search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.10.2025 22:50
MENU CLOSE

Ρεσάλτο του γαλλικού στρατού σε πλοίο που συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα για έρευνα

01.10.2025 20:39
Boracay

Γάλλοι στρατιωτικοί επιβιβάστηκαν σε ένα πετρελαιοφόρο που περιλαμβάνεται σε μια λίστα με τα σκάφη του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας καθώς υποψιάζονται ότι το πλοίο αποτελεί ορμητήριο για μυστηριώδεις πτήσεις drones που ανάγκασαν το κλείσιμο αεροδρομίων στη Δανία την περασμένη εβδομάδα.

Φωτογραφίες έδειχναν προσωπικό του ναυτικού στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου Boracay, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει πολλές ταυτότητες και είναι ένα από τα τέσσερα πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία στις θάλασσες κοντά στη Δανία κατά τη στιγμή των θεάσεων των drone στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως.

Το δεξαμενόπλοιο απέπλευε από τον ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στο Πριμόρσκ κοντά στην Αγία Πετρούπολη, μεταφέροντας 750.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, προς το Βαντινάρ στην Ινδία, αλλά αναχαιτίστηκε από ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο την Κυριακή και εξετράπη της πορείας του προς το Σεν-Ναζαίρ στη δυτική Γαλλία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Γάλλος εισαγγελέας είχε θέσει υπό έρευνα το δεξαμενόπλοιο, κάτι που ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «καλή κίνηση». Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για το δεξαμενόπλοιο ή το περιστατικό, όταν ρωτήθηκε.

Ο Stéphane Kellenberger, δημόσιος εισαγγελέας στη Βρέστη, στη δυτική Γαλλία, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα μετά την «αποτυχία του πληρώματος να δικαιολογήσει την εθνικότητα του πλοίου» και την «άρνηση συνεργασίας» του.

Το Boracay, ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Μπενίν, πολύ πρόσφατα άλλαξε το όνομά του από Pushpa. Με αυτό το όνομα, παρακολουθούνταν να πλέει δυτικά γύρω από τη Δανία την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκε από ναυτικούς εμπειρογνώμονες ως ένα από τα λίγα πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία και ενδέχεται να εμπλέκονται στα περιστατικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης έκλεισε για τέσσερις ώρες το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου και το αεροδρόμιο του Άαλμποργκ δύο ημέρες αργότερα, αφού εντοπίστηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Δανίας. Ωστόσο, κανένα δεν καταρρίφθηκε και ενώ η Δανία δείχνει ως υπαίτια τη Ρωσία, οι ερευνητές της δεν έχουν καταφέρει να πουν ποιος είναι υπεύθυνος.

Οι αρχές πιστεύουν είναι ότι τα drones εκτοξεύτηκαν από ένα ή περισσότερα πλοία κοντά στη Δανία, δίνοντας στον στρατό της χώρας λίγο χρόνο για να αντιδράσει. Αν και η ταυτότητα των drones δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, τέτοια drones μπορούν να εκτοξευθούν από έναν καταπέλτη που θα μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί σε ένα μεγάλο πλοίο.

Έρευνες από τα δανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης εντοπίσει δύο άλλα εμπορικά πλοία, το Astrol-1 και το Oslo Carrier-3, που έπλεαν στην περιοχή εκείνο το διαστημα, και ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, το Aleksandr Shabalin, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε από μια δανική εφημερίδα από ελικόπτερο νότια του Langeland, στα δυτικά της Βαλτικής.

Μια περαιτέρω εισβολή έλαβε χώρα πάνω από τη βόρεια Γερμανία την περασμένη εβδομάδα. Drones που πιστεύεται ότι ασχολούνταν με αναγνωριστικές δραστηριότητες πέταξαν πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση που αναφέρεται σε δημοσίευμα του Der Spiegel.

Διαβάστε επίσης:

Τουλάχιστον 46 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Global Sumud Flotilla: Ισραηλινά σκάφη πλησιάζουν τον στολίσκο – Αναμένουν αναχαίτιση εντός της επόμενης ώρας (Video)

«Ενωμένοι στην οργή» – Πώς η αποτυχημένη επίθεση του Ισραήλ στη Ντόχα οδήγησε στην πρόταση 21 σημείων για τη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.10.2025 22:50