ΠΕΜΠΤΗ 02.10.2025 19:03
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένουν τα «σύννεφα» ελέω Τσίπρα και βουλευτών που παίρνουν θέση για την «επόμενη μέρα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2406
2/10/25
02.10.2025 12:30

Ως ένα βήμα στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν από την ηγεσία την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Στο τραπέζι θα τεθεί η ανασυγκρότηση των τμημάτων και θα οριστούν οι συντονιστές τους, κάτι που ήταν σε εκκρεμότητα από το συνέδριο και μετά, ενώ θα σχεδιαστεί και ο χάρτης προς την εκλογή νέων επικεφαλής στις νομαρχιακές επιτροπές και συγκρότησης των περιφερειακών συμβουλίων, που αποτελούν νέα δομή, πρόσφατα ψηφισμένη στο συνέδριο. Στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα των συνεργασιών, αλλά στην ουσία το «μπαλάκι» βρίσκεται στη Νέα Αριστερά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «έτοιμος».

Εξομάλυνση του κλίματος για τη φρεγάτα

Μια βελτίωση του κλίματος – μένει να φανεί αν είναι πρόσκαιρη – καταγράφηκε και με την υπόθεση της Belharra, όπου τελικά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων (ΕΠΕΚΕ, προεδρείο Κ.Ο.) φάνηκε να κάμπτονται οι αντιρρήσεις βουλευτών και να επιχειρείται μια «αποδραματοποίηση» των όποιων διαφωνιών. Ενδεχομένως σε επίπεδο κομματικών στελεχών οι ενστάσεις παραμένουν, ωστόσο το ζητούμενο είναι η ενιαία στάση της Κ.Ο. στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου και αποτροπή διαρροών. 

Τις προηγούμενες μέρες όμως στελέχη έκαναν λόγο για ύπαρξη «διχογνωμίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι απόψεις υπέρ και κατά ήταν μοιρασμένες. Για μερίδα στελεχών μάλιστα έδειξε να βαραίνει στη στάση τους το θέμα της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, η οποία αποκηρύσσει γενικώς τους εξοπλισμούς με τον χαρακτηρισμό «υπερεξοπλισμοί» καθώς και ένα επιχείρημα ότι κοινωνικές δαπάνες και εξοπλισμοί σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών δεν συνδυάζονται.

Από την άλλη πλευρά το μήνυμα της ηγεσίας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετεροκαθορίζεται από τη Νέα Αριστερά, ότι τέτοια ζητήματα δεν μπαίνουν στο «κομματικό ζύγι» και άρα προέχει μια «εθνικά υπεύθυνη» στάση, ενώ αναδείχθηκε και το σκεπτικό ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας ξεκίνησε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό το σκεπτικό κυριάρχησε και στις χθεσινές συσκέψεις, ενώ ελήφθησαν υπόψη και οι εισηγήσεις των αρμοδίων του κόμματος για την Άμυνα, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά της 4ης φρεγάτας κρίνεται απαραίτητη. 

Πρώτος, και δη δημόσια, είχε ανοίξει τον χορό της διαφοροποίησης ο γραμματέας του κόμματος Στέργιος Καλπάκης, ζητώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη να ειπωθεί «ένα καθαρό όχι στην κούρσα εξοπλισμών», κάτι που φάνηκε να απηχεί και την άποψη μιας σειράς στελεχών του κόμματος. Σε επίπεδο βουλευτών τις πιο ισχυρές αντιρρήσεις φάνηκε να έχει η Ρένα Δούρου, η οποία επέμεινε στην καταψήφιση. Ο Παύλος Πολάκης είχε εκφράσει και αυτός αντιρρήσεις και προβληματισμούς σε προηγούμενη ΕΠΕΚΕ, αλλά χθες, μετά τη διεξοδική συζήτηση, συντάχθηκε με το «ναι». Εξ αρχής, υπέρ της ψήφισης είχαν ταχθεί ο τομεάρχης Άμυνας Συμεών Κεδίκογλου, η Νίνα Κασιμάτη, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Καραμέρος. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Όλοι εναντίον όλων

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αναδειχθεί ένα σύνθετο τοπίο το οποίο μπορεί εύκολα να εκτροχιάσει την εσωκομματική ατζέντα και το κλίμα:

  • Κάποιοι ζητούν ο πρώην πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του (π.χ. Πολάκης) διαμηνύοντας πως η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου περνά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει χώρος για άλλη διάσπαση.
  • Κάποιοι εμφανίζονται να δυσφορούν πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να ετοιμάζονται για το «κόμμα Τσίπρα» (χωρίς αυτό ακόμη να έχει εμφανιστεί).
  • Άλλοι στοχεύουν πρωτίστως (πχ. Αλεξιάδης, Παναγιωτόπουλος) στους βουλευτές που δείχνουν με δηλώσεις καθαρές ή πιο έμμεσες ότι είναι έτοιμοι να πάνε στο κόμμα Τσίπρα, αν αυτό τελικά προχωρήσει – φτάνουν μάλιστα να ζητούν δέσμευση μέσα από υπογραφές ότι θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τρύφων Αλεξιάδης έκανε και την αναφορά περί «ελέφαντα στο δωμάτιο» προσπαθώντας στη συνέχεια να διαψεύσει ότι αυτή αφορούσε τον Τσίπρα.
  • Άλλοι δηλώνουν πίστη στον ΣΥΡΙΖΑ (Φωτεινή Καρυστινάκη, μέλος Π.Γ.) ό,τι κι αν γίνει.
  • Άλλοι δηλώνουν ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ότι δεν τον απασχολεί το θέμα και ότι «όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπούν το ίδιο “αμόνι”», όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Γιαννούλης, ενώ έκανε και τη διαπίστωση για «βουλευτές – φαντάσματα», εννοώντας ότι κάποιοι δεν συμβάλλουν στο κοινοβουλευτικό έργο και είναι διαρκώς απόντες. Ο Χρ. Γιαννούλης με σειρά συνεντεύξεών του διέψευσε διαρροές που του αποδίδουν «επιθετικές» αναφορές για τον Αλέξη Τσίπρα (ότι φταίει για τα δημοσκοπικά ποσοστά, «να αποφασίσουμε αν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ ή Τσίπρας», κ.ο.κ.).
  • Άλλοι, μέσω διαρροών, «καρφώνουν» όσους θέτουν θέμα Τσίπρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Είναι λοιπόν με ερωτηματικό αν και πώς θα εκφραστεί όλο αυτό το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή, αν δηλαδή θα συνεχιστεί μια εικόνα εσωστρέφειας.

«Φυγή προς τα μπρος»

Ο Σωκράτης Φάμελλος πάντως δεν επιδιώκει να ανοίξει μέτωπο με Τσίπρα και έχει χαράξει μια στρατηγική τήρησης των ισορροπιών με τον πρώην πρωθυπουργό. Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα δεν σχολίασε όλο αυτό το κλίμα και τήρησε αποστάσεις από δηλώσεις περί «ελέφαντα στο δωμάτιο» – κατ’ επέκταση και από όσες δηλώσεις δείχνουν ως πρόβλημα τον Τσίπρα. Και υποστήριξε, επιχειρώντας μια «φυγή προς τα μπρος», ότι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η “κυβερνησιμότητα”», δηλαδή η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή να πείσει ότι μπορεί να δυναμώσει και να διεκδικήσει την εξουσία ξανά.

Διαβάστε επίσης

Προς το «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ για την Belharra, συντάσσονται οι βουλευτές – Διαφωνία από Ζαχαριάδη και Καλπάκη

Αποστάσεις Φάμελλου από όσους μιλούν για «ελέφαντα στο δωμάτιο» δείχνοντας τον Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ για Μυλωνάκη: Το Μαξίμου δεν άντεξε την πίεση των αποκαλύψεων για το «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΠΕΜΠΤΗ 02.10.2025 19:01
Exit mobile version