ΤΡΙΤΗ 27.01.2026 11:37
MENU CLOSE

Η Γαλλία «κόβει» τα social media στους κάτω των 15 - Πανηγυρίζει ο Μακρόν, τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο

27.01.2026 09:46

Η κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου υιοθέτησε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σχέδιο νόμου το οποίο απαγορεύει τη χρήση ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σε εφήβους και παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών, για «την προστασία της υγείας τους».

Αν εγκριθεί οριστικά το νομοσχέδιο, η Γαλλία θα γίνει η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που υιοθετεί μια τόσο περιοριστική πολιτική για τους ανήλικους, μετά την Αυστραλία η οποία απαγόρευσε την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους κάτω των 16 ετών στις αρχές Δεκεμβρίου και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα επιβληθεί ηλικιακό όριο στην πρόσβαση στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα, απαγορεύοντας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2026 –όταν οι μαθητές επιστρέψουν στα σχολεία—τη δημιουργία νέων λογαριασμών, ενώ ως την 1η Ιανουαρίου 2027 θα επιδιώξει να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι στην ηλικία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης—ακόμη και για τους υφιστάμενους λογαριασμούς, διευκρίνισε η Ενάνφ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «η πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός διαδικτυακού μέσου κοινωνικής δικτύωσης (…) απαγορεύεται στους ανήλικους κάτω των 15 ετών».

Ωστόσο εξαιρούνται κάποιες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, όπως και οι πλατφόρμες ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, διευκρίνισε η βουλευτής Λορ Μιλέρ που κατέθεσε το νομοσχέδιο.

Στόχος επίσης είναι να απαγορευθούν τα κινητά τηλέφωνα και στο λύκειο, κάτι που ισχύει ήδη για το δημοτικό και το γυμνάσιο.

Μακρόν: Ο εγκέφαλος των παιδιών μας δεν είναι προς πώληση

Υπέρ του μέτρου τάσσεται ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος εξήρε μέσω X, μετά την ψηφοφορία, το «μείζον βήμα».

«Απαγόρευση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για άτομα κάτω των 15 ετών: αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτό απαιτεί με συντριπτική πλειοψηφία ο γαλλικός λαός.

Μετά από γόνιμη συνεργασία με την κυβέρνηση, η Εθνοσυνέλευση μόλις έδωσε το πράσινο φως.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα.

Τώρα είναι σειρά της Γερουσίας να συνεχίσει αυτό το εποικοδομητικό έργο.

Προκειμένου η απαγόρευση αυτή να τεθεί σε ισχύ ήδη από την επόμενη σχολική χρονιά, ζήτησα από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την ταχεία διαδικασία.

Γιατί ο εγκέφαλος των παιδιών μας δεν είναι προς πώληση. Ούτε σε αμερικανικές πλατφόρμες ούτε σε κινεζικά δίκτυα.

Επειδή τα όνειρά τους δεν μπορούν να υπαγορεύονται από αλγόριθμους.

Επειδή δεν θέλουμε μια γενιά γεμάτη άγχος, αλλά μια γενιά που πιστεύει στη Γαλλία, στη Δημοκρατία και στις αξίες της.

Η Γαλλία, πρωτοπόρος από το 2018 στη ρύθμιση των πλατφορμών, συνεχίζει να είναι και σήμερα, καθώς γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δεσμεύεται σε αυτή την πορεία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, τα παιδιά και οι έφηβοι μας θα προστατεύονται επιτέλους. Θα το φροντίσω».

Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο

Στις αρχές του μήνα η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (Anses) είχε προειδοποιήσει ότι μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, το Snapchat και το Instagram, βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία των εφήβων. Οι κίνδυνοι που αναφέρονται είναι πολλοί, από την κυβερνοπαρενόχληση, μέχρι την έκθεση σε βίαιο περιεχόμενο.

Για τους λόγους αυτούς ήδη πολλές χώρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα.

Αυστραλία, ο πιονιέρος

Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως η οποία από τον Δεκέμβριο απαγορεύει την πρόσβαση των παιδιών κάτω των 16 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάλεσε τις πλατφόρμες να διαγράψουν τους ήδη υφιστάμενους λογαριασμούς ανήλικων χρηστών.

Το Facebook, το Instagram, το X, το Threads, το Snapchat και το TikTok, μεταξύ άλλων, συμμορφώθηκαν με τη νέα νομοθεσία, επί ποινή προστίμου το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 28 εκατ. ευρώ.

Η Meta ανακοίνωσε ότι διέγραψε 544.000 λογαριασμούς χρηστών κάτω των 16 ετών, εκ των οποίων 331.000 στο Instagram και 173.000 στο Facebook.

Μόνο η Reddit προσέφυγε δικαστικά κατά του αυστραλιανού νόμου, αν και έχει συμμορφωθεί.

Χώρες της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Νοέμβριο, με μεγάλη πλειοψηφία, μη δεσμευτική εισήγηση που απαγορεύει στους νέους κάτω των 16 ετών την ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ΕΕ.

Εν αναμονή της υιοθέτησης κοινών μέτρων πολλές χώρες αναλαμβάνουν εθνικές πρωτοβουλίες.

Η Δανία ανακοίνωσε τον Οκτώβριο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά κάτω των 15 ετών, δίνοντας στους γονείς την ευχέρεια να επιτρέπουν στα παιδιά τους να τα χρησιμοποιούν από την ηλικία των 13 ετών.

Στην Ισπανία υπό εξέταση βρίσκεται νομοσχέδιο για την απαγόρευση της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά κάτω των 16 ετών.

Πίεση στη Βρετανία

Στη Βρετανία αυξάνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ μετά την υιοθέτηση την Τετάρτη από τη Βουλή των Λόρδων (Άνω Βουλή) τροπολογίας που έχει στόχο να απαγορεύσει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσους είναι κάτω των 16 ετών.

Η κυβέρνηση είναι αντίθετη και έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί την τροπολογία η οποία τώρα θα εξεταστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι Εργατικοί του Στάρμερ διαθέτουν μεγάλη πλειοψηφία.

Ωστόσο ήδη 60 βουλευτές των Εργατικών απηύθυναν την Κυριακή επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό ζητώντας του να απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους κάτω των 16 ετών.

Νότια Κορέα, η «Σταχτοπούτα»

Από τον Μάρτιο θα απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στις αίθουσες διδασκαλίας στη Νότια Κορέα.

Το 2011 η χώρα είχε υιοθετήσει τον λεγόμενο νόμο «Σταχτοπούτα» που προέβλεπε την απαγόρευση της πρόσβασης στα διαδικτυακά παιχνίδια για τα παιδιά κάτω των 16 ετών από τα μεσάνυκτα ως τις 6 το πρωί.

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε δέκα χρόνια αργότερα, φοβούμενη ότι ο νόμος αυτός έπληττε τα δικαιώματα των ανηλίκων.

Κίνα, αυστηρός έλεγχος

Η Κίνα περιορίζει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους ανήλικους ήδη από το 2021 απαιτώντας ένα έγγραφο ταυτοποίησης: οι κάτω των 14 ετών δεν μπορούν να περνούν περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, ενώ περιορισμένος είναι ο χρόνος που παιδιά και έφηβοι μπορούν να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: 23 στρατιωτικοί νεκροί στις κατολισθήσεις στη δυτική Ιάβα

Στη Μ. Ανατολή κατέπλευσε αμερικανικό αεροπλανοφόρο – Ο Ντ. Τραμπ εκτιμά πως το Ιράν θέλει συμφωνία

Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν θέλει μια συμφωνία την ώρα που η αμερικανική «αρμάδα» βρίσκεται στη Μέση Ανατολή

ΤΡΙΤΗ 27.01.2026 11:36
Exit mobile version