράξης του υπόπτου κ. Καραμανλή.

Ο εισηγητής του, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στηλίτευσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει με ταχύτατους ρυθμούς τις εργασίες της επιτροπής, εμποδίζοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κατ’ επέκταση ουσιαστικής έρευνας και για το ελεγχόμενο αδίκημα, αλλά ενδεχομένως και για άλλα που πιθανό να προέκυπταν. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξαν οι βουλευτές του που μετείχαν στην επιτροπή, θεωρεί υποκριτικό να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας και χωρίς να επιτραπεί η εξέταση μαρτύρων.

Η Επιτροπή, ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, όφειλε να ενεργήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εκ του Συντάγματος, του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποχρεώσεις και αρμοδιότητές της, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή και δίκαια κρίση, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον κ. Κ. Καραμανλή. Κάτι που οδηγεί, συμπλήρωσε, εν τέλει σε ακυρότητα της προδικασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με απόφαση της πλειοψηφίας:

α) Δεν εκλήθησαν καθόλου μάρτυρες προκειμένου να εξεταστούν.
β) Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για κατάθεση των αντιγράφων της δικογραφίας, στο σύνολό της.

γ) Έγινε δεκτό το υπόμνημα 72 μόλις λέξεων του κ. Καραμανλή.
δ) Ζητείται η απευθείας παραπομπή του κ. Καραμανλή στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο.

Το «γαλάζιο πόρισμα» για Καραμανλή

Την ίδια ώρα, την «κίνηση ποινικής δίωξης» κατά του Κώστα Καραμανλή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος προτείνει στο πόρισμά της η «γαλάζια» πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής.

Το 23 σελίδων πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 22 Ιουλίου.

Σε αυτό αναφέρεται πως προτείνεται προς την Ολομέλεια της Βουλής η κίνηση ποινικής δίωξης κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέως για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ επιστρέφει σε δημοσκοπικά επίπεδα Tεμπών, οι συνέπειες αγγίζουν και τον πρωθυπουργό

ΠΑΣΟΚ: Το «επικοινωνιακό σωσίβιο» της κυβέρνησης και οι προσπάθειες για… «γαλάζιες» διαρροές 

ΣΥΡΙΖΑ: Η Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ έφερε χαμόγελα – Ικανοποίηση για τη συνεργασία με Νέα Αριστερά και το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 23:45