Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι σε κλειστό χώρο μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας που έδωσε την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2025; Κι όμως, ο Δημήτρης Τάρλοου τολμά να προτείνει μια νέα προσέγγιση στη Σοφόκλεια «Ηλέκτρα» του, μεταφέροντάς την στο θέατρο Πορεία και διαμορφώνοντας τον τίτλο της σε «Ηλέκτρα Εντός».
Σε αυτή τη μετάβαση καθοριστικό ρόλο παίζει η σκηνογραφία του Πάρι Μέξη, ο οποίος, σύμφωνα με τις υποδείξεις του σκηνοθέτη, διαμόρφωσε τελείως διαφορετικά τον χώρο. Ενώ στην Επίδαυρο υπήρχε ένα ετοιμόρροπο παράπηγμα, που συμβόλιζε τη διάλυση του οίκου των Ατρειδών, τώρα η δράση εντοπίζεται μέσα στο περιβάλλον ενός παρηκμασμένου παλατιού, που παραπέμπει σε ένα υπό κατάρρευση καμπαρέ. Σε αυτό κυριαρχεί μια σκοτεινή ατμόσφαιρα με μπόλικο αλκοόλ, ερωτισμό και τους ήχους της τζαζ (που ερμηνεύονται ζωντανά σε μουσική του Φώτη Γιώτα) να «προαναγγέλουν» ένα επικείμενο φονικό.
Ξημερώνει και στο Παλάτι των Ατρειδών έχει πριν από λίγο τελειώσει η γιορτή για την επέτειο της δολοφονίας του Αγαμέμνονα, την οποία παραθέτουν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος, δηλαδή οι εκτελεστές του.
Η σκηνή είναι γεμάτη από άδεια κολονάτα ποτήρια – απομεινάρια της ολονύχτιας κραιπάλης – και οι γυναίκες του Χορού περιφέρονται σιωπηλές ανάμεσά τους.
Και εκεί, βγαίνοντας από μια κρύπτη στα έγκατα της γης, εμφανίζεται η Ηλέκτρα, που μετά τη δολοφονία του πατέρα της φλέγεται από μίσος και πόθο για εκδίκηση.
Ο Δημήτρης Τάρλοου διατηρεί ανέπαφο το κείμενο του Σοφοκλή στην εξαίσια μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, αλλά τον ρόλο του Χορού αναλαμβάνουν μόνο δύο γυναίκες (Ελένη Βλάχου, Ιωάννα Λέκκα), ενώ τα χορικά έχουν αντικατασταθεί από τραγούδια (όχι πάντα εύστοχα). Τα τραγούδια, έξαλλου, έχουν κυρίαρχη θέση στην παράσταση (ακόμη και ο Ορέστης στη σκηνή της αναγνώρισης τραγουδάει στην Ηλέκτρα, ενώ από τον Αίγισθο ακούμε το «My way» του Φρανκ Σινάτρα), παραπέμποντας σε ένα είδος «μιούζικαλ». Παρότι μια τέτοια επέμβαση αφαιρεί το τραγικό μέγεθος και τον τελετουργικό χαρακτήρα της αρχαίας τραγωδίας, ο Δημήτρης Τάρλοου πρότεινε μια τολμηρή σύγχρονη επαναπροσέγγισή της, που είναι μπολιασμένη με συναισθηματικό βάθος και υπολανθάνοντα ερωτισμό.
Τον στόχο της παράστασης υπηρέτησαν επάξια οι ηθοποιοί της. Η Ηλέκτρα της Λουκίας Μιχαλοπούλου παρορμητική, σπαρακτική, σαν τεντωμένη χορδή, δεν μετριάζει τον θυμό και την απελπισία της ούτε στιγμή. Η εξαιρετική Αγλαΐα Παππά (ως Κλυταιμνήστρα), με λεπτομερειακή και διαφανή πολυσημία στον λόγο, την κίνηση και την έκφραση, πρόβαλε το δραματικό υπόβαθρο του κειμένου. Ο Κωσταντίνος Αβαρικιώτης, επιβλητικός και καίριος, υποστήριξε σθεναρά τον ρόλο του αδέκαστου παιδαγωγού, ενώ ο Δημήτρης Τάρλοου γελοιοποίησε τον αλαζόνα και κενό Αίγισθο. Με αίσθηση του υποκριτικού μέτρου ερμήνευσε τον Ορέστη ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος. Η Γρηγορία Μεθενίτη απέδωσε με χάρη την εύθραυστη και υποταγμένη Χρυσόθεμη, αλλά χρειάζεται να ελέγξει περισσότερο την ένταση της φωνής της. Ο Περικλής Σιούντας, τέλος, ως σιωπηλός Πυλάδης, συμπλήρωσε τον αξιόλογο θίασο.
Διαβάστε επίσης:
«Αμα πέσεις, πέφτουμε» – Ομαδική έκθεση Artevisione-Nicos Chiotinis
Σάντρα Μπούλοκ: Επιστροφή στη μεγάλη οθόνη και επανένωση με τη Ντάνα Φοξ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.